Woensdag 29/01/2020

Mons 2015

Het rommelt in Bergen: Politie onderzoekt boekhouding Mons 2015

Het politie-onderzoek is niet de eerste tegenvaller voor Mons 2015. Eerder moest ook de installatie van Arne Quinze worden afgebroken Beeld TIM DIRVEN

De federale politie is een onderzoek gestart naar de financiële gang van zaken bij de Stichting Mons 2015, dat is de organisatie die Bergen moet promoten als Europese cultuurhoofdstad 2015. Wat de speurders precies zoeken, is voorlopig niet duidelijk.

Op 16 april, goed drie weken geleden, stonden vier agenten voor de deur van de Stichting Mons 2015. De speurders van de financiële cel vroegen inzage in alle rekeningen van de stichting sinds de oprichting ervan in 2008. Ook de boeken van Le Manège, het cultuurcentrum waar de stichting nauw mee samenwerkt, werden opgevraagd. Naar welke gegevens de speurders precies op zoek waren, wilden ze niet zeggen.

Ook gisteren, nadat de krant Le Soir op de voorpagina uitpakte met het nieuws over het onderzoek, bleef dat een vraagteken. Het parket onthoudt zich voorlopig van commentaar maar bevestigt wel dat er een onderzoek loopt. De organisatie zelf verbaast zich over de vraag tot inzage maar laat in een persbericht weten dat ze haar volledige medewerking verleent aan het onderzoek. "We hopen dat er zo snel mogelijk duidelijkheid komt", laat persattaché Johan Vreys weten. "Tientallen mensen werken keihard om van dit jaar een succes te maken. Duizenden toeristen zakken naar Mons af. Het zou heel jammer zijn mocht deze actie onterechte twijfels doen ontstaan die een smet kunnen werpen op het succes van de eerste maanden als culturele hoofdstad."

Eerder dit jaar kwam Mons 2015 al eens negatief in het nieuws. Toen moest The Passenger, een installatie van kunstenaar Arne Quinze, afgebroken worden wegens stabiliteitsproblemen. Daar hing toen een prijskaartje van 400.000 euro aan vast. Quinze beloofde ondertussen om in juni, kosteloos, een nieuwe installatie in Bergen op te trekken.

Coördinatrice Anne-Sophie Charle benadrukt in een reactie aan de RTBF dat ze de uitkomst van het onderzoek met alle vertrouwen tegemoet ziet. "We werken sinds de oprichting van de stichting in de grootst mogelijke transparantie. Ik wil er ook aan herinneren dat we alle voorschriften hebben gevolgd die Europa aan zijn culturele hoofdsteden oplegt." Zo staan de fondsen van Mons 2015 onder toezicht van de Koning Boudewijn Stichting die moet toe zien op het goed beheer ervan.

Daniel Libeskind

Ook in het verleden riep de financiering van Mons 2015 vragen op. Al ging het toen vooral over de haalbaarheid van het project voor een stad van een beperkte omvang als Bergen. Aan het culturele jaar gingen immers heel wat investeringen vooraf. De stad kreeg een grondige facelift met onder meer een congresgebouw van de hand van Daniel Libeskind, de Amerikaanse architect die ook voor de herinrichting van Ground Zero tekende, en vijf nieuwe musea. Ook de opening van het nieuwe station, getekend door Calatrava en goed voor een budget van 272 miljoen euro, moest een van de hoogtepunten van het culturele jaar worden, maar die werken liepen vertraging op. De opening is nu voor 2018 voorzien.

Het budget voor de activiteiten in het kader van Mons 2015 bedraagt 70,5 miljoen euro. Het grootste deel (60 miljoen) zijn publieke middelen. Het merendeel daarvan wordt opgehoest door de Franse Gemeenschap en het Waals Gewest. De provincie Henegouwen en de stad Bergen leveren een bescheidener bijdrage.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234