Vrijdag 27/01/2023

Het relaas van een bewogen dag, minuut per minuut

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Op de Zwitserse snelweg A9 nabij Sierre is een skibus met Belgische kinderen dinsdagavond om nog onduidelijke redenen gecrasht. Daarbij kwamen 28 mensen om het leven, onder wie 22 kinderen. Daarenboven liggen nog 24 kinderen gewond in het ziekenhuis, en enkele van hen zijn er erg aan toe. Het gaat om leerlingen van het zesde leerjaar van een basisschool in Lommel en een uit Heverlee, die terugkwamen van een skireis. Wij volgden de laatste ontwikkelingen de hele dag op de voet.

Redactie

08.13 uur: Tientallen mensen in Sierre zijn gisterenavond spontaan bijeengekomen om te rouwen voor de slachtoffers. Volgens de autoriteiten kwam de zeer stille en waardige bijeenkomst vanzelf tot stand. De spontane rouwbetuiging en uiting van solidariteit met de nabestaanden illustreert de stemming in het stadje.

07.55 uur:
Het Internationaal Olympisch Comité is verbijsterd door het dramatische ongeval met een Belgische bus in Zwitserland, aldus voorzitter Jacques Rogge. Het Belgische hoofd van het Olympisch Comité biedt zijn meest oprechte medeleven aan de families van de slachtoffers aan.

Ook de Belgische gedelegeerd bestuurder van de groep Nestlé, Paul Bulcke, heeft het nieuws met grote consternatie vernomen. "Als in Zwitserland levende Belg treft dit drama mij bijzonder, zeker omdat het kinderen betreft."

06.07 uur:
Peter Vanvelthoven, de burgemeester van Lommel, meldt dat de ouders straks vanaf 8 uur hun overleden kinderen kunnen begroeten. Daarna zullen de lichamen worden vrijgegeven en zal de repatriatie starten.

05.45 uur: Ook de Franstalige dagbladen wijden hun pagina's aan het fatale ongeval met de Belgische bus in het Zwitserse Sierre. "Tragische dag voor België" opent de zakenkrant L'Echo met een citaat van premier Elio Di Rupo. Editorialist Christophe De Caevel onderstreept dat de eerste honderd dagen van Di Rupo's premierschap heel wat rampspoed gekend hebben. "Besparingsplan zonder voorgaande, schietpartij in Luik, eerste algemene staking in 20 jaar, zeer gunstige peilingen voor de nationalistische oppositie en nu de meest ondenkbare ramp."

"Shocktoestand", bloklettert Le Soir. Iedere ouder is ongerust als de kinderen op reis gaan, schrijft Béatrice Delvaux. "Die mededeling in het midden van de nacht aan de ouders van de 22 overleden kinderen. We hebben die boodschap zo gevreesd, dat hun wanhoop gisteren onmiddellijk ook de onze werd."

"België weent om zijn kinderen" luidt de opener van La Dernière heure. De edities van L'Avenir openen met "nationale rouw" en "de woorden die tekortschieten". Ook La Libre Belgique opent met "nationale rouw". Bij de edities van Sud Presse ten slotte staat volgende boodschap op de voorpagina: "21h15: het geluk verbrijzeld".

05.07 uur: Daags nadat het land bruusk ontwaakte met het onwezenlijke nieuws van het fatale busongeval in het Zwitserse Sierre, besteden de Vlaamse kranten tientallen pagina's aan het ongeval. De meeste kranten openen met een sobere of ingetogen pagina, twee titels plaatsen foto's van slachtoffers op de voorpagina. In de editorialen heerst niets anders dan ongeloof.

04.39 uur: Een artikel van Brussel-correspondent Jean-Pierre Stroobants, redacteur bij de Franse krant Le Monde, zorgt voor beroering op het internet. In zijn relaas over de feiten van het dramatische ongeval verwijst hij naar de affaire Dutroux en de zedendelicten binnen de katholieke kerk.

03.20 uur: De ouders die een kind verloren, kregen al foto's van de lichamen te zien. Straks worden ze geconfronteerd met de lichamen.

02.25 uur:
Alle ouders weten intussen of hun kinderen tot de gewonden of tot de dodelijke slachtoffers behoren. De formele identificatie volgt deze ochtend.

01.50 uur: Di Rupo heeft laten verstaan dat de repatriëring van de slachtoffers in een keer zal worden uitgevoerd, wellicht dus deze avond. Twee C-130's werden daarom teruggeroepen van een oefening in Portugal.

00.47 uur: Twee C-130 transportvliegtuigen van het leger zijn ter beschikking gesteld van de regering voor de repatriëring van de lichamen van de overleden slachtoffers. Premier Elio Di Rupo liet verstaan dat die repatriëring plaats zou kunnen vinden na de identificatie van de slachtoffers, vanaf donderdagavond.

De regering beslist in de komende dagen over "de meest geschikte manier" voor de herdenkingen, gaf de premier nog aan op de militaire luchthaven van Melsbroek. Di Rupo gaf er een persconferentie bij de terugkeer van het bezoek aan Sion en Sierre. De premier legde in Zwitserland bloemen neer aan de plaats van het ongeluk.

00.37 uur: Ook de orthodoxe kerk in ons land betuigt zijn medeleven aan de families van de slachtoffers. Metropoliet Panteleimon van Belgie, exarch van het Oecumenisch Patriarchaat van Konstantinopel, drukt samen met de orthodoxe kerk in ons land zijn condoleances uit aan koning Albert II en toont zijn solidariteit en steun aan de families van de slachtoffers.

