Vrijdag 09/12/2022

Binnenland

Het trieste lot van de vermoorde Nigeriaanse prostituee Eunice (23): prooi van haar pooister

De jonge Nigeriaanse prostituee werd dinsdagochtend vermoord in Schaarbeek. Beeld Tim Dirven
De jonge Nigeriaanse prostituee werd dinsdagochtend vermoord in Schaarbeek.Beeld Tim Dirven

De vermoorde Nigeriaanse prostituee Eunice (23) droomde van een eigen huis en mooie kleren. Haar smokkelaars beloofden dat ze dat in Europa waar konden maken. Anderhalf jaar na een helse tocht door de woestijn en over zee werd ze doodgestoken in Brussel.

Stephanie Romans

Op de stoep voor de vitrine van Eunice ligt een roos, omringd door kaarsen. Collega's van de Nigeriaanse prostituee hingen een foto van hun vermoorde vriendin op het raam van het bordeel waar ze elke nacht werkte in de Linnéstraat 30. Afgelopen dinsdag stapt er een paar uur voor zonsopgang een onbekende man binnen. Is hij een klant? Een ordinaire dief? De politie weet het nog altijd niet. Het enige dat zeker is, is dat deze onbekende man Eunice om 4:45 uur zeventien keer steekt met een mes. Eunice vlucht naar buiten, maar geraakt niet verder dan het voetpad. De moordenaar rent richting de Aarschotstraat.

Al twee jaar lang profiteerden mensensmokkelaars, prostitutiebendes en een Nigeriaanse pooister uit de Brusselse Noordwijk van de jonge vrouw. Twee jaar geleden, in 2016, besluit Eunice haar geboortestad Benin-City, in het zuiden van Nigeria, te verlaten. Ze woont er in een sloppenwijk. Haar gezin is arm en als vrouw krijgt ze weinig kansen. Net als tienduizenden andere meisjes uit haar streek, krijgt ze op een dag een voorstel van een kennis. "Ik zal je naar Europa brengen. Daar kun je veel geld verdienen."

Eunice hoeft er niet lang over na te denken. Ze kent de verhalen van andere meisjes die uit Europa terugkeren met mooie kleren, juwelen en genoeg geld om een huis te bouwen. Ze gaat akkoord en moet met haar 'helper' mee naar een voodootempel. Daar spreekt de voodoopriester een vloek uit. "Je moet in Europa gehoorzamen aan je 'mama'. Anders zal je familie sterven." Daarna moet ze met een twintigtal andere meisjes in een jeep door de woestijn, richting de Libische kust. De mensensmokkelaars verkrachten de meisjes in hun jeep. Wie dan niet luistert, laten ze achter om te creperen in de woestijn.

Eunice overleeft de barre tocht en komt in een vrouwenkamp terecht. Daar wachten tientallen andere slachtoffers tot de pooister die hen vanuit Europa besteld heeft, betaalt voor de overtocht. De rubberboot waarin Eunice vertrekt heeft te weinig brandstof aan boord. De smokkelaars willen buiten de Libische kustwateren in de problemen komen zodat de Italiaanse kustwacht of een ngo-boot de opvarenden komt redden. Eunice heeft geluk. Haar bootje krijgt hulp. Ze arriveert in Italië.

Daar komt een smokkelaar uit de bende van haar Brusselse pooister Eunice ophalen. Ze moet met hem naar Frankrijk om daar asiel aan te vragen zodat België haar niet zomaar kan terugsturen naar Nigeria. Eunice zegt tegen ambtenaren van de Franse immigratiedienst dat ze 22 is. In werkelijkheid is ze waarschijnlijk jonger. Na de asielaanvraag, moest Eunice meteen aan de slag in het Brusselse prostitutiekwartier.

Eunice moet in België veel geld betalen aan haar pooister. 45.000 euro voor de smokkel, en dan nog zo'n 100 euro per week voor huur en eten. Omdat Eunice illegaal in België is, kan ze zelf geen vitrine huren. Ze moet 's nachts een ruimte onderhuren van een prostituee die wel een contract heeft.

Ontsnappen

In de buurt achter het Brusselse Noordstation werken elke nacht naar schatting meer dan tweehonderd Eunices. En er komen er continu nieuwe bij. Ze vragen niet veel voor een beurt. Twintig euro is genoeg voor een halfuurtje. Na het werk, gaat Eunice naar een smerig appartement in de buurt. Daar woont ze, met drie andere meisjes. Ze slapen in een kleine kamer op een matras. De Nigeriaanse 'mama's' brengen hun meisjes standaard onder in zulke verloederde safehouses. Het wemelt er meestal van de kakkerlakken, er is geen warm water en geen verwarming.

Archiefbeeld van de Aarschotstraat in Brussel. Beeld photo_news
Archiefbeeld van de Aarschotstraat in Brussel.Beeld photo_news

Zo werkt Eunice anderhalf jaar. Toch gaat ze nooit in tegen de 'mama' die haar zo ernstig uitbuit. Ze is bang om straf te krijgen. Bang dat haar mama's loopjongens haar familie in Nigeria iets aandoet als ze vlucht. De moeder van een ongehoorzaam meisje dat wegliep van haar pooister, werd in Afrika afgeranseld omdat haar dochter was gevlucht.

Wilde Eunice nog jarenlang zo leven? Het lijkt er niet op. De dames in de buurt fluisteren dat ze recent contact had gehad met mensen die haar konden helpen om te ontsnappen uit de prostitutie. Andere slachtoffers zoals Eunice, zijn een jaar geleden gered toen de politie een grote Nigeriaanse prostitutiebende oprolde.

De helpers die haar konden redden, hebben de kans helaas nooit gekregen door de onbekende man met het mes. De politie vermoedt dat hij een klant was die uit was op gratis seks en in een keer de nachtelijke opbrengst wilde meepikken. Eunice's moeder is door de Nigeriaanse ambassade ingelicht over de moord op haar dochter. "Ze is er zo kapot van, dat ze het lijk zelfs niet wil zien", zeggen Eunices collega's. "We gaan geld samenleggen om haar in België te begraven."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234