Zaterdag 22/01/2022

Het royale serum

Dat verjonging niet zozeer met het verdoezelen van rimpels te maken heeft, bewees recent onderzoek naar de perceptie van schoonheid, of liever: aantrekkelijkheid. Zowel mannen als vrouwen worden aangetrokken tot individuen die er gezond en jeugdig uitzien. Mannen worden vooral aangetrokken door vrouwen met een egale, lichte teint. Darwin zal het geweten hebben. De huid van een vrouw ziet er immers het ‘lichtst’ en zachtst uit, zonder vlekken, in de periode van haar eisprong.

De aantrekkelijkheid van een vrouw hangt dus vooral af van haar teint, en pas in tweede instantie van haar rimpels. Botox en fillers hebben geen zin als de huid er vlekkerig, mat en dof uitziet. Maar wat valt er concreet aan te verhelpen, aan een vale teint die door een zompig najaar en andere besognes werd geteisterd? Vermits camoufleren met fond de teint de rimpels alleen maar accentueert, moeten vrouwen bij het ouder worden hun heil in andere middelen zoeken. Wax testte een nieuw serum uit, een crème op basis van planten, en ten slotte ook Madonna’s geliefde wondertherapie. Op naar een monter eispronggezicht!

We zijn nieuwsgierig naar Abeille Royale, een nieuw serum van Guerlain, dat jeugd, stevigheid en rimpelvervaging belooft dankzij de toevoeging van koninginnenbrij, een half wondermiddel dat al eeuwen lang helpt “tegen verzwakte fysieke weerstand en tegen seizoensdepressies”. Maar eerst: hoe verschillend is een serum van een crème? Een serum zou meer ‘actieve ingrediënten’ bevatten tegen rimpels, droge huid, vale teint en vlekken. Waarom dan gewoon geen crème gebruiken met evenveel ‘actieve ingrediënten’? Omdat een serum in de huid een deurtje openhoudt voor de actieve stoffen, terwijl een crème de huid beschermt met een soortement sluier die de actieve stoffen vasthoudt.

Het serum van Guerlain dan. Het ziet eruit als een melkachtige substantie, die bovendien uit een pipet komt. Driftig tappen en smeren gaat hiermee niet, alleen zuinigjes druppels opvangen en inmasseren. De huid voelt daarna dauwzacht aan. En hoe werkt het serum? Abeille Royale bevat zuivere honing en koninginnenbrij, waardoor een natuurlijk ‘genezingsproces’ op gang wordt gebracht. Honing is namelijk ontsmettend, helend en verzachtend, zodat minischeurtjes in een oudere huid weer vanzelf genezen. Wat het serum na een week doet, is zichtbaar de vermoeidheid verdoezelen, slaapgroeven wegnemen en diepere rimpels en contouren ietwat strakker maken. De fleur komt terug. Verdict: uitstekend product voor een hoopvolle stemming in de ochtend. Een kuur van een paar maanden zal nog meer zichtbare resultaten hebben, al blijft ouder worden en smeren voor iedereen toch gewoon dweilen met de kraan open.

De egaliserende crème

De productenreeks ‘Enbrightenment’ van Aveda kwam vorig jaar al op de markt en blijkt volgens mond-tot-mondreclame toch een van de betere producten die een egalere teint beloven. Daarom willen we hem ook testen. Sproetloos, vlekkeloos, couperoseloos en lichtgevend: zo willen wij er tegen kerst uitzien. De productenreeks is uitgebreid, zodat we er maar één product uitkiezen dat ook nog iets anders kan: ferm hydrateren. Nog positief: in tegenstelling tot andere egaliserende producten bevat Enbrightenment geen bleekmiddelen. Wat doet het middel? Het werkt curatief en preventief. Het vermindert bestaande donkere vlekjes en het voorkomt nieuwe verkleuringen door middel van anti-oxidanten. Plus, het verheldert de huid door plantaardige ingrediënten.

Oké, we weten wel dat planten een en ander kunnen, maar we blijven sceptisch over de uitleg. Na een maand is er nog niet veel resultaat. Maar na anderhalve maand gebruiken we minder corrigerende fond de teint. En na twee maanden smeren is het resultaat zowaar verbluffend. Pigmentatievlekjes zijn veel bleker geworden, haast onzichtbaar. De grauwheid van de herfst is volledig weg, zelfs bij hormonale dipjes.

De zuurstofbehandeling

Madonna kan niet zonder en heeft in elk van haar huizen een zuurstoftoestel staan. Sterren laten zich ermee behandelen als kuur, maar ook voor een feest of een belangrijke avond. Nu ‘Intraceuticals’ ook, vanuit Australië over de VS, ingeburgerd raakt in België, willen we de magische zuurstofbehandeling zelf ook graag testen. Het principe is vrij eenvoudig: 98 procent zuivere zuurstof wordt, samen met een serum, onder hyperbarische druk in de onderhuidse lagen gebracht. Daardoor kunnen de cellen zich weer vullen met hyaluronzuur, dat maar tot het dertigste levensjaar wordt aangemaakt. Zuivere zuurstof stimuleert bovendien het metabolisme - precies zoals bij de genezing van brandwonden, waarvoor ook zuurstof onder hyperbarische druk gebruikt wordt.

Onze test neemt een klein uur in beslag. Het gevoel op de huid is die van koele, zachte lucht, niets meer. Na de ene helft van het gezicht komt de spiegeltest. God wordt aangeroepen: het verschil is groot. De ene helft is een maandagochtendgezicht, de andere een pas-terug-uit-vakantie-gezicht. Na de volledige sessie voelt ons gelaat aan als een dauwige, rijpe perzik. We zien er, echt waar, een paar jaar jonger uit. Een volledige kuur om de cellen weer helemaal te vullen neemt zes behandelingen in beslag, één per week. Na één reeks behandelingen mag men, zo schijnt het, zelfs 10 à 15 jaar over zijn leeftijd liegen.

Efficiënter dan Botox en fillers? Sommigen beweren van wel. Intraceuticals doet wonderen voor rimpels, vlekken, eczeem, psoriasis, littekens en wondjes, en is daarenboven pijnloos en risicoloos. Wie er à rato van tweemaal per jaar een gewoonte van wil maken, moet wel rekenen op zo’n 790 euro per reeks, producten voor thuisverzorging inbegrepen. Maar een eenmalige sessie voor een speciale gelegenheid kan ook, voor 101 euro.

EHBO voor een feestgezicht

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234