"In naam van de gehele orthodoxe kerk in België wens ik mijn diepste solidariteit te betuigen met het verdriet en de pijn van de families, naasten en vrienden van de kinderen."

00.25 uur: Alle gewonden zijn geïdentificeerd. Zeven gewonden zijn afkomstig van basisschool 't Stekske in Lommel, 17 komen van uit de Sint-Lambertusschool uit Heverlee. Dat meldt de woordvoerder van de federale overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid, Jan Eyckmans.

Bij de Lommelse basisschool is er dus sprake van zeven gewonden, onder wie twee zwaargewonden, en 17 dodelijke slachtoffers (twee volwassenen en vijftien kinderen). De school uit Heverlee betreurt 17 gewonden, onder wie twee zwaargewonden, en negen dodelijke slachtoffers (twee volwassenen en zeven kinderen). Ook de twee buschauffeurs kwamen om het leven.

De gewonden zijn verspreid over vier verschillende ziekenhuizen. Drie zwaargewonden zijn opgenomen in Lausanne, het vierde zwaargewonde slachtoffer wordt verzorgd in Bern. Viertien gewonden zijn opgenomen in Sion: zij hebben voornamelijk, zware en minder zware, breuken opgelopen. Hun toestand is stabiel. In Viège zijn nog zes kinderen opgenomen, aldus Eyckmans.

Donderdag 15 maart - 0.00 uur: Onze redactie in Sydney volgt vannacht de belangrijkste ontwikkelingen voor u op de voet.

23.40 uur:
De Franse socialistische presidentskandidaat François Hollande heeft vandaag zijn "diepste medeleven" betuigt "met de families van de slachtoffers en met de gewonden".

"Bij deze tragedie die een natie treft die zo dichtbij en zo verbonden is met Frankrijk, wens ik mijn diepste medeleven te betuigen aan de families van de slachtoffers en aan de gewonden."

23.03 uur: De ouders van de slachtoffers wacht morgen de moeilijke taak van de identificatie van hun kind.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

22.25 uur: In een bomvolle Sint-Pieterskerk - met naar schatting zo'n 1.000 mensen - is vanavond een emotionele gebedswake gehouden ter nagedachtenis van de 28 slachtoffers. De wake werd onder meer voorgegaan door aartsbisschop Léonard en Mgr. Giacinto Berloco, de pauselijke nuntius in België. Léonard zei dat paus Benedictus XVI "op de hoogte is van de feiten en ons vergezeld in het gebed".

In zijn homilie stelde Léonard dat we in dagen als deze "beter zwijgen en elkaar liefhebben, dichtbij zijn, mekaar steunen in diepe solidariteit en een grote gemeenschap vormen met de gekwetsten, de familieleden en andere getroffenen zowel hier in Heverlee als in Lommel".

De Leuvense deken Dirk De Gendt herinnerde op emotionele wijze aan het onbeschrijfelijke leed van ouders die in het ongewisse waren over het lot van hun kinderen. Ook hij riep op "om er voor mekaar te zijn".

Onder de aanwezigen in de kerk bevonden zich de directie en leerkrachten van de Sint-Lambertusschool uit Heverlee. Leerlingen van het 6e leerjaar van deze school zaten in de verongelukte bus. In de kerk bevonden zich ook tal van veelal wenende familieleden en vele jongeren. Er waren ook een aantal prominenten aanwezig zoals Mieke Van Hecke, topvrouw van het katholiek onderwijs. Tijdens de viering deponeerden allen een kleine kaars voor het altaar.

22.11 uur: Een tweehonderdtal inwoners van het Zwitserse Sierre hebben vanavond een ingetogen optocht gehouden om hun medeleven met de de slachtoffers van de busramp te betuigen. Ze hielden in volledige stilte een wandeling rond het meer van Géronde met bloemen en kaarsen, die ze er achteraf neerlegden.

22.02 uur:
Een kernkabinet, dat voorzien is voor morgen, onderzoekt alle voorgestelde formules voor de repatriering van gewonden van het busongeval in Zwitserland. De FOD Volksgezondheid en Mutas, de koepel van de mutualiteiten, hebben vanavond overlegd om de mogelijkheden te analyseren. Dat is vernomen van de woordvoerder van de FOD Volksgezondheid.

"De vergadering was constructief. De verschillende overwogen opties zullen morgen onderzocht worden tijdens de kern. De eerste concrete beslissingen worden op het eind van namiddag verwacht", aldus de woordvoerder.

Op dit moment krijgen de ouders, koppel per koppel, informatie over de slachtoffertjes van het busongeval.

21.46 uur:
Het bezoek van premier Elio Di Rupo aan Gent op vrijdagnamiddag 16 maart wordt uitgesteld door het busongeval in Zwitserland. De premier wenst zich hiervoor bij de betrokkenen te verontschuldigen, aldus voorlichtingsambtenaar Hilde Ballegeer. Een nieuwe datum voor het bezoek is nog niet bekend.

21.31 uur: Drie kinderen zouden nog steeds in coma liggen en voor hun leven vechten.

21.09 uur:
De Zwitserse presidente Eveline Widmer-Schlumpf en de Belgische regeringsdelegatie onder leiding van premier Elio Di Rupo hebben in strikte intimiteit bloemen neergelegd op de plaats van het ongeval. Een Zwitserse politieman gaf een korte uitleg aan Di Rupo, Pieter De Crem, Steven Vanackere en Kris Peeters.

