Zaterdag 24/08/2019

Jeugdwerk

Het succesverhaal van Den Eglantier: van blank bastion tot bloeiend, multicultureel jeugdcentrum

Femke Hintjens Beeld Jason Asare

Vandaag lanceert minister van Jeugd Sven Gatz (Open Vld) zijn masterplan om het jeugdwerk diverser te maken. Twee pioniers hebben het niet meer nodig en getuigen over hun succesverhaal. 

Cultuurwerker Femke Hintjens (33) heeft het 'blanke' Den Eglantier in Berchem tot een bloeiend, multicultureel jeugdcentrum getransformeerd

Den Eglantier is een bruisend jeugdcentrum in de volkse wijk Groenenhoek in Berchem. Belgische, Marokkaanse en Poolse jongeren verbroederen tijdens punkconcerten en hiphopfeestjes. Dat was niet altijd het geval. "Vier jaar geleden bereikte Den Eglantier nog vooral blanke middenklassejongeren", zegt Hintjens.

"Ik wilde weten waarom de rest hun weg niet vond dus ben ik bij mooi weer buiten beginnen werken. Zo heb ik de andere jongeren in de buurt leren kennen. Ze hadden het gevoel dat ze niet welkom waren in Den Eglantier. Ze dachten dat er enkel rockconcerten werden georganiseerd, dat het een jeugdcentrum was voor blanken die hen daar niet wilden."

De oplossing van Hintjes: de bal in het kamp van de jongeren leggen. "Ze wilden het aanbod uitgebreid zien met Playstation-toernooien en voetbalmatchen kijken. Ik ging daarmee akkoord, op voorwaarde dat ze het zelf mee gingen organiseren. Ik ging het niet doen voor hen. De sleutel tot succes is om te vertrekken vanuit de wil van de jongeren zelf én een raad van bestuur die zelf ook divers is."

Nu, vier jaar later, stromen jongeren van alle komaf samen in Den Eglantier. "Alcohol is geen heikel punt. Bij ons draait alles rond respect naar zichzelf en de andere toe. Daardoor kan iedereen zichzelf zijn en zijn eigen keuzes maken. Zoals een biertje drinken."

Den Eglantier maakt deel uit van Formaat vzw, een Vlaamse federatie van jeugdhuizen en jongerencentra. Lees de andere getuigenis hier: "Chiro leek mij iets voor rijke mensen, want je zag meestal enkel witte kindjes"

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden