Dinsdag 26/10/2021

Reportage

Het succes van de lipfiller: "Met volle lippen hoor je er gewoon bij”

Kyara Smets (20): “Het laten opvullen van je lippen werkt heel verslavend.” Beeld Tim Coppens
Kyara Smets (20): “Het laten opvullen van je lippen werkt heel verslavend.”Beeld Tim Coppens

Lipfillers zijn vandaag – met dank aan Instagram en de Kardashians – razend populair. “De druk om er lang jong en fris uit te zien, is groter dan ooit.”

Wie ooit de ambitie voelt om twintig mannen en vrouwen met lipfillers voor de camera te krijgen, denkt beter twee keer na. Lipfillers mogen op sociale media dan alomtegenwoordig zijn, er openlijk voor uitkomen dat je vollere grijns een duwtje in de rug nodig had, is vandaag de dag een pak minder vanzelfsprekend. Drie volle dagen research vergde het om zes mensen te vinden die – met moeite – bereid waren met hun lippen bloot te gaan op onze fotoshoot.

En toch. Filip Thiessen is plastisch chirurg bij Clinic 12b in Antwerpen en ziet de populariteit van lipfillers in zijn praktijk jaar na jaar stijgen. Ook hij wijst voor dat succes naar Instagram. “Door het hoge aantal selfies dat vandaag zijn weg vindt naar sociale media, zie je je gezicht en imperfecties vaak enorm uitvergroot. Online ben je dan ook nog eens veel vatbaarder voor ongemeen harde commentaar op je uiterlijk.” Volgens Thiessen zijn bovendien niet enkel lipfillers aan een opmars bezig: hij ziet een toename van álle minder ingrijpende behandelingen in zijn praktijk. “We kunnen steeds meer ingrepen uitvoeren met minimaal zichtbare littekens. Mensen willen er niet meer zo lang tussenuit zijn, ze willen die downtime van hun sociale leven en werk niet meer. Daardoor zijn fillers in het hele aangezicht populairder dan pakweg tien jaar ­geleden.”

Kyara Smets. Beeld Tim Coppens
Kyara Smets.Beeld Tim Coppens

Kylie Jenner Lip Challenge

Kyara Smets geeft toe dat ze haar lippen liet bijvullen om vlotter in het schoonheidsideaal te passen dat online heerst. “Ik denk niet dat mensen vroeger dachten: ik móét dikke lippen hebben. Maar nu zie je plots al je rolmodellen met hun volle mond pronken op Instagram”, vertelt ze. “Dan wil je er natuurlijk bij horen.”

Het zijn niet enkel millennials, die zich mooi willen maken voor Instagram, die voor een vollere lip zwichten. Volgens plastisch chirurg Stefanie Bosselaers zijn er ook heel wat van haar patiënten die vooral de vorm van hun lippen willen veranderen. “Als je iemands lippen vergroot, doe je het gezicht er ook wat zachter uitzien. Een van de tekenen van veroudering is bijvoorbeeld een dunner wordende lip, wat je meteen een strenger uiterlijk geeft. Als je dan het lippenrood weer wat naar buiten brengt, geeft dat je gelaat meteen een jeugdigere uitstraling.”

Nathalie Michiels (38): “Ik zeg altijd grappend tegen mijn vrienden: ‘Ik ben fake aan de buitenkant, maar echt vanbinnen’.”
 Beeld Tim Coppens
Nathalie Michiels (38): “Ik zeg altijd grappend tegen mijn vrienden: ‘Ik ben fake aan de buitenkant, maar echt vanbinnen’.”Beeld Tim Coppens

Nathalie Michiels, die zelf haar eigen schoonheidskliniek The Browfactory uitbaat, koos tien jaar geleden al voor een vollere lip. “Ik ben nu 39, maar ik merk dat er vooral bij jonge meisjes een enorme revolutie gaande is. Die zien er tegenwoordig allemaal een beetje hetzelfde uit”, gniffelt ze. “Instagram en de Kardashians hebben daar ongetwijfeld mee te maken.”

Daar zit iets in. Want laat ons vooral niet vergeten hoe een horde tienermeisjes en -jongens in 2015 de lippen vacuüm zoog in een jampot onder het mom van de Kylie Jenner Lip Challenge. De zwelling die die handeling veroorzaakte, zorgde (tijdelijk) voor vollere lippen. Geef die fameuze ‘challenge’ op als zoekterm op YouTube en de resultaten waarbij dat faliekant misliep – met tienduizenden weergaven als gevolg – stapelen zich op. Al dan niet als kwinkslag verpakt: de challenge was wel degelijk een teken aan de wand van een aanstormend fenomeen.

