Vrijdag 09/12/2022

China

Het tijdperk van het Xi-isme begint: Xi wordt president voor het leven (als hij dat wil)

Overal Xi is in China alomtegenwoordig, dus ook op de billboards. Beeld reuters
Overal Xi is in China alomtegenwoordig, dus ook op de billboards.Beeld reuters

Het Chinese Volkscongres, dat dit weekend bijeenkomt, maakt Xi Jinping president voor het leven, als hij dat wil. Gehoorzaamheid aan de president is nog de enige norm.

Marije Vlaskamp

Ze staan niet bekend als historisch, de jaarvergaderingen van het Chinese stempelparlement. Het Volkscongres dankt die oneerbiedige bijnaam aan het feit dat deze volksvertegenwoordiging in haar 64-jarig bestaan nog nooit een voorstel heeft weggestemd.

Hoe dan ook, dit tandeloze Volkscongres zal de komende dagen geschiedenis schrijven, want vanaf maandag buigt het zich over de belangrijkste Chinese grondwetswijzigingen in decennia. Schrap de bepaling die het presidentschap van China beperkt tot twee termijnen, luidt het voorstel, dat pas een week geleden uit de hoge hoed is getoverd. En dan wordt China's sterke man Xi Jinping meteen president voor het leven, als hij dat wil.

Iedereen kon dit eeuwig presidentschap zien aankomen. Maar nu Xi de agenda van het Volkscongres ermee kaapt, is het toch een schok. Wereldwijd haalde die schok alle voorpagina's, maar in China wordt er nauwelijks openlijk over gesproken. De censuur houdt stevig huis. Woorden als 'tegenstemmen' en 'emigratie', worden gecensureerd.

Net zoals smeekbedes van 'bezorgde burgers' die in open brieven de duizenden volksvertegenwoordigers die op weg zijn naar Beijing smeken Xi's constitutionele verbouwing tegen te houden. Ze vrezen dat Xi China terugvoert richting het totalitaire tijdperk van Mao Zedong, die als een communistische keizer tot zijn dood zijn nukken en grillen uitleefde op het Chinese volk.

Goddelijke status

Verzet uit het parlement is onwaarschijnlijk. Tegen Xi stemmen is politieke zelfmoord. Vorige maand lauwerde de propagandamachine hem nog als lingxiu, een woord voor leiders met een vrijwel goddelijke status. Nu neemt Xi het systeem van regels voor opvolging en pensionering op de schop, waarmee China de afgelopen dertig jaar het eenpartijsysteem overeind hield.

Waarom de traditie, die drie decennia lang Chinese politiek in redelijk ordelijke banen heeft geleid, plotseling verdwijnt, is geen onderwerp in de staatsmedia. Die lopen op eieren: aan de ene kant juichen ze het herschrijven van de grondwet toe als een noodzakelijke, fantastische maatregel, aan de andere kant negeren ze het onderdeel over de presidentiële termijn. Of ze stellen dat er niets aan de hand is. Niemand heeft automatisch recht op een baan voor het leven, aldus partijkrant Het Volksdagblad.

De strekking van de lofzangen op het gesleutel aan de grondwet: er is geen tijd te verliezen, het moet snel en het is goed. Gewoon, omdat het goed is. "Het hart van de partij en het hart van het volk willen het", aldus Het Volksdagblad, dat een rechtsgeleerde uit Hebei citeert. "Opgewonden zegt Xiao Keyi dat de constante ontwikkeling en vooruitgang van de grondwet de rechtsstaat van het Nieuwe Tijdperk doorlopend van nieuwe overwinningen zal voorzien."

Sinds hij vijf jaar geleden aantrad, grijpt Xi steeds stoutmoediger macht terug die onder zijn voorgangers was verwaaid over facties binnen de partij, generaals en corrupte potentaten van economische bolwerken. Inmiddels is de communistische partij met zuiveringen zo gedisciplineerd dat gehoorzaamheid aan Xi de enige norm is. Xi en Partij zijn bijna synoniemen: Xi is de Partij, de Partij is Xi en niemand weet waar het zwaartepunt van de macht precies ligt.

Extreem

Was Chinese politiek al ondoorgrondelijk, de komende jaren - of decennia - wordt totaal onduidelijk wat zich in de boezem van de macht afspeelt. In Xi's extreem centralistische koers heeft gezag maar één plek: in Xi's hand, in dienst van de partij. Of andersom, want de ongebruikelijke manier waarop Xi de grondwetswijziging doordrukt, geeft te denken. Wordt de man Xi zo langzamerhand niet machtiger dan de partij die hij vertegenwoordigt? Dat onderwerp is onbespreekbaar.

Er is wel iets raars aan de gang: in januari zou de partijtop er volgens persbureau Reuters over hebben vergaderd, maar bereikte deze geen consensus. Daarna werd een partijbijeenkomst naar voren gehaald voor een nieuwe overlegronde. Vlak voor die cruciale vergadering werd het pakket wijzigingen overwachts op straat gegooid. Een week na die overval ligt het voorstel bij het makke Volkscongres en dat is de laatste horde.

Huiver de regels voor termijnbeperking af te schaffen is er wel degelijk. China heeft die regels nog niet zo lang: in 1982 heeft Deng Xiaoping ze ingevoerd als reactie op de uitwassen en de politieke chaos onder Mao. Deng had net als andere Chinese leiders de neiging op het pluche te plakken en achter de schermen door te regeren. Hij wilde vooral de macht van zijn opvolgers beperken, dus wees hij twee generaties topmannen aan.

Langzaam groeide een mechanisme dat machtsoverdracht en verjonging van de politieke top zonder chaos en bloedvergieten regelde. Regering ging via een collectief leiderschap met regels voor opvolging. Dat maakte China veerkrachtiger dan bijvoorbeeld de Sovjet-Unie.

null Beeld afp
Beeld afp

Heilige missie

Nu wordt de hele grondwet doorregen met zogenaamd 'Xi-isme', Xi's politieke theorie. Xi's heilige missie voor de toekomst van China en de rest van de wereld, die onder een grote rode paraplu van 'modern socialisme met Chinese karakteristieken' wordt gezet, terwijl westerse politieke systemen een langzame dood sterven. Voor dat grote plan heeft hij een ultieme machtsconcentratie van de drie topfuncties - partijvoorzitter, legerleider en president - nodig. En tijd. Een presidentschap met een deadline in 2023 zit in de weg.

Zonder grondwetswijzigingen had Xi gemakkelijk partijvoorzitter en legerleider kunnen blijven, maar zo is hij niet. Xi is liefhebber van regels en wetten. Geen dag, geen minuut mag de indruk bestaan dat hij het spoor van zwakkere voorgangers volgt. Nu hij op het toppunt van zijn macht het ijzer zo heet heeft gemaakt dat hij het kan smeden, laat Xi het vuur niet afkoelen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234