Vrijdag 02/06/2023

Het Scheldegevoel van ATV

Tijdens het weekeinde verhuist de Antwerpse regionale televisiezender ATV van de Posthoflei in Berchem naar het Mediahuis aan de Rijnkaai in Antwerpen. Deze verhuizing past in een veel ruimer en ambitieuzer project van de regionale televisie. De twee aandeelhouders, De Persgroep en NV De Vlijt, investeren zo'n 60 miljoen frank (1.487.361 euro), niet alleen in de nieuwe infrastructuur, maar ook in nieuwe technieken om van ATV een hedendaagse en uitgesproken Antwerpse nieuwszender te maken, die kort op de bal speelt en heel dicht bij de Antwerpenaren staat. Dat het nieuws vanaf maandag 2 augustus gepresenteerd wordt vanuit de gloednieuwe studio's met zicht op de Schelde moet dat Antwerpen-gevoel versterken.

'Het wordt ongetwijfeld het belangrijkste weekend in de geschiedenis van ATV", zo vindt algemeen directeur Frans Dierickx. Hij vormde samen met hoofdredacteur Rudy Collier de spil van dit project. ATV is in de eerste plaats een nieuwszender, maar op dat vlak schort er volgens Rudy Collier een en ander. "Antwerpen neemt een heel aparte plaats in het medialandschap in", aldus Collier. "Nergens concurreert de pers zo sterk, nergens wordt er zo gevochten om het laatste nieuws als in Antwerpen. Maar zoals ATV tot nu gestructureerd was, konden wij daar niet tegen op. Als om halfzeven de eerste nieuwsuitzending begint te lopen, stopt de journalistiek."

Net als bij de andere regionale televisiestations wordt het nieuwsbulletin de hele avond herhaald in lusvorm. En hoofdredacteur Rudy Collier vindt dat dit niet kan, zeker niet in een stad als Antwerpen, waar 's avonds nog van alles gebeurt. "ATV is op dat vlak niet te vergelijken met andere regionale zenders. De meeste stadsmensen blijken vrij laat naar ATV te kijken. Zij komen laat thuis en willen dan het Antwerpse nieuws zien: ATV kijken en dan gaan slapen."

ATV wil daarom de flexibiliteit en de operationaliteit inzake nieuwsgaring vergroten. Maar dat is volgens het duo Dierickx-Collier alleen mogelijk als ATV zelf gaat instaan voor de technische faciliteiten. De regionale zender heeft het contract met het facilitair bedrijf Videohouse opgezegd en fors geïnvesteerd in nieuwe eigen apparatuur. Hiervoor zijn een negental nieuwe mensen aangetrokken. ATV zal dus voortaan werken met eigen cameraploegen, die ook zullen instaan voor de montage. Ook is er aangepaste apparatuur aangeschaft om zo nodig 'in te breken' in het nieuwsprogramma, dat vanaf halfzeven 's avonds tot 's morgens vroeg wordt herhaald.

Het gaat volgens hoofdredacteur Rudy Collier om een techniek die zeer moeilijk te vinden was. "Het is uiteraard niet de bedoeling om, zoals de grote zenders, met een laatavondjournaal uit te pakken", aldus Collier. "Dat is voor een klein station financieel niet haalbaar. Maar we willen het nieuws in de loop van de avond en eventueel 's nachts wel updaten door een nieuwsitem te vervangen door hot news." Op die manier wil Collier van ATV een klein beetje de CNN van Antwerpen maken. Het is volgens hem de enige kans die een regionele zender heeft om sneller te zijn dan de grote nationale zenders.

De hoofdredacteur is "dolblij" met de nieuwe huisvesting aan de Schelde. Aan de Rijnkaai, in de oude Antwerpse havenwijk Het Eilandje creëert de familie Van Thillo samen met een aantal partners (in loodsen 26 en 27) momenteel een groot Antwerps mediahuis. Dit weekeinde verhuist trouwens ook een van de kranten van De Persgroep, met name De Nieuwe Gazet, naar deze locatie. "Dit is de mooiste werkplaats van Antwerpen", zo stelt Rudy Collier. De Antwerpenaar heeft nog steeds een sterke band met de Schelde en dat 'Scheldegevoel' wil ATV ook uitspelen. De regionale zender wil de kijker laten meegenieten van de Schelde. De nieuwsuitzendingen zullen dan ook niet gepresenteerd worden vanuit een klassieke tv-studio, maar vanop een nieuwsredactie die uitzicht heeft op het water. En gezien de ruimte waarover ze nu kan beschikken, zal ze ook meer mogelijkheden hebben om debatten (al dan niet met publiek) op te nemen.

"In de oude tv-studio aan de Posthoflei kon je niet eens een debat organiseren, want er kon maar één gast uitgenodigd worden", aldus Collier. "Bovendien kon je op geen enkele manier zien dat de studio zich in Antwerpen bevond. Met de Schelde als achtergronddecor is dat wel het geval."

ATV heeft van de gelegenheid geprofiteerd om ook de hele vormgeving in een nieuw kleedje te steken. Er zijn nieuwe generieken gemaakt, alsook een vijftiental zogenaamde 'reclamebuffers' die tussen het journaal en de reclameblokken worden uitgezonden. Ook deze krijgen nu een hedendaagse en duidelijk Antwerpse look. Volgens algemeen directeur Frans Dierickx hebben de aandeelhouders geen resultaatverbintenissen gekoppeld aan de investeringen. "ATV kan rekenen op zo'n 240.000 trouwe kijkers per dag. En dat is een heel behoorlijk cijfer. Als we nu er in slagen om een beter product te leveren, dat dichter bij de Antwerpenaren staat, dan zou dit op termijn positieve gevolgen kunnen hebben voor de kijkdichtheid. Maar dat was zeker niet het uitgangspunt. Het feit dat de aandeelhouders 60 miljoen frank investeren getuigt anders wel van een groot geloof in de regionale zender ATV", zo vindt Dierickx. (LB)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234