Bang voor Barbie

“Iedereen moet er vandaag de dag lang fris en jong uitzien”, beaamt dokter Thiessen. “Wanneer je uitgaat, moet je de sporen ervan zo snel mogelijk kwijt zien te geraken. Maar toegeven dat je daarvoor wat externe hulp moest inschakelen: o wee!” In het dagelijks leven blijft laten prutsen aan jezelf een heikel onderwerp, het taboe is springlevend.

Zelfs schoonheidsspecialiste Nathalie, die zichzelf grappend aan ons omschrijft als “fake aan de buitenkant, maar echt vanbinnen” zou toch ook twee keer nadenken als haar achttienjarige dochter om lipfillers zou komen vragen. Bij Tara Reid waren het dan weer haar schoonhouders die de wenkbrauwen fronsten toen ze hoorden over de ingreep. “Voor hen was het echt alsof je iets aan je neus liet veranderen. Al is dat vandaag de dag eigenlijk ook niet zo heel ingrijpend meer. Ik merk dat de drempel naar lipfillers bij mijn vriendinnen almaar kleiner wordt. Ik weet niet of dat goed of slecht is, maar zolang je er bewust mee omspringt, zie ik er het probleem niet van in.”

Marnik Vissenbergh (46): “Ik heb altijd gevonden dat ik een heel lelijk profiel had op foto. Nu is veel van mijn onzekerheid verdwenen.” Beeld Tim Coppens
Marnik Vissenbergh (46): “Ik heb altijd gevonden dat ik een heel lelijk profiel had op foto. Nu is veel van mijn onzekerheid verdwenen.”Beeld Tim Coppens

Heel wat mannen en vrouwen kloppen aan bij hun schoonheidsspecialist met de vraag om hun lippen “vooral heel subtiel” een lift te geven. “Ik was in het begin zo bang dat mensen me een Barbie zouden vinden”, vertelt Claudia. “Dus vroeg ik zeker tijdens mijn eerste afspraken om mijn lippen maar een heel klein beetje te vergroten.” Al is dat is niet bij iedereen het geval. Zo vindt Kyara het net leuk dat mensen kunnen zien dat haar volle lippen het resultaat zijn van wat prikwerk. “Als je de procedure laat uitvoeren en je ziet het resultaat nauwelijks, dan vind ik het weggesmeten geld.”

Over de prijs van een lipinjectie valt immers ook wat te schrijven. Voor lipinjecties wissel je meestal tussen de 300 en 350 euro van hand, al is de prijs afhankelijk van de mate waarin je je lippen wil vergroten. Dat maakt de behandeling er niet toegankelijker op. “Omdat ik in een paar tv-programma’s ben verschenen, is de behandeling voor mij gratis, maar de prijs heeft me lang tegengehouden”, vertelt Kyara, die eerder dit jaar nog te zien was in het VIJF-programma Oh My God. “Ik heb ondertussen toch minstens 1.500 euro aan fillers in mijn lippen gepompt.” Wetende dat je de behandeling minstens om het halfjaar, maximaal om de twee jaar moet herhalen, is dat voor de meesten een behoorlijke investering.

Jasmijn Larive (30): “Voor mij was het belangrijk om wat meer symmetrie in mijn lippen te krijgen.” Beeld Tim Coppens
Jasmijn Larive (30): “Voor mij was het belangrijk om wat meer symmetrie in mijn lippen te krijgen.”Beeld Tim Coppens

Terwijl een groot deel van de mannen en vrouwen die naar de fillers grijpen de lippen nog steeds stijf op elkaar geklemd houdt, schreef blogster Jasmijn Larive net een post over haar zoektocht naar de juiste specialist die de ingreep kon uitvoeren. “Ik vond het vreemd dat geen enkele Belgische blog me wist te vertellen hoe zo’n behandeling normaal in zijn werk gaat, terwijl het op Instagram wel heel duidelijk is dat heel wat influencers hun lippen laten bijvullen.” Na haar blogpost online te hebben gegooid, werd ze met vragen en tips overstelpt van lezers en collega-bloggers. “Er is dus wel nood aan informatie.”

