Maandag 27/09/2021

Standpunt

Het tegenhouden van de ‘huiszoekingswet’ is een kleine triomf van goed, volhardend parlementair werk

Bart Eeckhout. Beeld Eva Beeusaert
Bart Eeckhout.Beeld Eva Beeusaert

Bart Eeckhout is opiniërend hoofdredacteur.

Niemand definieerde de soms frustrerende taak van parlementaire oppositie zo treffend als Herman De Croo (Open Vld). Oppositie voeren, stelt hij, is trappen op een hometrainer: hoe hard je ook je best doet, je geraakt geen meter vooruit.

Hoe frustrerend oppositie voeren wel kan zijn, ervaren de rood-groene volksvertegenwoordigers in het Vlaams Parlement. Het jarenlange wanbeheer dat schuilgaat achter het massa-ontslag bij het overgepolitiseerde Agentschap Integratie en Inburgering roept vragen naar diepgaander onderzoek op.

De oppositie stelt die vragen, al wekenlang. De meerderheid doet alsof ze doof is. De cohesie in de regering gaat voor op waarheidsvinding, transparantie en democratische controle.

Maar oppositie voeren is niet louter frustrerend. Zo heeft het de federale regeringsmeerderheid behaagd een fel betwist wetsontwerp weer in te trekken. Het voorstel moest huiszoekingen (officieel: ‘woonstbetredingen’) vlotjes mogelijk maken bij het opsporen van mensen zonder papieren. De kans is redelijk dat de zogenaamde ‘huiszoekingswet' nu in de nevelen der politieke geschiedenis verdwijnt.

Dat zou zonder meer een goede zaak zijn. Die wet zou een slechte wet geweest zijn. En voor al wie een open brief voelt opborrelen: neen, het is niet omdat je tegen dit riskante wetsontwerp bent, dat je voor open grenzen of tegen de sociale zekerheid bent.

Het wetsontwerp poogt een onwettelijke situatie – politie die zonder gerechtelijk bevel een huis binnenvalt - te legaliseren. Dat is een fundamentele inbreuk op ons aller recht op een privaat leven. Het is precies om dat soort repressieve fantasietjes te vermijden dat er ooit een grondwet in het leven is geroepen.

Logegenootschap

Dat die ondeugdelijke wet er minstens voorlopig niet komt, is in grote mate de verdienste van de oppositie. Zij heeft de aandacht gewekt van een breed middenveld van onder meer onderzoeksrechters, advocaten en grondwetsspecialisten. Zelfs een logegenootschap voelde zich geroepen om haar broeders en zusters in de Kamer per brief op te roepen tegen te stemmen (terzijde: zouden we mogen weten hoeveel en welke Kamerleden aangeschreven zijn? – we vragen het voor een collega.)

Het tegenhouden van de ‘huiszoekingswet’ is hoe dan ook een kleine triomf van goed, volhardend parlementair werk. Dat mag ook wel een keer.

Mogelijk levert de overwinning de oppositie niet één enkele extra stem op. Maar een analyse die zich daartoe beperkt, weerspiegelt slechts een cynische kijk op het wezen van politiek. Politiek heeft een bredere missie dan verkiezingen winnen – of zou dat moeten hebben. Elke goede politicus heeft de nobele ambitie om een steen in de rivier te verleggen. Of soms, zoals nu, om die steen terug te leggen waar hij altijd lag. Omdat het toevallig een hoeksteen van de rechtstaat is.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234