Zondag 29/05/2022

Het signaal van Ian Thorpe

Alle sportbestuurders moeten werk maken van homoacceptatie

De Australische zwemlegende Ian Thorpe is uit de kast gekomen na een strijd van vijftien jaar. Zijn worsteling is een signaal aan alle sportbestuurders en coaches om werk te gaan maken van homoacceptatie.

Er hangt dus verandering in de lucht. In 2014 zijn al vijftien topsporters uit de kast gekomen, onder wie de Amerikaanse basketballer Jason Collins, de Engelse schoonspringer Tom Daley en de Duitse voetballer Thomas Hitzlsperger. Aan dit rijtje rolmodellen kan nu ook vijfvoudig Olympisch zwemkampioen Ian Thorpe worden toegevoegd.

Thorpe (31) worstelde vanaf zijn zestiende met zijn homoseksualiteit. Hij ontkende het al die tijd in alle toonaarden. Hij stopte op zijn 24ste met topsport en ging vervolgens door diepe dalen. Hij leed aan depressies en raakte verslaafd aan alcohol. Zijn comeback in 2011 mislukte.

Wereldwijd prijzen collega's, journalisten en politici zijn moed. Hij zou de strijd met zijn angst gewonnen hebben. Ian Thorpe vreesde de reacties van zijn ouders, vrienden en de hele Australische natie, waar zwemmen tot de nationale identiteit behoort. "Ik was bang dat Australië niet klaar was voor een kampioen die homo is", aldus Thorpe. Deze angst werd door de jaren heen alsmaar groter en hij raakte verstrikt in een web van leugens.

De zwemlegende hoopt met zijn 'bekentenis' levens te sparen en te voorkomen dat anderen hetzelfde moeten voelen, want dat wil niemand. Vrijwel alle commentaren zoomen in op het gedrag van het zwemicoon zelf. Ik mis vooral aandacht voor de rol van zijn omgeving. Blijkbaar hebben zijn ouders en zijn sportomgeving altijd gezwegen en hadden zij geen oog voor zijn worsteling. Het is de hoogste tijd dat sportbestuurders en coaches zich realiseren dat zij een belangrijke sleutel in handen hebben om de stilte en de verlegenheid te doorbreken.

Onveilige sportomgeving

De onzichtbaarheid van homo's en het gebrek aan acceptatie doet zich echter in alle sporten voor. Vele Belgische sportbestuurders en coaches menen dat er geen problemen zijn. Voorzitters van clubs met meer dan duizend leden ontkennen maar al te vaak de aanwezigheid van met name homo- en biseksuelen in hun club. En vaak weten ze ook niet hoe ze het thema bespreekbaar moeten maken, ondanks alle goede wil.

Uit Nederlands onderzoek weten we dat homosporters denkbeeldige drempels ervaren (Motivaction, 2011). En die moeten geslecht worden. Zelfs in een individuele en vriendelijke sport als zwemmen ontbreekt blijkbaar de veiligheid en openheid om jezelf te kunnen zijn. Die drempels verdwijnen alleen als de sportomgeving het thema homoacceptatie bespreekbaar maakt en meeneemt in de omgang van alle dag.

Aandacht hiervoor is van groot belang omdat relatief veel jongeren in georganiseerd verband sporten, en jongeren kennen tussen hun 8ste en 28ste vaak onzekerheid over hun seksuele identiteit. Tien procent van hen is niet heteroseksueel. De helft van alle holebi-jongeren overweegt op een zeker moment zelfmoord (scp, 2010). Pestgedrag, scheldwoorden en grappen die de heteronorm uitventen, maken de sportomgeving onveilig.

Het is de hoogste tijd dat sportbestuurders en coaches beseffen dat ze niet alleen verantwoordelijk zijn voor de strepen op het veld, maar ook voor de sociale veiligheid van al hun leden, en met name van hun lesbische, homo- en biseksuele leden. Niet alleen mannelijke teamsporten, zoals voetbal en hockey, maar alle sporten doen er goed aan om corrigerend op te treden en de acceptatie van homo's bespreekbaar te maken. Dat kan op vele manieren: tijdens coachmomenten, aanvoerdersoverleg, wedstrijdbesprekingen en in de kantine.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234