Dinsdag 20/10/2020

Standpunt

Het systeem maakt de appels rot

Beeld Eva Beeusaert

Bart Eeckhout is opiniërend hoofdredacteur van deze krant. 

Eigenlijk moeten we (ex-)politici als Yvan Mayeur en Pascale Peraïta dankbaar zijn. Neen, echt. We moeten hen dankbaar zijn voor hun amper te overtreffen gegraai, tot zelfs in de kassen van de daklozenopvang toe. Doordat zij zich domweg hebben laten betrappen met hun vingers in de koekjesdoos, zijn wij met zijn allen pas gaan beseffen hoe groot die koekjesdoos wel is.

In Brussel, en in wat mindere mate ook elders, is de koekjesdoos met politieke mandaten enorm groot. Een belangrijk inzicht, dat we dus te danken hebben aan het brutale geschrans van bestuurders als meneer Mayeur of mevrouw Peraïta.

De stad Brussel belooft te snoeien in de wildgroei aan mandaten. Zomaar eventjes 450 ‘postjes’ zouden op de schop gaan. Een duizelingwekkend cijfer. Het is belangrijk dat het stadsbestuur de noodzakelijke sanering eindelijk ernstig neemt. Maar het is ook wrang.

Het is wrang omdat nu blijkt dat honderden mandaten al die tijd gecreëerd en in stand gehouden zijn, terwijl ze overtollig blijken te zijn. Het is wrang om te beseffen dat al die postjes vandaag nog altijd stilletjes gevuld zouden worden met politieke mannetjes (m/v), als er geen druk vanuit samenleving en media was gezet.

Lees ook: Brussel schrapt 450 mandaten en bespaart 700.000 euro

Oliemannetjes

Ook na de sanering zal er geen plotselinge schaarste aan mandaten ontstaan in de hoofdstad. Ook nu nog blijft een kloek deel van de macht versluierd in een ketting van vzw’tjes en vennootschapjes. Zo heeft burgemeester Philippe Close (PS) het, ondanks eerdere beloftes, niet kunnen laten om zichzelf te handhaven aan het hoofd van de vzw die namens de stad de concurrentie zal blijven aangaan met private ondernemingen op de entertainmentmarkt. In zijn schaduw blijft hetzelfde netwerk van PS-oliemannetjes actief.

Niet het financiële gegraai is het grootste probleem: meneer Close bestuurt de vzw bijvoorbeeld gratis. Het probleem is dat met dit systeem transparantie vermeden en democratische controle omzeild wordt. Dat is ontoelaatbaar.

Het volstaat dan ook niet om de zogenaamde ‘rotte appels’, zoals een Mayeur of een Peraïta, weg te nemen. Het is het systeem zelf dat de appels rot maakt.

In Brussel en Wallonië is het de PS die dat systeem traditioneel domineert, met instemmende medewerking van de meeste andere traditionele partijen. Maar dit is geen probleem van de PS en van Brussel alleen. We schreven het al eerder en we zullen het blijven schrijven: in Vlaanderen had de verantwoordelijke partij N-VA maar een paar jaar nodig om het belangrijke Agentschap Inburgering kapot te politiseren. Andere kleur, zelfde probleem.

Het zou voor alle burgers een belangrijke les moeten zijn in dit en volgend verkiezingsjaar. Overal waar de macht onvoldoende gecontroleerd wordt door een tegenmacht, gaat het systeem woekeren in het democratisch verborgene. 

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234