Dinsdag 29/11/2022

'Het succes is niet toevallig'

Een paar teams in de Final Four van diverse Europese volleybaltoernooien, Sunair Oostende met één been in de halve finale van de Koracbeker in het basketbal. Belgische zaalsportclubs doen het uitstekend op dit moment.

Brussel.

Eigen berichtgeving

Roeselare is zeker van de Final Four, vermoedelijk tegen Berlijn met ex-Maaseik-speler Liefke. Berlijn won dankzij 36-38 (!) in de derde set de heenmatch in Ankara. Maaseik is wiskundig nog niet zeker, maar het kan nauwelijks nog fout lopen. En de vrouwen van Herentals staan met een 1-3-stuntzege tegen meervoudig Europees kampioen Münster op twee sets van de Final Four. De vrouwen van Tongeren zitten in de Final Four als ze twee keer 0-3-winst halen, in Boekarest en thuis tegen de rode lantaarn uit Finland. Basketclub Sunair Oostende ten slotte mag met 28 punten marge naar Besiktas Istanboel en is dus bijna zeker van een halve finale in de Koracbeker tegen Estudiantes Madrid. En had de zwakke Spaanse ref niet toegestaan dat Stas enkele tanden werden uitgeslagen, dat Ellis en coach Bozzi tegen de rode kaart aankeken, dan had Charleroi misschien niet verloren van Benetton Treviso.

Slotsom: in de zaalsporten horen momenteel niet minder dan vijf Belgische ploegen bij de top-4 van Europa. Je kan dat relativeren door te verwijzen naar ingekrompen budgetten (Limoges in het basket), naar gelukkige lotingen en vier thuismatchen (Roeselare), bij de vrouwen naar lager gequoteerde Europese bekers (Kieldrecht won bij de landskampioenen nog maar twee sets in vijf matchen), maar het zal duidelijk zijn dat er ook veel positiefs schuilt achter de Europese successen van die vijf Vlaamse ploegen.

"Je kan in een kwartfinale toch niet blijven spreken van onderschatting bij de tegenstander van die 'kleine Belgjes'", vindt bondscoach Tony Van den Bosch. "Het is duidelijk dat zowel Bauermann bij Oostende en Bozzi, de beste Belgische coach van dit moment, binnen de grenzen van een beperkt budget verstandig gerekruteerd hebben." Speler Daniel Goethals zei het hier eerder deze week al: Oostende bezit dit seizoen een heel evenwichtige en complementaire ploeg.

Volleybondscoach Marc Spaenjers denkt zelfs al verder. "Binnen clubs met een sterke financiële basis en met goede ideeën zal het in de toekomst alleen nog afhangen van de databank van de coach om een goede ploeg samen te stellen. Met het Bosman-arrest en de EEG-spelers hoef je zelfs als club niet meer uit te pakken met een langetermijnvisie, je coach dient alleen een goed manager en scouter te zijn om de aanwezige kwaliteit in de ploeg te stabiliseren. Ik ben zeker dat een slimme Roeselare-voorzitter Blauwblomme al met volgend seizoen bezig is, mochten sommige vedetten in zijn ploeg wegvallen."

Al stel je duidelijk een verschil in visie vast bij een aantal topclubs. Maaseik, Oostende, Tongeren, Herentals: ze staan nationaal al jaren aan de top, maar Maaseik uitgezonderd raakten ze Europees nooit bij de top-4. "Bij de vrouwen misschien nog meer dan bij de mannen is de sfeer in de groep heel belangrijk", weet een juichende Herentals-manager Dore Wellens. "Wij trokken dit jaar twee Canadese meisjes aan, die uitstekend in de groep passen. Anja Duyck werd in Münster door het Duitse publiek zelfs uitgeroepen tot beste speelster van de wedstrijd. Ik vind dat we de beste libero uit het vrouwenvolley hebben en het grote verschil met de voorbije jaren is dat er nu vertrouwen in de groep heerst. We hebben aan lef gewonnen. In de vierde set stond het 24-24. In het verleden begonnen we dan te bibberen. Dat respect voor de tegenstander is eruit en we geloven voluit in onszelf. Wij willen de eerste Belgische vrouwenploeg worden die de Final Four haalt. Ze hebben ons al gevraagd om die zelf te organiseren, maar dat kost een miljoen en dat hebben we er niet voor over. Het wordt wellicht Napels of Rome."

Zowel bij Oostende als bij Maaseik werd bijna op dezelfde manier gebouwd aan de huidige ploeg. Twee ploegen die veel belang hechtten aan een stevige onderbouw met een eigen jeugdschool. "Jaumin gaat volgend seizoen Struelens achterna. Ze hebben verder nog Bayer, Goethals, Desaever, Vandenspiegel. Oostende heeft een standvastig beleid, maar blijft dat financieel haalbaar? Charleroi bouwt aan een nog grotere zaal en werkt samen met een club uit Noord-Frankrijk. Ze hebben Desy, Stas, Buja, Cleymans en hoewel ze geremd werden door heel veel blessures - zodat zelfs de 39-jarige Weatherspoon in de basisvijf moest spelen - doe toch ik mijn hoed af voor hun prestaties", kijkt Van den Bosch vooral naar kandidaat-spelers voor de nationale ploeg. "Als je verder ziet dat Aalst-speler Pieter Loridon aanbiedingen heeft van Reggio Calabria, Pistoia en Sony Milaan en dat bij Antwerpen wel een viertal eigen spelers op heel hoog niveau meedraait, dan kan je niet anders dan vaststellen dat er ook door de clubs in het recente verleden uitstekend werk verricht werd."

Collega Spaenjers is het daar volmondig mee eens. "Roeselare en Maaseik mag je nu toch wel Europese topclubs noemen. Welnu, op de spelverdeling zitten ze allebei met een Belgische speler (Tanghe en Heynen), hun poweraanvallers zijn of worden Belgen (Wijsmans en Shittu), met Roex-Reijmen beschikken we over het sterkst denkbare middenblok in ons land. Alleen op de receptieplaats ontbreekt er nog iemand voor de langere opdrachten, als je Engelen nog wil inschakelen voor korte opdrachten. Neen, de Belgische successen in de zaalsporten kwamen er niet toevallig."

Marcel Coppens

Ongekende weelde in zaalsporten: vijf ploegen bij beste vier van Europa

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234