Donderdag 15/04/2021

Het spook van Bart De Wever is overal

Als kandidaat-premier is Marianne Thyssen de campagne ingestapt, maar nu moet ze zich als eerste militant uit de naad werken om haar partij voor een kletterende nederlaag te behoeden. Maar hoe ze ook wroet en wringt, altijd en overal, van de markt van Tremelo tot het bedrijventerrein van Seraing, stapt ze in de schaduw van ‘hem’: Bart De Wever.

Het kan verkeren. Nog geen maand geleden staken de CD&V-kopstukken hun hand in het vuur voor “22 à 23 procent, zeker de grootste in Vlaanderen”. Met Marianne Thyssen als boegbeeld en Yves Leterme ver weg in West-Vlaanderen kon het niet misgaan. En toch.

“Als CD&V de kaap van de 20 procent haalt, heeft Marianne een schitterende prestatie geleverd”, zucht een hooggeplaatste partijsoldaat. “Maar het zal eerder iets tussen de 16 en de 18 procent zijn.” Of op zijn Mark Eyskens: “Als we 20 procent halen zal dat overkomen als verlies, maar eigenlijk is dat een overwinning.” De positive vibes zijn opgelost als een bruistablet in een glas water. En dat is voor een groot stuk te wijten aan één man.

“Het is dringend tijd dat we de kiezers duidelijk maken dat Bart De Wever een separatist is”, zegt Eyskens. “We moeten alle middelen uit de kast halen om de mensen te wijzen op de verschrikkelijke gevolgen van een N-VA-stem.” De huidige kopstukken hebben het moelijker met kiezen: aanvallen of toch halsstarrig de eigen koers blijven rijden? Net die tweespalt leidt ertoe dat De Wever hoe dan ook de CD&V-conversaties domineert. Verbaal en non-verbaal.

Op vijf dagen van de eindmeet trekt Marianne Thyssen een laatste keer ‘echt’ op campagne. Eerste afspraak is de vzw Rozemarijn in Keerbergen, een centrum voor mensen met een handicap. De voorzitster verschijnt in een elegant broekpak, dito laarsjes en haar intussen overbekende witte halsketting. In de keuken zit een ijverige Kris Piekaerts met de tong in de mondhoek groenten te snijden. De helft van het Man bijt hond-duo Kris & Yves bespeelt als een volleerde vedette zijn publiek.“We maken hier ook speculaas”, suggereert Kris. “We kunnen dat maken met het CD&V-logo erin.” Vragend kijkt de commerçant naar Marianne Thyssen, die “gered” wordt door ‘thuisspeler’ Dirk Claes. Kris fluistert ons nog toe: “Die Marianne Thyssen, dat is een vriendelijke. Een vrouwelijke. En ze kan lachen, dat is belangrijk want van tijd kunnen die van de CD&V niet lachen!”

De oranje karavaan trekt verder naar de markt van Tremelo. Flyers uitdelen is niet Thyssens favoriete bezigheid, maar ze kwijt zich met volharding en een zekere charme van haar taak. Lokale mandatarissen zoals Carl Devlies, Monique Swinnen of Karen Kelchtermans steunen de voorzitster. Waar Thyssen stilstaat, troept de sliert samen en krijgt de marktganger een waaier aan folders en strooibriefjes toegestopt. “Marianne is geloofwaardig en warm”, merkt de Diestse burgemeester Jan Laurys op, “maar De Wevers boodschap komt voor over als iets nieuws, iets verfrissends. Ze beseffen pas dat De Wever de problemen niet zal oplossen als je hen er uitdrukkelijk naar vraagt. Dus dat is wat we moeten doen.” “Ach, Bart De Wever loopt rond in een communautaire boerka”, snoeft senator Hugo Vandenberghe. “Maar hij begint fouten te maken. Twee oudere dames met een kraaknette permanent schuifelen dichterbij. “Is ze het echt?” “Amai, maar zie ne keer hoe mager, ze zou beter wat meer eten!” Als Thyssen al gehoord heeft wat de dames fluisterden, laat ze het niet merken. Oprecht vriendelijk drukt ze hen een foldertje in de hand.

Benieuwd of een batterij Waalse ondernemers even snel voor de bijl gaat als sommige marktgangers. Marianne Thyssen heeft opvallend genoeg een bezoek gepland aan de Union Wallonne des Entreprises (UWE) in Seraing, om er de ‘New Deal’ voor te stellen. “Dat is niet zo’n onlogische keuze”, legt woordvoerder Luk Vanmaercke uit. “We wilden ook in Wallonië tonen dat onze New Deal staat voor dialoog, zowel op het communautaire als het economische vlak.” Op een hooggelegen industriepark in Seraing, met uitzicht op Sclessin, doet de voorzitster haar ding in het Frans. Volgens Philippe Delaunois van krantengroep Vers L’avenir heeft Thyssens exposé zijn positieve indruk versterkt. “Elle est calme, raisonnable et probablement intélligente.”

Die intussen legendarische kalmte gaat evenwel over in irritatie wanneer Thyssen verneemt wat De Wever - hij weer - allemaal verkondigd heeft op zijn persconferentie. “Wij zijn niet de paniekzaaiers, dat zijn degenen die huppelen van het ene op het andere been.”

De campagnedag wordt afgesloten met een positieve noot, en wel in het café van de broer en zus van Laurette Onkelinx. “Vader Gaston Onkelinx is er komen bijzitten”, twittert de woordvoerder nog. “Spreekt vloeiend Nederlands, Truiens, Frans en Waals. Sappige anekdotes uit zijn fabriekstijd.”

Kortom, Bart De Wever was gisteren niet de enige die vlotjes switchte tussen meerdere talen, het zal de CD&V’ers allicht enig leedvermaak hebben bezorgd.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234