Donderdag 02/02/2023
Het uitzicht op de Muidebrug is nooit hetzelfde.

Reportage

Het schuurt in de rand van Gent, en dat geeft vonken wandelplezier

Het uitzicht op de Muidebrug is nooit hetzelfde.Beeld Freek Evers

Wat verder buiten het centrum van Gent worden de drie torens cliché en de pleinen kaal. Maar je valt er tenminste niet over weerbarstige tramsporen. Het schuurt in de rand, en dat geeft vonken wandelplezier. Freek Evers is uw gids doorheen het andere Gent.

Freek Evers

Wandelen is stilstaan. Dat is de enige regel die ik vrienden opleg voor we er samen op uit trekken. O ja, en Google Maps is uit den boze. Nu we toch bezig zijn: ik heb nog enkele tips om het Gent te ontdekken dat me tijdens mijn lockdownwandelingen met verstomming heeft geslagen.

* Mijd het centrum. Dat is van plastic.

* Kronkel. Loop nooit in een rechte lijn. Dat brengt je te snel bij een doel.

* Lever je over aan geuren, kleuren en geluiden. Zij zijn de gids.

* Waterlopen vormen ankerpunten om niet hopeloos te verdwalen.

* Kijk. Dat is actief: blijf staan, draai je om, beweeg je hoofd. Omhoog, naar links en naar rechts.

* Geniet.

* Verwacht geen perfect uitgestippelde wandelingen.

Ieder bewandelt zijn of haar eigen pad. Wat ik wel wil delen, zijn drie punten. Een start, een arbitrair gekozen midden en een einde.

Onthoud tijdens elke wandeling wat mijn vast wandelmaatje zei toen we langs de treinbedding van de Buitensingel op de achtertuintjes van opeengedrukte arbeiderswoningen keken: “In alle wanorde en lelijkheid is veel schoonheid te vinden.” Zelfs Marie Kondo moet dat in het diepste van zichzelf toegeven.

Wandeling Halfweg

Startpunt: Rabotpark

Middelpunt: Park Halfweg

Eindpunt: AZ Sint-Lucas

null Beeld Aart-Jan Venema
Beeld Aart-Jan Venema

Het Rabotpark ligt er in de lente prachtig bij. De bladeren aan de jonge bomen zijn groener dan groen. Die staan in schril contrast met de sociale woonblokken die er nog staan en die er nog opgetrokken worden.

De buurt rond het Rabot verandert in een rotvaart. ‘The end of an era’ (het einde van een tijdperk) staat te lezen op de laatste der beruchte Rabottorens. ‘I have become death, the destroyer of worlds.’

De appartementsblokken aan de Groene Vallei. Beeld Freek Evers
De appartementsblokken aan de Groene Vallei.Beeld Freek Evers

Van daaruit slinger je langs de Groene Vallei, richting het eiland Malem. De intrigerende ­tuinwijk met allemaal gelijkaardige witte huizen, die eigenaardig genoeg toch niet allemaal gelijk zijn.

Via de kerk, die nu als circusschool ­dienstdoet, beland je in een park dat voor deze wandeling geen betere naam had kunnen ­krijgen: park Halfweg. Het is er niet slecht om te picknicken. Je kan er bovendien perfect ­vergeten dat je je op nog geen drie kilometer van het centrum van Gent bevindt.

Het brutale betonnen bijgebouw aan het justitiegebouw. Beeld Freek Evers
Het brutale betonnen bijgebouw aan het justitiegebouw.Beeld Freek Evers

De Watersportbaan, de scheve toren van de Ekkergemkerk, de Coupure en het Prinsenhof begeleiden je uiteindelijk tot aan de coolste ­parking van Europa: die van ziekenhuis AZ Sint-Lucas. Allez ja, officieel de tweede coolste. In 2018 moest ze enkel de Quick Morelli-parking, in een grot in Napels, laten voorgaan in een populariteitspoll. Deze plek doet bij de juiste lichtinval aan een stad als Barcelona denken.

