Zondag 09/08/2020

Het Trump-effect: wachten op woonlening heeft geen zin

Beeld thinkstock

De verkoopgolf die de obligatiemarkten vorige week na de overwinning van Donald Trump overspoelde, houdt aan. "De bocht naar een hogere rente is ingezet", denkt ING-hoofdeconoom Peter Vanden Houte. "Wie wil lenen voor een huis, moet niet meer wachten."

De zege van Donald Trump bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen heeft op de obligatiemarkten een schockeffect veroorzaakt. "Trump heeft, ook nog afgelopen weekend, beloofd om fors te investeren in infrastructuurwerken, de belastingen te verlagen en de defensie-uitgaven te verhogen", legt Peter Vanden Houte uit. "Dat komt dus neer op een sterke stimulus van de economie. En dat zal twee effecten hebben. Enerzijds zal dat het begrotingstekort de hoogte instuwen. Anderzijds zal de economie oververhit geraken, met als gevolg dat de lonen en de inflatie stijgen. En dat betekent dus hogere rentes." De rente op 30-jarige Amerikaanse staatsobligaties steeg voor het eerst sinds januari boven 3 procent."

Ook in België

Opvallend, ook in Europa stijgt de rente vlotjes mee. Een Belgische staatsobligatie (10 jaar) leverde gisteravond 0,76% op, een kleine week geleden was dat amper 0,40 procent. Eind september bereikte de Belgische rente met 0,09 procent een dieptepunt. Vandaag staat die rente al achtmaal hoger. Dezelfde trend tekent zich af bij de Duitse 'Bund'. "In anderhalve maand is de rente op een Bund gestegen van -0,15 procent naar 0,35 procent", zegt Peter Vanden Houte. "Een stijging met 50 basispunten, en dat is vrij veel. Ook al staat de rente momenteel nog altijd op een historisch laag peil."

Volgens de ING-hoofdeconoom ligt niet alleen Trump aan de basis van deze renteklim. "Je hebt natuurlijk een zeker besmettingseffect dat vanuit de VS komt. Maar ook de ECB speelt een rol. De laatste tijd is de centrale bank ambivalenter over haar monetaire politiek. Het is duidelijk dat ze in december een verlenging van haar inkoopprogramma (van obligaties) zal aankondigen, maar dat programma zal in 2017 geleidelijk afgebouwd worden. Dat zal leiden tot een normalisering van de rente. Die rentestijging zal niet in één rechte lijn gaan, dat zal eerder een hobbelig pad worden. Er zijn in Europa nog een aantal moeilijke klippen te nemen. Denk maar aan de verkiezingen in Nederland en Frankrijk in 2017 en het Italiaanse referendum."

Duurdere kredieten

Als de rente in de lift zit, zal dat ook niet zonder gevolgen blijven. Zo is de rente voor woonkredieten al aan het stijgen. "Het dieptepunt van de rente ligt achter ons. Wie nog een woonkrediet wil aangaan, moet niet langer wachten", benadrukt Peter Vanden Houte (ING). Sommige grootbanken hebben hun geafficheerde rentevoeten al lichtjes verhoogd. De spaarder hoeft echter niet te rekenen op een betere vergoeding voor zijn spaargeld. Want de kortlopende rente, die richtinggevend is voor de rente op spaarrekeningen, staat nog negatief.

Ook beleggers moeten de vinger aan de pols houden met de stijgende rente. De huidige verkoopgolf op de obligatiemarkten toont al de tendens. Veel investeerders nemen winst op hun obligaties. "De voorbije jaren hebben de obligatiebeleggers veel winst gerealiseerd, door de steeds dalende rente", zegt de ING-hoofdeconoom. "Die winst wordt nu verzilverd, met de bedoeling om later, bij hogere rentes, weer in te stappen." Ook voor aandelen is een stijgende rente meestal geen goed nieuws. "Behalve als de hogere rente gepaard gaat met een stijgende groei. Dan compenseren die elementen elkaar", aldus Vanden Houte.

Slecht voor begroting

Voor de overheid is een hogere rente een tegenvaller. De voorbije jaren heeft de Belgische schatkist de rentelasten met 300 à 400 miljoen euro per jaar zien dalen. Maar volgend jaar zal de regering niet langer kunnen rekenen op een meevaller van de lasten. Voor de begroting van 2017 wordt uitgegaan van een gemiddelde tienjaarsrente van 0,3 procent. Aan de huidige rente zou de impact op de begroting van volgend jaar 100 miljoen euro bedragen, schat 'De Tijd'. Het Agentschap voor de Schuld kan dit bedrag nog niet bevestigen. Toch wijst directeur Jean Deboutte erop dat de impact van de rentestijging zou kunnen meevallen. "Voorlopig is het vooral de langetermijnrente die stijgt, de kortetermijnrente blijft relatief stabiel." Het Agentschap moet volgend jaar 37,75 miljard euro financieren, via de uitgifte van schuldpapier met een looptijd van minstens een jaar.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234