Zaterdag 19/10/2019

'Het succes van Ecolo werkt aanstekelijk'

Als we de recentste peilingen mogen geloven zal de Franstalige groene partij Ecolo de PSC qua electorale sterkte van de derde plaats verdringen. Agalev gaat er een beetje op vooruit maar komt nog niet aan de helft van de stemmen die Ecolo zou binnenrijven. Agalev-voorman Jos Geysels geniet er niettemin van.

Jaloers op het succes?

Jos Geysels: "We zouden natuurlijk graag minstens evenveel hebben, maar we zijn daar niet jaloers op. Het is schitterend. Wij werken veel samen met Ecolo en dat succes wordt lijfelijk doorgegeven. Het werkt aanstekelijk. In Vlaanderen is de politieke situatie anders. Er zijn meer partijen en de witte beweging vertaalt zich anders, maar de steun van de Russo's aan Ecolo is een belangrijk signaal dat ook Agalev deugd doet."

Het betekent niet dat Agalev dezelfde weg opgaat. Ecolo zou vooral profiteren van zijn profilering in en rond de commissie-Dutroux.

"Dat klopt. Door het kamerreglement mochten de groenen maar één werkelijke vertegenwoordiger afvaardigen. Vincent Decroly heeft dat schitterend gedaan. Maar Frans Lozie (die als 'medewerker' van Decroly aan de werkzaamheden van de commissie deelnam zodat Agalev tenminste aanwezig was, sd) heeft ook zijn best gedaan. Wij hebben ook aansluiting gehad met de witte beweging. In die zin voel ik mij goed. Maar de volgende maanden moet duidelijk worden wat bijvoorbeeld de PNP van Paul Marchal gaat doen. Ook voor hem moet de boodschap van Gino Russo toch een nieuw gegeven zijn. Ik heb Marchal al eerder gezegd dat de vernieuwing niet gediend is met versnippering en herverkaveling. En Marchal heeft geapprecieerd dat Agalev zich niet bezondigd heeft aan inkapseling van de witte beweging."

Ecolo slaagt er in Wallonië in zich te profileren als de partij die staat voor maatschappelijke vernieuwing. Agalev kennelijk niet. In Vlaanderen staken allerlei nieuwe groeperingen de kop op. De perceptie is er een van de milieupartij Agalev tegenover de maatschappelijke partij Ecolo.

"We hebben de laatste tijd niets anders gedaan dan ons maatschappelijk profileren. Er was 'Groen Licht', (de open discussiedag van Agalev in Antwerpen, sd) en de voorbije maanden hebben we geregeld uitgepakt met onze ideeën, ook inzake justitie en het sociaal-economische. Ook in onze advertentiecampagne kan je zien dat het over meer gaat dan alleen het milieu. Op ons congres (25 en 26 april, sd) gaan we dat doorzetten. Wij gaan ons democratisch alternatief presenteren rond drie pijlers: het sociaal-economische, politieke vernieuwing en democratie, en milieu en kwaliteit van het leven. Dat maatschappelijke debat over de verbetering van de levenskwaliteit is in Wallonië meer aan bod gekomen.

"Men kan ons ook niet verwijten dat wij inzake politieke vernieuwing de neus niet aan het venster hebben gestoken. Wij hollen de nieuwlichters van de politieke vernieuwing niet achterna, we staan ervoor. Alleen, in welke mate wordt het waargenomen? In het verleden heeft men ons, deels ten onrechte, bestempeld als verbodspartij, de laatste fundamentalisten, de partij van de bloemetjes en de bijtjes. Men heeft ons zo kunnen voorstellen omdat wij daar ook aanleiding toe gegeven hebben. Op ons congres gaan wij afscheid nemen van de karikaturen."

Staat de bescheidenheid van Agalev niet tegenover de assertiviteit van Ecolo? Door de knoop omtrent eventuele samenwerking met andere formaties niet door te hakken wekt Agalev de indruk te aarzelen.

"Wij hebben daar nooit rond geaarzeld. Wij hebbben ons programma en doen niet mee aan verruimingsoperaties van anderen. Het is dus niet aan ons om die vraag te beantwoorden. Doe je de deur dicht, dan heb je zogenaamd pleinvrees, laat je de deur open, dan zou dat aarzeling zijn. Aarzelen is elke dag van mening veranderen en dat doen wij niet. We hebben nu eenmaal een cultuur van openheid en stellen ons al tien jaar kwetsbaar op. Bescheidenheid en assertiviteit gaan perfect samen. Wij gaan niet uit van het grote gelijk maar van de kracht van ons ideeëngoed. Maar wij spelen het spel ernstig."

(SD)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234