Zaterdag 19/10/2019

5 vragen Brussel Noord

‘Het risico op besmetting is veel hoger voor de migranten dan voor de chauffeurs’

Beeld Baert Marc

Pierre Verbeeren, directeur van Dokters van de Wereld, pleit voor nuance na de geruchten over schurft, malaria en tuberculose onder de migranten aan het Brusselse Noordstation. Door die geruchten willen de chauffeurs van De Lijn de halte niet langer aandoen. ‘Ik begrijp de klachten, maar het risico op besmetting is erg laag.’

U gelooft de klachten van de chauffeurs van De Lijn niet?

“Ik wil de klachten zeker niet minimaliseren, maar we moeten wel weten waar we het over hebben. Ja, er zijn enkele gevallen van schurft bij de mensen aan het Noordstation, maar we kunnen zeker niet spreken over een epidemie. Daarom hebben we de cijfers van de medische consultaties die wij er uitvoeren vrijgegeven. Die tonen duidelijk dat er geen uitbraak van tuberculose (tbc), malaria of schurft is.

“Net omdat tbc zo besmettelijk is, sturen wij iedereen bij wie we de ziekte vermoeden direct naar de huisarts. Het aantal vermoede gevallen ligt al betrekkelijk laag, het aantal daadwerkelijk zieke mensen nog lager. En die cijfers blijven al lang stabiel.”

Het aantal gevallen van schurft is zelfs gedaald. Hoe komt dat?

“Omdat we maatregelen hebben genomen. We zijn de vrijwilligers die voor ons werken strikter gaan opleiden, en onderzoeken iedereen die voor het eerst in de humanitaire hub arriveert grondig, bijvoorbeeld door hun huid systematisch te controleren. Spraken we een jaar geleden nog over zo’n 25 gevallen per maand, dan zijn het er nu nog maar 10 per maand.”

De chauffeurs van De Lijn lopen dus geen enkel risico?

“Ik zal nooit zeggen dat ze geen risico lopen, maar het is wel erg klein. Wat je moet begrijpen, is dat het risico veel groter is voor de mensen die er leven, dan voor de chauffeurs van De Lijn. Die laatsten verkeren in goede gezondheid, de groep daklozen niet. Hun weerstand ligt veel lager, waardoor ze sneller ziek worden. Dat zie je ook bij daklozen: ook in die groep ligt het aantal gevallen van tbc traditioneel hoger.

“Maar zoals de FOD Volksgezondheid al een jaar zegt: de chauffeurs moeten niet vrezen voor hun gezondheid. Kijk naar onze vrijwilligers: daar is nog nooit iemand ziek geworden.”

Beeld BELGA

U kunt toch niet ontkennen dat de situatie aan het station te wensen overlaat? Een tv-ploeg van RTL die er wilde filmen, werd aangevallen.

“Maar neen, natuurlijk niet. Ik heb net nog gediscussieerd met die tv-ploeg. Wat wil je dat ik zeg? Natuurlijk keur ik dat geweld niet goed, maar ik keur de omstandigheden waarin die mensen moeten leven nog meer af. Beeld je maar eens in: op een paar vierkante meter moeten leven en slapen, zonder toilet, zonder hygiëne. Natuurlijk is de situatie dan gespannen.

“Maar iedereen kent de spanningen bij De Lijn al langer dan vandaag. De chauffeurs zijn ontevreden over hun eigen veiligheid. Dan is Brussel-Noord een handige kapstok om dat debat op te voeren, natuurlijk.”

Hoe kan de situatie aan het Noordstation verbeterd worden?

“Door een onthaal- en registratiecentrum op te richten en de regels van Dublin toe te passen. Het gaat niet om grote aantallen: slechts drie- tot vierhonderd mensen. En dat zogenaamde ‘aanzuigeffect’, daar klopt niets van. Wij voorzien al twee jaar in onderdak voor zo’n tweehonderd mensen. Het is niet zo dat we de aantallen plots hebben zien stijgen.” 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234