Maandag 05/12/2022

Het Rock Rally-fabriekje

Met vier finalisten hofleverancier van Humo's Rock Rally, en sinds

deze week alle net afgestudeerden aan het werk, heeft de Hasseltse pop- en rockschool PHL Music de wind in de zeilen.

uziekcentrum Muziekodroom in Hasselt, een winderige dinsdagmiddag. Buiten glijdt een binnenschip over het Albertkanaal, binnen waait een broeierige nervositeit door de gangen. Tieners sjouwen met gitaren en versterkers, zoekertjes roepen om "een zanger(es) voor een nieuwe band in de stijl van Boy Sets Fire, Foo Fighters en Fall Out Boy - optredens gegarandeerd" dan wel een nieuwe eigenaar voor een Roland 68. Maar vooral: uit alle hoeken weerklinkt muziek. Luid, levendig en live.

"Fantastisch toch: de hele dag muziek spelen bij wijze van onderwijs", lacht Laurens Leurs. Hij is departementshoofd van PHL Music, de pop- en rockafdeling van de Provinciale Hogeschool Limburg, en beleeft hoogdagen. Vier van de tien finalisten in Humo's Rock Rally hebben immers nauwe banden met PHL Music. "De drummer van Radical Sequence, de zusjes Dienne en Nelle Bogaerts van Lili Grace, de manager van Gepetto & The Whales, en de frontman van Tubelight", somt Leurs op. "Twee jaar geleden was er wat onvrede omdat er niemand van PHL in de finale zat. Maar één: dat is niet onze primaire doelstelling. En twee: we bestonden toen nog maar pas. Dus ja, dit doet deugd. Het bewijst dat onze opleiding na vier jaar helemaal onder stoom is."

En er is meer. "Sinds deze week heeft iedereen die hier vorige zomer afstudeerde, de allereerste lichting alumni dus, een job", zegt Leurs, aan een voor de rest lege toog van het Muziekodroom Café. "Die laatste kan aan de slag als programmator in het cultureel centrum van Strombeek-Bever. Typerend, want onze studenten komen echt overal terecht: van studiotechnicus bij Motormusic in Mechelen over productieleider binnen een cultuurhuis als De Roma tot muzikant bij The Rones."

Jaarlijks stromen, na strikte selectieprodcedures, zestig studenten PHL Music binnen. In drie opleidingen: 'muziek', 'muziekmanagement' of 'muziektechniek', voor een driejaarlijkse opleiding tot Bachelor Pop- en Rockmuziek . In september 2008 opgericht als allereerste pop- en rockschool van het land, neemt PHL Music anno 2012 een steeds hogere vlucht. Kwaliteitslabel in de dop. "In totaal hebben we nu 170 studenten", zegt Leurs. "Vanuit alle hoeken van het land. Ongeveer 25 procent haalt de eindmeet niet. Maar iedereen krijgt hier sowieso een grote interdisciplinariteit en werkveldverkenning voorgeschoteld. Via stages, masterclasses en kruisbestuivingen streven we een beetje naar het Milow-profiel: van alle markten thuis."

Geen idoolschool

Bundelen intussen de krachten in opnamestudio R3: bandcoach Micha Volders (bekend van Vermin Twins en El Guapo Stuntteam), een handvol studenten muziek en de module Psychedelica. Met vandaag op het programma: Tame Impala. Gedateerd behangpapier, moderne apparatuur. "Veel te agressief, gasten, probeer het iets sexier te maken volgende keer", adviseert Volders. "Allez, opnieuw!" Zanger Lee Swinnen schuifelt ietwat onzeker op de voeten, maar luistert. Swinnen, zoon van, plaatste zich net voor de finale van Humo's Rock Rally. Met Tubelight, door de jury omschreven als een band met een "slepende sound die bij momenten deed denken aan The Jesus and Mary Chain of My Bloody Valentine, met Ian McCulloch aan de microfoon".

"Dit is pas mijn eerste jaar aan de PHL, na twee jaar RITS", zegt Swinnen. "Maar ik merk nu al duidelijk welke progressie ik hier maak. Vroeger speelde ik alleen maar in het weekend met mijn eigen band, hier speel ik elke dag met al die verschillende muzikanten en krijg ik stemles van ervaren zangers."

Fungeren onder meer als docent aan PHL Music: Mirko Banovic, Anton Walgrave, Luc Van Acker, Gert Keunen, Rodrigo Fuentealba en Arne Van Petegem. Stuk voor stuk gepokt en gemazeld in het muziekmilieu. Uiterste geschikte begeleiders voor aanstormend talent, dus. "Heel belangrijk voor ons is het uitbouwen van een sterk netwerk", zegt Leurs. "Met de AB hebben we bijvoorbeeld een heel goede samenwerking, soms nemen gastdocenten als Mirko Banovic onze studenten mee op het podium, en afgelopen vrijdag hebben zowel Frank Vander Linden als Stijn Meuris nog een masterclass gegeven."

De cruciale ambitie bij PHL Music is eerder een katalysator te zijn dan een kweekvijver. "Via grote correlatie met andere takken en popscholen in het buitenland hopen we de komende jaren nog verder uit te groeien tot een expertisecentrum, in plaats van een louter opleidingscentrum", besluit Leurs. "We hebben heel veel knowhow in huis, en onze studenten moeten de wereld in. Een Idoolschool heeft PHL Music nooit willen zijn."

PHL Music houdt opendeur op zaterdag 10 maart. www.phl.be. De finale van Humo's Rock Rally vindt op 27 april plaats in de AB.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234