20.37 uur: De regering van de Duitstalige gemeenschap condoleert namens alle Duitstalige burgers de gezinnen van de slachtoffers van het verkeersongeval in het Zwitserse Sierre. "In deze bijzonder moeilijke uren gaan al onze gedachten naar de slachtoffers van dit tragische autocarongeval en hun gezinnen", aldus Karl-Heinz Lambertz, de minister-president van de Duitstalige gemeenschap.

20.20 uur:
In de Sint-Jozefkerk van Lommel-Kolonie, die langs de stedelijke basisschool 't Stekske ligt, heeft morgen, donderdag om 19 uur een gebedswake plaats voor de slachtoffers van het busongeval, meldt het bisdom van Hasselt.

20.16 uur: Buitenlandse Zaken blijft consulaire bijstand leveren aan de slachtoffers en hun familie. Het crisiscentrum van Buitenlandse Zaken zal de komende periode 24 uur op 24 open blijven, zolang als nodig. De telefoonnummers van het crisiscentrum zijn 02/501.40.00 voor Nederlandstaligen en 02/501.40.01 voor Franstaligen.

19.55 uur: Vijftien kinderen van de stedelijke basisschool 't Stekske in Lommel zijn om het leven gekomen, bevestigt eerste schepen, Kris Verduyckt. "Van het zestiende kind, dat in kritieke toestand verkeert, is nog niets geweten omdat het nog niet geïdentificeerd is. Zes kinderen van de Lommelse school hebben het overleefd", aldus Verduyckt.

19.43 uur:
De Nederlandse Premier Mark Rutte spreekt op zijn beurt over 'een intens verdriet' nu blijkt dat ook 7 Nederlandse kinderen omgekomen zijn. "Heel Nederland en heel België leven intens mee", aldus Rutte. Naast het verdriet bij nabestaanden is er volgens hem verder nog veel onzekerheid. Hij spreekt van een "verschrikkelijke gebeurtenis". "Het zijn afschuwelijke beelden van een gruwelijk ongeluk", aldus Rutte.

19.07 uur: Rode Kruis-Vlaanderen blijft tijdens de nacht van woensdag op donderdag stand-by. De volgende dagen voorzien de psychosociale medewerkers van het Rode Kruis opvang in de scholen van Beersel en Haasrode, waar geen slachtoffers vielen. In de Lommelse school is er donderdagochtend een vergadering waar afspraken gemaakt worden over de verdere opvang.

18.50 uur: Bij de doden van het busongeluk in het Zwitserse Sierre zijn zeven Nederlandse slachtoffers te betreuren, zegt politiecommissaris Christian Varone. In totaal zijn er 28 doden gevallen, onder wie 22 kinderen en zes volwassenen. Ook zijn er 24 gewonden. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag kon de informatie nog niet bevestigen.

18.43 uur:
Het Zwitserse gerecht heeft momenteel drie hypotheses over de oorzaak van het ongeval. Het gerecht bekijkt of het ongeval te wijten is aan een technisch mankement, de buschauffeur onwel werd of het ongeval te wijten is aan een menselijke fout. De kinderen in de bus zouden een veiligheidsgordel hebben gedragen. Het Zwitserse gerecht onderzoekt momenteel de camerabeelden die in de tunnel werden gemaakt. Er is ook een autopsie gevraagd op het lichaam van de buschauffeur.

18.28 uur: "De bus reed niet te hard. Ook kan worden uitgesloten dat er een ander voertuig betrokken was bij het ongeluk. Ook was de weg in goede staat, noch lag er water of een andere vloeistof op het wegdek", zegt onderzoeksrechter Olivier Elsig tijdens een persconferentie in Zwitserland. Wat de oorzaak van het ongeluk wel is, is nog niet vastgesteld.

18.08 uur: De Zwitserse regering sprak tijdens de persconferentie van een enorme tragedie en schok. Ze betuigt diep medeleven aan de families die zijn getroffen.

18.06 uur:
"Mijn gedachten zijn in de eerste plaats bij de kinderen en hun familie", aldus premier Di Rupo op de persconferentie. "Een ouder verliezen is dramatisch, maar een kind verliezen, daar zijn geen woorden voor." Di Rupo bedankte de Zwitserse autoriteiten voor hun onvoorwaardelijke steun en de hulpverleners voor hun werk in moeilijke omstandigheden.

17.58 uur:
In Lommel is een online rouwregister geopend dat beschikbaar is via de website van de stad en via de website van de school. Morgen vanaf 9 uur komt er ook een rouwregister in het stadhuis dat mensen kunnen ondertekenen tot 21 uur. Vanuit het Centrum Leerlingenbegeleiding is er aangepaste begeleiding gepland voor de leerlingen en de leerkrachten. "Via alle Lommelse basisscholen wordt donderdag een folder verspreid met informatie over slachtofferhulp en de opvangmogelijkheden van de verschillende hulporganisaties", zei eerste schepen Kris Verduyckt.

Het stadsbestuur doet ook een oproep aan alle instanties en verenigingen die de komende dagen een activiteit gepland hebben, met de nodige sereniteit aandacht te besteden aan de ramp.

Basisschool 't Stekske laat weten dat de school morgen gewoon geopend is.