Wandeling: Kapitein Zeppos

Startpunt: Dampoort

Middelpunt: Kapitein Zeppos Park

Eindpunt: Dampoort

null Beeld Aart-Jan Venema
Beeld Aart-Jan Venema

Wie op zoek is naar een wandeling die qua ­kosten-batenanalyse de meeste Instagram-waardige plaatjes oplevert, gaat voor deze. Je slaat vanop het meest debiele kruispunt in Gent de Kleindokkaai in en je zal foto’s willen blijven nemen totdat je het Kapitein Zeppos Park hebt bereikt. Kranen, woonboten, kleurrijke gebouwen, graffiti, water… Een Gentenaar heeft geen artificieel Instagram-museum van doen.

Graffiti-kunstenaars leven zich uit aan de dokken. Alleen al hun werk maakt de wandeling zeer Instagrammable. Beeld Freek Evers
Graffiti-kunstenaars leven zich uit aan de dokken. Alleen al hun werk maakt de wandeling zeer Instagrammable.Beeld Freek Evers

Wie de Vliegtuiglaan zoekt, ziet de hipster­haven evolueren naar de échte Gentse haven. De schepen veranderen er van woonboten naar containerschepen. Ook al is de Gentse haven bijlange de Antwerpse niet, de ruwheid waarmee water en land elkaar ontmoeten, blijft indrukwekkend.

De oude havenkranen maken het zicht op de Bataviabrug helemaal af. Beeld Freek Evers
De oude havenkranen maken het zicht op de Bataviabrug helemaal af.Beeld Freek Evers

Zo beland je ook meteen op het meest gevaarlijke punt in deze wandelgids. De auto is er geen koning, maar keizer. Dus wie de ­oversteek wil wagen van de Vliegtuiglaan naar de Hogeweg, kijkt best extra uit zijn doppen. De beloning heet Slotenkouter, langs het Veenakkerpad, een oase van volkstuintjes net naast de treinbedding. Blijf zo dicht mogelijk bij de sporen om uiteindelijk weer aan Dampoort uit te komen.

Wandeling: Spiegel

Startpunt: Bloemekenspark

Middelpunt: Westergem

Eindpunt: Industrieweg

null Beeld Aart-Jan Venema
Beeld Aart-Jan Venema

In januari 2009 trokken de arbeiders van textielbedrijf UCO in de Bloemekenswijk voor het laatst de deur achter zich dicht. Het betekende het einde van een tijdperk. De stad is druk bezig om de textielsite om te vormen tot een hedendaags bedrijventerrein voor sociale economie.

De watertoren in de Maïsstraat staat midden in een stadspark. Beeld Freek Evers
De watertoren in de Maïsstraat staat midden in een stadspark.Beeld Freek Evers

Wie er nu gaat wandelen, vindt er leegstaande panden waar de plaatselijke jeugd zijn eerste joint opsteekt. Maar je vindt er ook al afgewerkte, gerestaureerde gebouwen, zoals het Balenmagazijn. In Londen zou men zo’n constructie vorderen om er een nieuw Tate Modern in te huisvesten. De Gentenaar toont zich van zijn schoonste kant: het gebouw met indrukwekkende spiegelverdieping is het dak boven een sociaal restaurant.

Het Balenmagazijn was vroeger een loods, nu is het een sociaal restaurant. Beeld Freek Evers
Het Balenmagazijn was vroeger een loods, nu is het een sociaal restaurant.Beeld Freek Evers

Ga ook zeker eens op zoek naar de water­toren in de Maïsstraat, die het middelpunt van een klein stadspark vormt. Het is het ideale vertrekpunt om via de Westergemstraat helemaal tot in Wondelgem te wandelen.

De Vynckiersite, waar vroeger elektrisch materiaal geproduceerd werd, is beschermd erfgoed. Beeld Freek Evers
De Vynckiersite, waar vroeger elektrisch materiaal geproduceerd werd, is beschermd erfgoed.Beeld Freek Evers

De residentiële wijken langs de Botestraat nemen je uiteindelijk mee tot aan de Brugse Vaart en het Kasteel Claeys-Bouüaert. Via de Willemotlaan en de Groendreef wandel je uiteindelijk weer naar de binnenring van Gent.

