Maandag 26/09/2022

Sportzomer

Het succesrecept van de Belgische ploegsporten: medailles zijn geen toeval

De Red Panthers verloren dan wel de finale tegen Nederland op het EK, na de match brak het feest uit. Beeld BELGA
De Red Panthers verloren dan wel de finale tegen Nederland op het EK, na de match brak het feest uit.Beeld BELGA

In de postolympische zomer vliegen de Europese medailles ons rond de oren bij de ploegsporten. Waarom vallen de puzzelstukjes nu plots in elkaar?

Michiel Martin

“Vroeger heerste het idee dat we als klein landje weinig te zoeken hadden in ploegsporten. Het heeft een poos geduurd om dat te weerleggen”, zegt Eddy De Smedt, directeur van het Belgisch Olympisch Comité (BOIC).

Er is veel veranderd sinds vroeger.

"Belgian Lions boeken vlotte EK-zege", leest het pushbericht op de smartphoneschermen, maar meer dan enkele opgehaalde schouders levert dat niet meer op. Een overwinning in de groepsfase is deze zomer niets speciaals.

Binnen de Olympische teamsporten worden we volop verwend. Europese kampioenschappen brachten in het vrouwenvoetbal een debuut, in het vrouwenbasket een bronzen stunt en in het hockey een zilveren dubbelslag. Maar na de verloren finale tegen Nederland hingen de kopjes bij de mannen allemaal naar beneden. “Hoe snel kan de perceptie veranderen? Van een zilveren mirakel in Rio naar collectieve ontgoocheling op een jaar tijd”, merkt De Smedt op.

Olympisch kwartet

De nuchtere Belg die zich onoverwinnelijk voelt: is het ons Gallisch bloed dat plots opborrelt? Of is de succeszomer voor Belgische sportteams niet meer dan een postolympisch fenomeen: de topploegen die een sabbatjaar nemen zodat de dwergen even het hoofd boven het maaiveld kunnen uitsteken.

Bij de Red Lions waren er na de verloren EK-finale weinig lachende gezichten te bespeuren.  Beeld BELGA
Bij de Red Lions waren er na de verloren EK-finale weinig lachende gezichten te bespeuren.Beeld BELGA

“Dit is geen seizoensgeluk, maar een werk van lange adem waarbij de 2 gemeenschappen en het BOIC qua ondersteuning een tandje hebben bijgestoken”, zegt De Smedt. Wie het Vlaamse topsportbeleid sinds 2001 onder de loep neemt, merkt dat de olympische teamsporten voetbal, basketbal, volleybal en hockey doorheen de jaren inderdaad terrein hebben gewonnen. Ook in het actieplan voor 2017-2020 wordt dat kwartet er specifiek uitgelicht.

“Middelen krijg je op basis van de kansen op succes”, verduidelijkt Gert Vande Broek, chef Sport op het kabinet van minister Philippe Muyters (N-VA). “We kijken naar mogelijke medaillekansen of top 8-noteringen op kampioenschappen en Olympische Spelen.”

Op die manier gingen de Vlaamse topsportinvesteringen voor hockey in 2013 fors vooruit. Van 495.000 naar 1.416.000 euro, bijna een verdrievoudiging. De handbalsport daarentegen viel uit de boot door mindere prestaties.

“Succes genereert succes. Op die manier zorg je ook dat het niet verdwijnt. Zo blijf je groeien, al spelen nog andere factoren”, zegt De Smedt. Dat beaamt Vande Broek, die ook bondscoach is van de volleybalvrouwen. “Betere omkadering leidt tot betere prestaties. Zo kom je in een positieve spiraal terecht. Er komt meer ruimte voor stages, de tegenstanders hebben een hoger niveau: dan kan je een vaste plaats in de top van de hiërarchie bemachtigen.”

Trigger

De hype rond de Rode Duivels heeft bovendien een begraven nationaliteitsgevoel laten heropflakkeren. Het laatste decennium zijn er heel wat broertjes en zusjes bijgekomen: Red Flames, Belgian Lions, Belgian Cats, Red Dragons, Yellow Tigers, Red Panthers en Red Lions. Ze zijn intussen zo ingeburgerd dat discipline en geslacht vernoemen overbodig is.

"Enerzijds is dat slimme marketing, maar het gaat eveneens om identificatie”, ziet Vande Broek. Niet enkel voor publiek, maar ook voor sporters. “Vroeger speelde je een paar wedstrijden per jaar voor de nationale ploeg. Nu ben je twaalf maanden lang een Yellow Tiger. Die dames willen dat shirtje tot elke prijs dragen.”

Dit weekend kunnen we alweer meejuichen met de Red Dragons. De volleybalmannen spelen op het EK de halve finales tegen Rusland: eremetaal is ook voor hen niet ondenkbaar. Voor de Yellow Tigers, die vanaf 22 september aan de bak moeten, zou dat een trigger moeten zijn. De afgelopen kampioenschappen stonden ze altijd een trapje hoger.

“Ik hoop dat het een trigger is, maar zoiets kan evengoed verlammend werken”, zegt coach Vande Broek. “Vergeet niet dat we bij de Tigers met een generatiewissel zitten. Als klein land zijn we daar heel kwetsbaar voor.”

Voetjes stevig op de grond dus, voor die volleyballers. Maar laat één ding duidelijk zijn: er zijn nog Belgen, Sire.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234