17.55 uur: De persconferentie in Sion is inmiddels van start gegaan.

17.48 uur:
Volgens de Lommelse eerste schepen Kris Verduyckt worden de ouders als eersten ingelicht over de toestand van hun kind. "Ik heb zonet ook nog contact gehad met burgemeester Vanvelthoven. Hij was met de ouders in een bus onderweg naar Sion, waar de meeste ziekenhuizen liggen waar de kinderen naartoe gebracht zijn. Rond 18 uur heeft in Brussel een overleg plaats over hoe de repatriëring vanuit Zwitserland zal gebeuren. Eerst zullen de ongedeerde kinderen of de lichtgewonden naar België overgebracht worden, nadien de zwaarder gewonden die vervoerd mogen worden en als laatste de overledenen", aldus Verduyckt.

17.40 uur: Naast premier Di Rupo worden ook de Zwitserse presidente Eveline Widmer-Schlumpf en de Nederlandse ambassadeur Bart Twaalhoven verwacht op de persconferentie in Sion die nu elk moment van start kan gaan.

17.31 uur:
Over zestien kinderen van de stedelijke basisschool 't Stekske in Lommel blijft er onduidelijkheid. "Van zes kinderen weten we dat zij het drama overleefd hebben", zegt eerste schepen Kris Verduyckt. "Er zaten op de bus 12 kinderen met de Belgische nationaliteit, 9 kinderen met de Nederlandse nationaliteit en eentje met de Duitse. De twee volwassen begeleiders, leerkracht Raymond Theunis (54) en administratief medewerkster Veerle Vanheukelom (38), hebben het ongeval niet overleefd. We weten in ieder geval dat de meeste slachtoffers in Lommel te betreuren zijn", aldus Verduyckt.

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
Topoverleg op Melsbroek, net voor Di Rupo samen met enkele andere politici naar Zwitserland vertrekt. Beeld BELGA
Topoverleg op Melsbroek, net voor Di Rupo samen met enkele andere politici naar Zwitserland vertrekt.Beeld BELGA
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
Koning Albert en koningin Paola bezochten vandaag een school in Aalst, en namen daar een minuut stilte voor de slachtoffers in acht. Beeld AFP
Koning Albert en koningin Paola bezochten vandaag een school in Aalst, en namen daar een minuut stilte voor de slachtoffers in acht.Beeld AFP
Ook kroonprins Filip en prinses Mathilde hebben uit Vietnam gereageerd. Ze zijn daar op handelsmissie. Beeld PHOTO_NEWS
Ook kroonprins Filip en prinses Mathilde hebben uit Vietnam gereageerd. Ze zijn daar op handelsmissie.Beeld PHOTO_NEWS
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
Aan de school in Lommel werden enkele bankjes buitengezet voor bloemen. Beeld BELGA
Aan de school in Lommel werden enkele bankjes buitengezet voor bloemen.Beeld BELGA
In Lommel zijn twee bussen met familieleden vertrokken richting Melsbroek. Beeld BELGA
In Lommel zijn twee bussen met familieleden vertrokken richting Melsbroek.Beeld BELGA
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld AP
Beeld AP

17.28 uur: Het noodnummer van Buitenlandse Zaken heeft al enkele honderden oproepen gekregen van verontruste ouders. Opvallend: ook tal van Belgen in ons land en landgenoten die in Zwitserland wonen of een buitenverblijf hebben, bieden hun hulp aan.

17.22 uur:
De tunnel in Sierre heeft volgens het oordeel van een Duitse ongevalsexpert tekortkomingen op vlak van veiligheid. Met vangrails had het ongeluk waarschijnlijk een minder zware afloop gekend, zegt Johannes Hübner.

Volgens de eerste analyses zou de bus in een lange bocht naar rechts met het rechtervoorwiel de stoeprand geraakt hebben, aldus Hübner. Die rand houdt echter op bij het begin van de noodnis, waardoor de bus de tegendruk van de rand verloor en in de 50 meter lange inham zou gereden zijn.

17.16 uur:
Het is nog wachten op premier Di Rupo voor de persconferentie in Sion van start kan gaan. De premier is rond 16 uur aangekomen in Zwitserland, samen met twee andere leden van de federale regering en Vlaams minister-president Kris Peeters.

17.07 uur:
Volgens een dokter van het ziekenhuis in Sion waren de kinderen "enorm kalm". "Ongelofelijk, na alles wat ze hebben meegemaakt. Ze geven blijk van een ongelofelijk stoïcisme", vertelde hij aan persagentschap afp.

17.02 uur:
Volgens de Zwitserse website lematin.ch hebben de autoriteiten beslist de snelweg tijdelijk af te sluiten om de familie van de slachtoffers de kans te geven de plaats van het ongeval te bezoeken.

16.44 uur:
In heel het Vlaamse onderwijs wordt vrijdag om 11 uur een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis van de slachtoffers van de Belgische busramp in Zwitserland. Dat laat de woordvoerder van Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet weten.

16.41 uur:
Een vijftiental Belgische kinderen wacht in het ziekenhuis van Sion in Zwitserland op hun ouders. "Een deel van een verdieping is vannacht verhuisd om de kinderen op te kunnen vangen", vertelt een patiënt die een luchtje kwam scheppen in de tuin van het ziekenhuis. Nog volgens de patiënt hebben verschillende van de kinderen geweigerd hun naam te geven om hun ouders niet ongerust te maken.