Wandeling: Zalig

Startpunt: Dampoort

Middelpunt: Gentbruggebrug

Eindpunt: Portus Ganda

null Beeld Aart-Jan Venema
Beeld Aart-Jan Venema

De Dendermondsesteenweg die Dampoort met de Gentbruggestraat verbindt, is niet wat ze lijkt. Oké, de kans is groot dat je medewandelaars moet uitleggen dat het wc-meubel op de stoep géén kunstwerk van Jan Fabre is. Maar gewoon sluikstort. En toch heeft die hectische baan een zacht kantje.

Wandelen langs het water kan soms een beetje stinken, maar is toch altijd genieten. Beeld Freek Evers
Wandelen langs het water kan soms een beetje stinken, maar is toch altijd genieten.Beeld Freek Evers

Duik links en rechts zijstraten in. Ervaar de soms wat absurde smeltkroes van Turkse ­ theehuizen, Bulgaarse kruidenierszaken en hippe bars op maat van bakfietsgezinnen. Wie zich tijdens wandelingen graag blindstaart op prachtige gevels, kan zijn ogen de kost geven in de driehoek Nijverheidsstraat, Wolterslaan, Scheldestraat.

In het Keizerpark zijn basketters, skaters en graffitikunstenaars thuis. Beeld Freek Evers
In het Keizerpark zijn basketters, skaters en graffitikunstenaars thuis.Beeld Freek Evers

Ga zeker eens op het midden van Gentbruggebrug staan. Als het weer meezit, kan je de drie Gentse torens zien. Je kan vandaar ook bepalen welke kant van de Schelde je wil volgen om het Keizerpark en uiteindelijk het Visserijpark te bereiken.

Langs het smalle pad van de Achtervisserij kun je stiekem binnengluren in een aantal indrukwekkende herenhuizen. Beeld Freek Evers
Langs het smalle pad van de Achtervisserij kun je stiekem binnengluren in een aantal indrukwekkende herenhuizen.Beeld Freek Evers

Kies de ‘Achtervisserij’, een smal pad, om helemaal tot aan Portus Ganda te wandelen. Er wacht je een mix van natuur, graffiti en enkele tuinhuizen, die omgevormd zijn tot werkkamer waar de romantici onder ons – jawel, ik geef het toe – alleen maar van kunnen dromen. De lopers moet je er jammer genoeg bijnemen.

Wandeling: Waanzin

Startpunt: Theater de WAANzin

Middelpunt: Meulestedebrug

Eindpunt: Voormuide

null Beeld Aart-Jan Venema
Beeld Aart-Jan Venema

Theater de WAANzin ligt aan de prachtige Gaardeniersbrug. Wie het pad blijft volgen, komt uiteindelijk uit op kanaal De Lieve en de Buitensingel, een wat gekke plek die de grens vormt tussen wonen en heraangelegd industriegebied. Het is hier dat mijn wandelmaatje met haar ‘Bond Zonder Naam’-wijsheid kwam: “In alle wanorde en lelijkheid is veel schoonheid te vinden.”

Sommige sociale blokken in de Muide zijn schoon in lelijkheid. Beeld Freek Evers
Sommige sociale blokken in de Muide zijn schoon in lelijkheid.Beeld Freek Evers

De Buitensingel leidt uiteindelijk naar de Wiedauwkaai en Meulestedebrug. Gentenaars weten wel, dat is de brug die meer dicht dan open lijkt. Het is ook de toegangspoort tot een van de meest onderschatte stukjes van Gent. Meulestede en Muide liggen op een schiereiland geprangd tussen het Grootdok en Voorhaven.

De Buitensingel is een aaneenschakeling van de gekste achterbouw-improvisaties. Beeld Freek Evers
De Buitensingel is een aaneenschakeling van de gekste achterbouw-improvisaties.Beeld Freek Evers

Het is een plek waar niet gepland, maar – laten we zeggen – geëxperimenteerd werd met een combinatie van industriële panden, ­arbeiderswoningen en alle soorten sociale woonblokken in de allerlelijkste kleuren. Wat hadden we gezegd over wanorde?

Geniet op de Muidebrug van het uitzicht op het Tolhuisdok, gesponsord door transport­bedrijf Ziegler. U begrijpt daar vast waarom.

Had ik al gezegd dat het uitzicht op de Muidebrug nooit hetzelfde is? Beeld Freek Evers
Had ik al gezegd dat het uitzicht op de Muidebrug nooit hetzelfde is?Beeld Freek Evers

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234