Dinsdag 19/01/2021

Opinie

Het rode vingertje van Eric Corijn en VUB-collega's

Boudewijn Bouckaert.Beeld Photo News

Boudewijn Bouckaert is professor-emeritus aan de Universiteit Gent. 

Dat het moest gebeuren lag bijna ritueel vast: Jonathan Holslag heeft een ‘fatwa’ aan zijn broek van een aantal VUB-collega’s, die overigens met zekerheid weten dat de overgrote meerderheid van hun collega’s hun mening deelt. Zij beschuldigen Holslag ervan een ‘misstap’ begaan te hebben door een voorwoord te willen schrijven op een overigens nog niet gepubliceerd boek van VB-voorzitter Tom Van Grieken. Het ware misschien nuttig geweest de publicatie van dit boek af te wachten en het voorwoord te lezen in de context van het boek. De ‘fatwa’ kon er echter blijkbaar niet vlug genoeg zijn, kwestie van ook het Vlaamse publiek te behoeden voor nog ergere ‘misstappen’.

De term ’misstap’ in de titel van de column kenmerkt de betuttelende en crypto-censurerende teneur van de gehele column en wellicht ook de achterliggende ‘mindset’ van de 'bezorgde' collega’s. Benevens kritiek op bepaalde VB-standpunten en actievormen, ontwikkelt Holslag kort, zoals het in een voorwoord meestal gebeurt, enkele standpunten die blijkbaar raakpunten hebben met die van Tom Van Grieken. So what ? In een vrij en open democratisch debat worden opinies en argumenten uitgewisseld, besproken, genuanceerd en bekritiseerd in de hoop dat we doorheen dit dialogisch proces wat dichter bij waarheid en rechtvaardigheid opschuiven. Holslag heeft kritische bedenkingen bij sommige vormen van globalisering zoals de uitverkoop van onze economische ‘assets’ aan dictatoriale en staatskapitalistische landen en roept de Europeanen op tot hernieuwde vormen van patriottisme. En dat zou een ‘misstap’ zijn? Het is aan de ‘bezorgde’ collega’s om Holslags’ ideeën kritisch onder de loep te leggen en ze op een faire manier te beoordelen. Daarvoor nemen ze best niet een ‘voorwoord’ van een nog niet verschenen boek als maatstaf maar liefst zijn talloze andere publicaties waarin Holslag meestal met kennis van zaken zijn standpunten op de democratische ‘bühne’ gooit. Niemand zal professor Marc Van Ranst beoordelen op basis van zijn voorwoord dat hij schreef voor PvdA-politicus Mertens. Het vermoeden is daarom sterk dat Holslag niet omwille van zijn ideeën wordt aangevallen maar puur en alleen om de persoon van het boek waarop hij een voorwoord schreef. Een staaltje van academisch ‘cordon sanitaire’, zeg maar.

De ‘bezorgde’ collega’s steken hun benauwende betuttelingsvisie trouwens niet onder stoelen of banken. De auteurs zijn verontwaardigd omdat dank zij Holslag nu ideeën kunnen worden bediscussieerd die vroeger buiten de ‘democratische consensus’ vielen. Een merkwaardige visie op het democratische debat. Onwillekeurig doet me deze inperking van toelaatbare ideeën denken aan Corijns’ visie op democratie toen hij nog militeerde voor het leninistisch-trotskistische SAP. In een socialistische democratie mochten alleen maar partijen meedoen die zich op de arbeidersklasse beriepen. In het democratisch debat mogen alleen maar ideeën bediscussieerd worden die binnen een schimmige consensus vallen. Corijn blijft in de oude vormen en gedachten steken.

Voorts staat de column bol van het beproefde politiek-correcte procedé van ‘killing by association’. Holslags’ kritiek op de uitverkoop van ‘assets’ aan buitenlandse mogendheden is economisch protectionisme- natuurlijk niet hetzelfde als dat van Magnette- en dus ook ideologisch nationalisme. Dat leidt ertoe dat Holslag vindt dat de Britten mogen beslissen over hun vossenjacht en de Nederlanders over hun Zwarte Piet. Daarmee, aldus de ‘bezorgde’ collega’s, gooit Holslag de universele rechten overboord.

Holslag is ook voorstander van een sterkere bewaking van onze buitengrenzen. Dus, aldus de ‘bezorgden’ is hij voorstander van een Sterke Staat (met twee hoofdletters S-S-heb je hem?), dus zegt hij hetzelfde als Wilders, Le Pen, Orban, Szydlo. Merk op dat de vaste waarde in deze ‘reductio ad…’ ontbreekt. Dat is voor de volgende column.

De column van deze ‘bezorgde’ collega’s is een toonbeeld van hoe het niet meer zou mogen. De tijd van de politieke correctheid, de banvloeken en het ‘cordon sanitaire’ is voorbij. De politieke tegenstellingen van dit tijdsgewricht dienen zich sterk anders aan dan in het post-wereldoorlog twee-tijdperk van de vorige eeuw. Om leentjebuur te spelen bij de Antwerpse burgervader : de bekrompen reactie van Corijn en consoorten is restafval van de vorige decennia. Hopelijk is hun houding niet representatief voor de VUB. 

Anders mogen ze die V wel schrappen in hun acroniem.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234