Het ziekenhuis zelf geeft voorlopig geen informatie en een veiligheidsbeambte bewaakt de ingang om nieuwsgierigen op een afstand te houden. Rondom het ziekenhuis bevindt zich heel wat perslui, onder wie heel wat Belgische journalisten.

16.30 uur:
De persconferentie die in Zwitserland gepland was rond het busongeval, is verplaatst van 16.30 uur naar 17.15 uur doordat premier Elio Di Rupo vertraging heeft opgelopen. Dat heeft de politie van het kanton Wallis meegedeeld.

16.28 uur:
Tweeëntwintig van de 24 gewonden bij het ongeval met een Belgische bus in Zwitserland zijn geïdentificeerd. Dat is vernomen bij het kabinet van minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx. De twee nog niet geïdentificeerde personen bevinden zich in coma.

16.23 uur:
Een speciaal identificatieteam is vanuit ons land meegereisd naar Zwitserland om te helpen de identiteit van de doden vast te stellen en de ouders te ondersteunen die geconfronteerd zullen worden met hun verminkte kinderen.

16.22 uur: Om 16.30 uur start in Sion een persconferentie van de Zwitserse politie. Op de persconferentie zal ook premier Di Rupo en de Zwitserse presidente aanwezig zijn.

16.19 uur:
De Zwitserse Basler Zeitung heeft foto's online gezet van de kinderen toen ze nog van hun vakantie genoten. De gezichten zijn onherkenbaar gemaakt.

16.14 uur:
De Russische president Dmitri Medvedev en eerste minister Vladimir Poetin hebben ook hun medeleven betuigd. Medvedev betuigde zijn medeleven aan koning Albert II en vroeg om zijn "woorden van diep medeleven en steun aan de families van de slachtoffers over te brengen", net als zijn wensen voor "een spoedig herstel aan de gewonden".

Aan eerste minister Elio Di Rupo betuigde Poetin zijn oprechte deelneming in naam van de regering van de Russische Federatie en zichzelf. "Niemand blijft onaangedaan bij deze tragedie", luidde het. "We rouwen samen met zij die hun geliefden verloren en hopen op een volledig herstel voor zij die gewond raakten."

16.08 uur:
AG Insurance, verzekeraar Burgerlijke Aansprakelijkheid Auto van de onheilsbus, gaat de slachtoffers en hun familieleden vergoeden. Over de omvang van de verzekeringsschade bestaat nog geen duidelijkheid. "Dat zal pas de komende dagen duidelijk worden", luidt het bij AG Insurance.

15.57 uur:
In het Oost-Vlaamse Zelzate, de zusterstad van het Zwitserse Sierre, hangen de vlaggen halfstok en leven de burgers mee met de slachtoffers. Dat zegt de burgemeester van Zelzate, Freddy De Vilder. "Mijn collega-burgemeester van Sierre, die ik persoonlijk goed ken, is net als alle inwoners bijzonder aangedaan."

15.46 uur:
Een Airbus met familieleden van de slachtoffers is rond 15 uur aangekomen op de luchthaven van Genève. Het vliegtuig steeg iets voor 14 uur op de militaire luchthaven van Melsbroek op. Andere, kleinere, militaire vluchten, kunnen landen in Sion (Wallis), een luchthaven die dichter ligt bij de plaats van het ongeval.

15.41 uur:
De kinderen van basisschool 't Stekske in Lommel, die waarschijnlijk veel van hun schoolgenoten hebben verloren, verdienen op hun vele vragen eerlijke antwoorden. Kinderen zijn heel veerkrachtig. Ze kunnen heel hard huilen, maar ook snel daarna weer vrolijk spelen Het is heel belangrijk dat ze weer snel in hun normale ritme komen. Dat zei psychotherapeute Lies Scaut, die de leerlingen van 't Stekske heeft opgevangen.

15.33 uur:
Aan de stedelijke basisschool 't Stekske in Lommel heeft het personeel twee tafeltjes geplaatst waar mensen en kinderen bloemen kunnen neerleggen. Er ligt ook een knuffelbeertje tussen de bloemen.

15.25 uur:
Update na persconferentie Di Rupo-Onkelinx. In de bus zaten tien Nederlanders, iemand met de Duitse nationaliteit en iemand met de Poolse nationaliteit. De overigen hadden de Belgische nationaliteit. In totaal kwamen 28 mensen om: de twee chauffeurs, vier begeleiders en 22 kinderen. Er vielen ook 24 gewonden die naar ziekenhuizen in verschillende steden werden vervoerd. Velen zijn ernstig gewond, drie bevinden zich in een coma als gevolg van verwondingen aan de hersenen en de thorax.

15.15 uur:
Ooggetuige Marielle Monet-Antille meldt dat ze richting de bus liep en zag dat alle ramen stuk waren. "Ik zag de kinderen, in paniek en met bebloede gezichten. Ze riepen om hulp. Ze waren zo overstuur dat hun gezichten versteend waren", vertelt ze aan vtm. "Vreselijk".

15.11 uur:
Verschillende steden en gemeenten hebben al meegedeeld dat ze een rouwregister openen. Dat is onder meer het geval in Brussel, Koksijde, Leuven, Mechelen, Merchtem, Mol, Namen en Waver. Kamer en Senaat openen in het parlement een gemeenschappelijk rouwregister. Overal in het land worden de vlaggen ook halfstok gehangen en worden acties ondernomen om de solidariteit uit te drukken.