Niet zonder risico’s

Want zelfs al is het bijspuiten van je lippen op papier geen erg ingrijpende behandeling, toch tekenden ze bij de Nederlandse krant Het Parool op dat het laten opvullen van rimpels en lippen nog te vaak fout afloopt. “Wanneer de gel in een bloedvat terechtkomt, kan het vreselijk misgaan”, viel er te lezen. De patiënt kan dan last krijgen van ontstekingen, harde of rode bulten en jeuk. “En soms sterft zelfs een deel van de huid af”, klonk het nog.

Afgelopen jaar behandelde het academische ziekenhuis in Rotterdam zo 750 patiënten bij wie de verjongingskuur totaal verkeerd uitdraaide. En het aantal klachten groeit er zelfs zo snel dat het Erasmus MC sinds 2011 een speciaal complicatiespreek­uur in het leven riep en onderzoek doet naar probleemgevallen. Sinds kort leidt het ziekenhuis artsen op om een echo te maken die de bloedvaten in kaart brengt, om zo de kans op een misplaatste prik te verkleinen.

Fien Winkelmans (22): “De eerste keer vroeg ik nog schoor­voetend om mijn lippen een heel klein beetje bij te spuiten. Ondertussen zeg ik wel dat ik echt díkke lippen wil.” Beeld Tim Coppens
Fien Winkelmans (22): “De eerste keer vroeg ik nog schoor­voetend om mijn lippen een heel klein beetje bij te spuiten. Ondertussen zeg ik wel dat ik echt díkke lippen wil.”Beeld Tim Coppens

In het merendeel van de gevallen loopt de behandeling gelukkig niet zo catastrofaal af en beperken de complicaties zich tot wat gevoelloosheid of blauwe plekjes in de dagen na de ingreep. “Nadat de spuitjes zijn gezet kan je wat pijn of last hebben van zwelling. Maar een goede dokter stelt je daarover op je gemak”, vertelt Jasmijn, inmiddels ervaringsdeskundige.

Misschien wel dé hamvraag in dit stuk: gaan mannen ook overstag voor deze behandeling? Ja, al zijn ze in de minderheid. Bij esthetisch arts Pamela Willekens ligt het aantal mannen dat naar een lipinjectie vraagt bijvoorbeeld nog steeds onder de 1 procent. “Een mannelijke lip verbeteren is bovendien niet zo eenvoudig: je wil niet te veel volume en je wil de lip ook niet vervrouwelijken”, legt ze uit.

Laagdrempelig

Ook Filip Thiessen ziet een kleine minderheid van mannen in zijn praktijk naar vollere lippen vragen. “Mannen kloppen vaker aan voor botox of fillers om de groef tussen hun mond en neus op te vullen. Met lipfillers zijn ze toch nog veel voorzichtiger dan vrouwen.”

Marnik Vissenbergh is een van de mannen die het wél aandurfde om zijn schoonheidsspecialiste om dikkere lippen te vragen. “Ik heb altijd gevonden dat ik op foto een heel lelijk profiel had”, doet hij uit de doeken. “Mijn onderlip was steeds prominenter aanwezig dan mijn bovenlip en de verhouding tussen mijn neus, lippen en kin leek niet te kloppen. Ik was daar ontzettend onzeker over. Telkens als er foto’s werden getrokken, paste ik mijn houding aan zodat ik toch maar niet in profiel werd vastgelegd. Dat maalde de hele tijd door mijn hoofd.

Yusuf Yilmaz (24): “Toen een vriendin haar lippen liet bijspuiten, vond ik het resultaat zo mooi dat ik meteen verkocht was.” Beeld Tim Coppens
Yusuf Yilmaz (24): “Toen een vriendin haar lippen liet bijspuiten, vond ik het resultaat zo mooi dat ik meteen verkocht was.”Beeld Tim Coppens

“Een vrouw kan veel sneller haar onzekerheden verbergen onder een laag make-up. Als man kan dat natuurlijk ook, maar het ligt toch, tja, wat moeilijker. Dus moeten wij tevreden zijn met wat je wél kan laten bijwerken, hé. Voor mij geeft het een enorme boost aan mijn zelfvertrouwen.”

Conclusie: lipfillers wegzetten als een oppervlakkige trend doet het fenomeen tekort. Behandelingen die je uiterlijk in lijn kunnen brengen met het beeld dat je in je hoofd hebt, worden laagdrempeliger dan ooit, en het is dan ook geen verrassing dat steeds meer mensen die drempel oversteken. Voor velen draait het immers om veel meer dan die paar extra likes op sociale media: het accepteren van je eigen spiegelbeeld.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234