Woensdag 08/02/2023

Het spelplezier van de beroepsmuzikant

GENT

Vorig jaar bracht het festival 42.000 mensen op de been. En deze editie is alweer voor negentig procent uitverkocht.

Het Festival van Vlaanderen Gent beperkt zich al lang niet meer tot klassieke muziek. Zo krijgen dit jaar ook de oude rockers van Young@Heart een plaatsje in de programmatie, sluiten Les Ballets C de la B het openingsfeest OdeGand af en treedt de Belgisch kampioen beatbox op tijdens het Festival Made. “We werken met een jonge ploeg en kiezen er bewust voor avontuurlijke paden te bewandelen”, zegt artistiek coördinator Jelle Dierickx. “Het besef dat Festival van Vlaanderen Gent meer is dan klassieke muziek begint nu ook door te sijpelen bij het grote publiek en daar zijn we erg blij om. Wij geloven in de intelligentie van het publiek en dat blijkt niet ten onrechte. Het feit dat het festival nu al voor 90 procent is uitverkocht, bewijst dat we erg ver kunnen gaan zonder dat de mensen afhaken.”

Terugkeer naar essentie

Dit jaar werd voor het thema vreugde, la goia, gekozen en dat heeft zo zijn redenen. Dierickx: “In 2007-2008 vierden we ons vijftigjarig bestaan en dat hebben we echt als een heel groots feest opgevat. Dit jaar wilden we terugkeren naar de essentie, naar de vreugde van het maken van muziek, van het spelplezier. De centrale vraag die we ons stelden, was: ‘Welke muzikanten brengen die vreugde echt over op een publiek?’ We kwamen uit bij acts als het Silk Road Ensemble en de beroemde cellist Yo-Yo Ma, de violiste Janine Jansen, maar ook de krasse knarren van Young@Heart. We willen het publiek er ook bewust van maken dat het voor een beroepsmuzikant helemaal niet zo evident is om spelplezier over te brengen. Daarvoor moet je echt klasse in huis hebben.” Toch benadrukt de artistiek coördinator dat het niet allemaal plezier is wat de klok slaat op het Festival van Vlaanderen Gent. “We wilden het thema niet eendimensionaal invullen. Je moet ook door de donkere momenten om tot vreugde te komen. Daarom bijvoorbeeld brengen het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Berliner Rundfunkchor voor ze de negende symfonie van Beethoven aanvatten de Songs of Despair and Sorrow van György Kurtag. Je moet je publiek blijven verrassen.”En het Festival van Vlaanderen Gent mag dan “internationaal” heten, minstens even belangrijk vindt Dierickx het om artiesten van eigen bodem te programmeren. “In deze tijden van nationalisme is het publiek vaak opvallend antichauvinistisch. Ze lijken soms sneller hun huis uit te komen voor een buitenlandse muzikant dan voor een Belgische. Toch vinden we het belangrijk ook de nationale kaart te trekken.” Daarom prijken op het programma niet alleen internationale toppers als de Zweedse sopraan Anne Sofie von Otter en de Australisch-Britse componiste en draailierspeelster Stevie Wishar. Ook rocker Roland, sopraan Amyrillis Dieltiens en klavicinist Bert Naessens en les Ballets C de la B van Alain Platel prijken op de affiche. Vorig jaar lokte het Internationaal Festival van Vlaanderen Gent 42.000 bezoekers. Kan dat aantal nog overtroffen worden? “Ik denk dat we qua kwantiteit aan ons plafond zitten”, zegt Dierickx. “Nu al gebruiken we alle beschikbare zalen in Gent. Daarom zijn we ook vragende partij voor een nieuwe concertzaal in Gent. Helaas is het muziekforum van Gerard Mortier op de site van de Waalse Krook definitief afgevoerd. Het zal nog wel een tijd duren voor zo’n nieuwe, grote zaal opnieuw bespreekbaar wordt.”

OdeGand, het traditionele startschot van het Festival van Vlaanderen Gent

Het Festival van Vlaanderen Gent gaat vandaag traditioneel van start met OdeGand, het muziekfestival langs en op het water van de Arteveldestad. Ook deze zevende editie trekt voluit de internationale kaart, van Zuid-Koreaanse percussie over Afghaanse raga tot Portugese Fado. Toppers dit jaar zijn het Poolse Wroclaw Philharmonic Choir, de Zweedse jazztrots Magnus Lindgren en het crossoverproject van bluesman Roland van Campenhout en de Indiër Chitravina N Ravikiran. Maar de publiekstrekker wordt ongetwijfeld weer het slotconcert met vuurwerk aan de Korenlei. Dit jaar mogen Les Ballets C de la B de dag afsluiten met de avant-première van hun nieuwste productie, Bolero op muziek van Maurice Ravel. (ST)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234