15.06 uur:
Volgens dokter Jean-Pierre Dellars nam het bevrijden van de slachtoffers veel tijd in beslag. "Het was een extreem tragische ervaring. De wirwar van metalen resten was extreem moeilijk om te verwijderen. Gezien de staat van het voertuig, kan men zich inbeelden dat de snelheid een belangrijke rol heeft gespeeld", zegt Dellars.

15.02 uur:
De drie ouderkoepels (VCOV, KOOGO en GO!-ouders) lanceren samen een website waarop ouders hun medeleven kunnen betuigen. De website is terug te vinden op www.ouderbetrokkenheid.be.

14.56 uur:
Het nieuws sijpelde eerder al naar buiten via de Lommelse school, maar nu bevestigt eerste schepen Kris Verduyckt dat twee begeleiders van de stedelijke basisschool 't Stekske uit Lommel zijn omgekomen.

14.49 uur:
Volgens Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx is de toestand van veel gewonden heel ernstig. Drie onder hen zouden in coma liggen met zware verwondingen aan de borstkas.

14.44 uur: Volgens tv-zender vtm heeft de bus de rechterstoeprand geraakt alvorens op volle snelheid tegen het uiteinde van de veiligheidsnis te rijden. Eerder werd ook gewag gemaakt van een botsing met de linkerwand van de tunnel. Het is onduidelijk of dat nog daarvoor gebeurd is.

14.42 uur:
De regering heeft een dag van nationale rouw afgekondigd. De datum is nog onbekend, maar zal zo snel mogelijk gecommuniceerd worden.

14.28 uur:
De oud-leerlingen in Lommel weten te vertellen dat het overlijden van hun voormalig leraar en de vaste begeleidster is bevestigd.

Zelf gingen ze vorig jaar nog met de trein op de jaarlijkse skireis met schoolverlaters naar Zwitserland. Waarom dit jaar voor de bus is gekozen, weten ze niet precies te vertellen.

14.22 uur: Een airbus met familieleden is een uurtje geleden vertrokken naar Génève. Zo dadelijk vertrekken ook de politici met een kleiner vliegtuig van het Belgische leger.

14.17 uur:
Nog volgens vtm-reporter Colpaert, aanwezig in het ziekenhuis van Sion, zijn sommigen zo zwaar verminkt dat ze moeilijk te identificeren zijn.

14.12 uur:
Er is voorlopig nog geen nieuws over 8 van de 24 kinderen uit Heverlee. In Lommel heerst onduidelijkheid over 17 van de 22 kinderen en twee begeleiders. Het blijft ook bang afwachten over nieuws van gewonden. Volgens Vtm-reporter Julie Colpaert zijn de meeste kinderen zo zwaar gewond dat ze waarschijnlijk in levensgevaar zijn.

13.56 uur:
De Franstalige krant Le Soir heeft contact gehad met een vader van een slachtoffer dat met breuken in het ziekenhuis ligt. Tijdens de korte conversatie vroeg in de middag wist het meisje haar vader duidelijk te maken wat er met haar gebeurd was. "Ik voelde een harde knal. Daarna werd alles donker. Alle stoelen raakten door de klap los en vlogen om ons heen. Ik werd naar voren geslingerd, en raakte gekneld tussen twee stoelen", aldus het meisje over de telefoon.

13.46 uur:
De federale vicepremiers reageerden geschokt bij hun aankomst aan de Wetstraat 16 voor een kernkabinet. De aandacht van de regering gaat in de eerste plaats uit naar de begeleiding van de families en het wegwerken van de onzekerheid bij de ouders. Pas later zullen er lessen getrokken worden over de manier waarop de zaak werd behandeld, zo luidde de reactie op vragen over de kritiek van de Leuvense burgemeester op de manke communicatie van Buitenlandse Zaken.

13.41 uur:
De tunnel op de A9 nabij de Zwitserse stad Sierre kreeg bij een test in 2005 de score "goed". Dat is de op een na beste van vijf mogelijke scores, zo meldt mobiliteitsorganisatie Touring. Het resultaat wordt bevestigd op de website van EuroTest/TAP, een verband van organisaties in zeventien landen die lid zijn van de internationale automobielorganisatie FIA. De criteria voor de tests van EuroTest "gaan een stuk verder dan de Europese tunnelrichtlijn van 2004", aldus Touring.

13.33 uur:
Herman Van Rompuy, de voorzitter van de Europese Raad, betuigt zijn medeleven met de verwanten van de slachtoffers van dodelijke busongeval in Zwitserland. "Wat een mooi weerzien had moeten zijn voor deze families, is een ware tragedie geworden", zegt Van Rompuy. Zijn diepste gevoelens van medeleven zijn voor de verwanten van de slachtoffers, "klein en groot". Hij betuigt hen namens de Europese Unie en in eigen naam zijn "bijzonder en oprecht medeleven". Van Rompuy dankt ook de Zwitserse hulpdiensten. "Zij hebben zich bekommerd om de gewonden. Ik wens hen een spoedig herstel toe", luidt het.

13.28 uur:
De Noord-Limburgse gemeenten betuigen hun diepste gevoelens van medeleven met alle families van de slachtoffers van het busongeval in Zwitserland. Alle gemeenten hangen vanaf hun vlaggen halfstok aan alle openbare gebouwen. Dat liet burgemeester Raf Drieskens van Neerpelt weten.

