Vrijdag 18/10/2019

Het Toneelhuis feest in en rond de Bourla

Het wordt druk in Antwerpen volgend weekend. Niet alleen is er de derde editie van de Cultuurmarkt van Vlaanderen, ook Het Toneelhuis opent zijn deuren. Op zaterdag 29 en zondag 30 augustus biedt het openingsfeest in en rond de Bourlaschouwburg een brede waaier van activiteiten, die alle gratis toegankelijk zijn.

Het Toneelhuis presenteert zich als een glazen huis: daarom blijft het officiële gedeelte van de opening tot een minimum beperkt. Nadat Toneelgroep Amsterdam zaterdagavond om 18 uur de gasten heeft verwelkomd op het onverslijtbare krachtstuk Liefhebber van Gerardjan Rijnders, nemen de twee 'peters' van Het Toneelhuis het woord: Jan Decleir, onbetwistbaar boegbeeld van Blauwe Maandag Compagnie, en Gerard Mortier, door artistiek leider Luk Perceval omschreven als "objectieve cultuurpaus", sinds hij na zijn vertrek naar Salzburg niet langer betrokken partij is in het Vlaamse cultuurleven. Hierop volgt een receptie die voor iedereen openstaat, niet alleen in de schouwburg, ook errond, waar cafés een tijdlang gratis drank schenken om de boreling te verwelkomen. Het avondprogramma op de Graanmarkt heeft een opvallend jong profiel met optredens van de Gentse muzikale duizendpoot Kamikaze en het Mechelse raptrio ABN.

Op zondag vanaf 14 uur komen in de Bourla een aantal partners van Het Toneelhuis aan bod: koorleden van de Vlaamse Opera met een klassiek en romantisch repertoire, de Beethoven Academie met de veertigste symfonie van W.A. Mozart. Terwijl Circus Ronaldo op de Graanmarkt twee opvoeringen verzorgt, brengt Het Paleis (ex-KJT) op de zolder van de schouwburg muzikale fragmenten uit zijn latere voorstelling Alleen op de wereld. Het feest wordt afgesloten met de opmerkelijke theatermonoloog Katarakt door Het 3° Bedrijf (het productieluik van TheaterTeater uit Mechelen), met wie Het Toneelhuis later dit seizoen in zee gaat voor de kerstvoorstelling Aan tafel.

Op dinsdag 1 september neemt de gewone programmering van Het Toneelhuis een aanvang met de herneming van Voor het pensioen naar Thomas Bernhard, de laatste voorstelling van Blauwe Maandag Compagnie.

Bij het schrijven van dit stuk in 1979 speelde Bernhard in op het nazi-verleden van de net verkozen Duitse bondspresident Karl Carstens. Ook regisseur Luk Perceval maakt een statement door deze productie als eerste op de affiche van Het Toneelhuis te nemen: 'Hoe rechts is Antwerpen?', luidt de vraag die hij met Voor het pensioen wil stellen.

Ondertussen laat de nood aan een betere infrastructuur voor Het Toneelhuis zich reeds voelen, nu er aan vier verschillende producties wordt gerepeteerd op drie geografisch gespreide locaties in het Antwerpse. Tegen 2000-2001 stelt Het Toneelhuis één centraal gebouw in het vooruitzicht waarin kantoren, ateliers en repetitieruimtes kunnen worden ondergebracht en eventueel plaats is voor een tweede plateau. De wekelijkse randprogrammering in het Foyer van de Bourla met muziek en literatuur wordt binnenkort bekendgemaakt.

Peter Anthonissen

Het openingsfeest van Het Toneelhuis vindt plaats op zaterdag 29 en zondag 30 augustus, respectievelijk vanaf 17 en 14 uur, in en rond de Bourla, Komedieplaats 18, Antwerpen. De toegang tot alle manifestaties is gratis. Voor de activiteiten in de Bourla zijn wel tickets vereist die vanaf zaterdag 11 uur kunnen verkregen worden aan de kassa van de schouwburg. Info op tel. 03/231.07.50 of 03/224.88.44.

Het Toneelhuis is nog op zoek naar 25 kinderen tussen 10 en 12 jaar voor de productie Franciska in een regie van Luk Perceval (première op 26 november). Geïnteresseerden kunnen een briefje met foto sturen naar Kaatje Dermaut, Het Toneelhuis, Jodenstraat 3, 2000 Antwerpen, tel. 03/224.88.14.

Het Toneelhuis zoekt tevens enthousiaste jongeren (16-18 jaar), die op een originele manier in klas of school promotie maken voor Toneelhuis-producties: geïnteresseerden kunnen een c.v. met motivatiebrief sturen naar Het Toneelhuis t.a.v. Kiki Vervloessem.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234