Woensdag 28/10/2020

Anticonceptie

Het spiraaltje is niet langer voor wie al moeder is: ‘Ik heb er nog geen moment spijt van gehad’

Beeld Getty Images/iStockphoto

Vertel experts over het dalend aantal zwangerschapsafbrekingen bij jongeren en ze wijzen meteen naar het stijgend gebruik van anticonceptie, en meer bepaald, dat van het spiraaltje. ‘Vroeger was ik de uitzondering. Nu niet meer.’

“Dat is meer iets voor mensen die al een kind hebben gekregen, hoor.” Toen Amira (25) zes jaar geleden aan haar gynaecoloog vroeg om een hormoonspiraal, reageerde die niet meteen enthousiast. “Ze benadrukte dat het best pijnlijk kan zijn, om het te plaatsen. En ze voegde eraan toe dat ze dat anticonceptiemiddel haar eigen dochters, op die jonge leeftijd, niet zou aanraden.” 

Amira vond dat jammer, want ze had haar research gedaan. “Ik had toen niet zoveel zelfdiscipline, dus was bang dat ik iets als de pil zou vergeten te nemen. Die verhalen hoorde ik toch bij heel wat anderen. En ik zat ook in een nogal bewuste periode: ik wilde zo min mogelijk hormonen nemen.” Op aanraden van haar arts probeerde ze dan maar de Nuva-ring. Het werd geen succes. “Omdat ik het vergat, omdat het niet bleef zitten. Na aandringen is mijn gynaecoloog dan toch gezwicht voor het hormoonspiraaltje. Ik heb er geen moment spijt van gehad.”

De populariteit van het spiraaltje verklaart volgens experts mee de nieuwe cijfers over het aantal abortussen in ons land. De verslagen van de Nationale Evaluatiecommissie Zwangerschapsafbreking, die alle abortussen tussen 2012 en 2017 onderzocht, tonen namelijk een dalende trend. Van  19.155 zwangerschapsafbrekingen in 2012 ging het in 2017 naar 17.257. Vooral bij tieners en twintigers is het aantal abortussen de voorbije jaren gedaald. 

Succesvol anticonceptiemiddel

Op de mogelijke redenen van de daling gaat de Evaluatiecommissie niet dieper in. Onafhankelijke experts doen dat wel en linken die aan onder meer de toegenomen relationele en seksuele vorming op school, meer sites met duidelijke informatie over de preventie van ongewenste zwangerschappen en de verbeterde financiële toegankelijkheid van anticonceptie. 

Tegelijkertijd wijzen ze ook allemaal naar het succes van één anticonceptiemiddel: het spiraaltje. Onder meer Sensoa gaf al aan dat middelen met merknamen als Mirena steeds vaker een alternatief zijn voor de pil. Zeker bij volwassenen is het spiraaltje aan een opmars bezig, maar ook bij jongeren, tieners en twintigers neemt het gebruik toe. 

Amira merkt dat zelf in haar omgeving. “Vroeger was ik de uitzondering, nu zie ik veel meer mensen rondom mij die hetzelfde doen.” Je hebt volgens haar nu van die hele kleine spiraaltjes, die minder pijn doen. “Al vond ik de pijn wel meevallen trouwens. Zeker omdat ik na de plaatsing in een soort van fijne bubbel belandde zonder maandstonden, zonder rugpijn.” Daar komt bij dat het ook nog eens goedkoop is. “Omdat ik jonger dan 21 was, heb ik jarenlang geen cent moeten uitgeven aan anticonceptie.”

“Een spiraaltje, dat werd lang gezien al iets wat je niet moest gebruiken als je nog niet zwanger was geweest. Die kennis is geëvolueerd. Ze zijn kleiner geworden, je hebt hormoonspiraaltjes... Bovendien blijken ze uitermate efficiënt na een abortus. Het gebeurt dus regelmatig dat het na zo’n ingreep meteen wordt ingebracht”, zegt Sofie Merckx, huisarts bij PVDA.

Andere experts wijzen erop dat de toch nog veel geslikte pil sowieso niet altijd het ideale anticonceptiemiddel is voor jonge mensen. Omdat hun ouders er niet van mogen weten en ze het kleinood moeten verstoppen. Of omdat ze niet altijd de discipline hebben om die pilstreep nauwgezet af te werken. Dat draagt bij tot de kans op vergeten. Komt daar nog eens bij dat wanneer het spiraaltje zit, vrouwen een ruimere tijd veilig zijn. Afhankelijk van het merk kan het vijf tot tien jaar ongewenste zwangerschappen voorkomen. 

Amira is inmiddels geswitcht naar een koperspiraaltje. Dat laat ze nog even zitten. Ze heeft geen kinderwens. Of toch nog niet. “Als die komt, vind ik het zelf geen drempel om dat spiraaltje te verwijderen. Dat jaarlijkse bezoek bij de gynaecoloog staat toch al vast.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234