13.13 uur:
Onder de aanwezige kinderen uit Lommel waren niet alleen negen Nederlanders, maar ook een Duits kind.

13.02 uur:
De persconferentie die voorzien was voor 15.00 uur, is uitgesteld tot 16.30 uur. De Zwitserse autoriteiten willen premier Di Rupo de mogelijkheid geven om daar aanwezig te zijn. De gemeente Lommel geeft om 17.00 uur een persconferentie in het stadhuis.

null Beeld AP
Beeld AP
Een bus verlaat de tunnel waar gisterenavond het ongeval zich afspeelde. Beeld REUTERS
Een bus verlaat de tunnel waar gisterenavond het ongeval zich afspeelde.Beeld REUTERS
Premier Di Rupo en minister van Volksgezondheid Onkelinx hielden een korte persconferentie. Beeld BELGA
Premier Di Rupo en minister van Volksgezondheid Onkelinx hielden een korte persconferentie.Beeld BELGA
Verontruste ouders komen aan bij basisschool 't Stekske in Lommel. Beeld BELGA
Verontruste ouders komen aan bij basisschool 't Stekske in Lommel.Beeld BELGA

12.56 uur: De tol van het busongeval in Zwitserland zal zwaar zijn voor de stedelijke basisschool 't Stekske uit Lommel. Daar gaat de eerste schepen van Lommel, Kris Verduyckt, van uit. Tweeëntwintig kinderen uit het zesde studiejaar en twee volwassen begeleiders van de school zaten op de verongelukte bus. "Vijf kinderen hebben intussen contact gehad met hun ouders. Van de andere zeventien kinderen hebben we geen verdere info", zei de schepen.

"We hebben na contact met de school in Heverlee gehoord dat van zestien van hun kinderen geweten is dat ze ongedeerd zijn of ergens in een ziekenhuis verblijven." We kunnen dus niet anders dan concluderen dat de tol in Lommel hoog zal zijn.

12.40 uur: De Vlaamse televisiezenders gooien vandaag hun zendschema om naar aanleiding van het zware busongeval in Zwitserland. Q-music heeft beslist om 'Het Experiment' stop te zetten. De openbare omroep kiest ervoor de actualiteitsprogramma's extra ruimte te geven. Ook vtm gaf al een extra nieuwsuitzending. 's Avonds zal wellicht een deel van de programmatie moeten wijken voor de actualiteit, maar daarover nam de zender nog geen beslissing. VT4 laat vanavond een aantal programma's wegvallen die als ongepast worden ervaren.

12.32 uur:
In bus zaten tien Nederlandse kinderen, en niet negen zoals eerder gemeld. Negen kinderen zitten op basisschool 't Stekske in Lommel. Een Nederlands kind zit op school in Heverlee, nabij Leuven. Het is onduidelijk hoe de kinderen er momenteel aan toe zijn. Acht kinderen van de school in Lommel wonen in België; één kind woont in Nederland. Waar het kind van de school in Heverlee woont, is niet bekend.

12.24 uur:
De Zwitserse presidente Eveline Widmer-Schlumpf bezoekt later vandaag de plaats waar gisteravond het busongeval met Belgische slachtoffers gebeurde.

12.18 uur:
De monitrice van de Sint-Lambertusschool uit Heverlee die is omgekomen bij het busongeval in Zwitserland, was een vrijwilligster van rond de zeventig jaar. Ze was bezig aan haar laatste begeleidingstrip. Dat heeft Mieke Van Hecke, de directeur-generaal van het Vlaams Secretariaat van het Katholiek Onderwijs (VSKO) gezegd.

12.12 uur:
Volgens VRT-correspondente Renske Heddema is er een grote zwarte kras aan linkerkant van de tunnel te zien, net voor de plaats van het ongeval. De bus zou van daaruit naar de rechterkant geslingerd kunnen zijn.

12.03 uur:
Leuvens burgemeester Tobback haalt uit naar het ministerie van Buitenlandse Zaken. De communicatie en organisatie zou ver ondermaats zijn.

12.01 uur:
Er zijn twee bussen met familieleden aangekomen op de luchthaven van Melsbroek.

11.56 uur:
Het ziet er naar uit dat de dodelijke slachtoffers vooral uit de school in Lommel kwamen. "Alles wijst er op dat de leerlingen uit Heverlee achteraan in de bus zaten", zegt de Leuvense burgemeester Louis Tobback. "Ik leef mee met mijn collega in Lommel. Daar staan ze wellicht voor nog een grotere ramp".

Van de 24 kinderen uit Heverlee die aan boord van de bus waren, zijn er volgens Tobback "16 of 18" in leven. Van de anderen is het lot nog niet bekend. Twee begeleiders uit Heverlee, een monitrice en een leraar, zijn overleden.

11.49 uur:
De tunnel op de A9 telt twee kokers van elk twee rijvakken, zonder pechstrook. In de tunnel waar het ongeval plaatsvond, is er wel een veiligheidsruimte. Net op die plaats crashte de bus.

11.45 uur:
De tunnel waar het ongeval plaatsvond is 2,5 kilometer lang en er passeren dagelijks 15.000 wagens en bussen. Volgens Philippe Antonioli, hoofd van de Dienst Wegen en Verkeer, waren er geen werkzaamheden aan de gang in de tunnel. Door het ontwerp van de tunnel zijn er ook nooit tegenliggers op de baan en het was niet speciaal druk op het moment van het ongeval. Het blijft dus onduidelijk waarom de bestuurder plots moest uitwijken.

11.38 uur:
Twee kinderen van 't Stekske hebben inmiddels hun ouders kunnen contacteren. Dat werd vanmiddag gezegd tijdens een persconferentie in de school. Over de toestand van de twintig andere kinderen is officieel nog niets geweten. De identificatie is nog volop bezig in Zwitserland.

11.32 uur:
Van de 24 gewonde kinderen zijn er drie zeer zwaar aan toe. Een zestal andere kinderen mag vandaag nog het ziekenhuis verlaten.

null Beeld AP
Beeld AP
null Beeld AP
Beeld AP
null Beeld AFP
Beeld AFP

11.30 uur: Acht van die negen kinderen wonen in België, een kind woont in Nederland. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag bevestigd.

11.24 uur:
Het parlement van Wallis heeft een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers van het busongeval in het Zwitserse kanton. De president van de regering, Jacques Melly, las erg aangedaan de boodschap voor die hij vroeg vanochtend had overgemaakt aan de Belgische ambassadeur in Zwitserland.

11.20 uur:
Zwitserse kranten melden op hun websites dat veel hulpverleners het emotioneel zwaar hadden tijdens de reddingswerkzaamheden. "Veel van hen konden hun tranen niet de baas."

11.15 uur:
De bisschop van het bisdom Hasselt, Patrick Hoogmartens, is zijn steun komen betuigen aan de ouders en het personeel van de stedelijke basisschool 't Stekske in Lommel. In Heverlee deed aartsbisschop Léonard hetzelfde.

11.11 uur:
Op de website van de Sint-Lambertusschool uit Heverlee staat een rouwregister (www.sintlambertusschool.be) voor wie zijn deelneming wil betuigen met de slachtoffers van het busongeval in Zwitserland.

11.05 uur:
Een tiental ouders wacht niet tot het vliegtuig vanop Melsbroek vertrekt. Vanochtend vroeg zijn ze op eigen kracht richting Zwitserland vertrokken.

11.02 uur:
De Kantonale Politie van Wallis is nog steeds bezig met de identificatie van de slachtoffers. Dat blijkt een erg moeilijke taak te zien, en daarom stuurt de federale politie het Disaster Victim Identification Team (DVI-team) naar Zwitserland om het lokale identificatieteam bij te staan.

11.00 uur:
Koning Albert II en koningin Paola trekken later vandaag naar de militaire luchthaven in Melsbroek, zo meldt de woordvoerder van het paleis. Het koningspaar zal er aanwezig zijn bij het vertrek van de familieleden van de slachtoffers

Politie-agenten staan aan basisschool St. Lambertus in Heverlee. Beeld BELGA
Politie-agenten staan aan basisschool St. Lambertus in Heverlee.Beeld BELGA
null Beeld AFP
Beeld AFP

10.55 uur: De Nederlandse minister-president Mark Rutte reageert woensdag geschokt op het ongeluk met een Belgische bus in Zwitserland. "Voor iedereen die daarbij betrokken is, is dat een onvoorstelbaar drama. Voor de kinderen in de bus en hun ouders in de eerste plaats. Bij hen zijn onze gedachten nu allereerst", verklaarde Rutte.

10.52 uur:
Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso betuigt in eigen naam en in naam van de Commissie zijn medeleven met de families van de slachtoffers van het busongeval in Zwitserland. "Deze tragische gebeurtenis is des te dramatischer omdat de meeste slachtoffers nog kinderen zijn", zegt hij in een korte brief aan premier Di Rupo.

10.44 uur:
De pers is massaal afgezakt naar de militaire luchthaven van Melsbroek, waar om 13 uur de ouders vertrekken naar Zwitserland. Om alles sereen te laten verlopen, werd de luchthaven hermetisch afgesloten.

10.37 uur:
Verschillende politieke zittingen en sportwedstrijden blijven stilstaan bij het drama. In het Vlaams Parlement wordt een minuut stilte gehouden en zal er geen vragenuurtje georganiseerd worden. Ook het Europees Parlement in Straatsburg zal een minuut stilte houden. De organisatoren van Nokere Koerse en van de Brugse derby voetbal hebben ook aangekondigd dat het drama voor de start herdacht zal worden.

10.31 uur:
Van de 24 gewonden zouden er zes enkel lichte verwondingen hebben. Zij zouden vandaag nog het ziekenhuis mogen verlaten.

10.26 uur:
De zes volwassenen die zich in de bus bevonden, zijn overleden. Van de 52 inzittenden hebben enkel 24 kinderen het ongeval overleefd. De bus reed achter twee andere bussen naar huis. De inzittenden van die twee andere bussen hebben niets van het ongeval gemerkt en de tachtigtal kinderen zijn intussen veilig thuis, zo werd vernomen bij Wilfried Van Herbruggen, voorzitter van de Vereniging Openluchtklassen (VOK).

10.23 uur: De politie van het Zwitserse kanton Wallis geeft vandaag een persconferentie om 15 uur in Sion over het busongeval. Tot dan geeft ze geen nieuwe informatie.

10.18 uur: Hugo Tricot, algemeen directeur van reisorganisator Intersoc (CM), heeft zijn medeleven uitgesproken ten aanzien van familieleden. "Dit raakt ons recht in het hart. We gaan ons nu eerst bezinnen, maar het is te vroeg om uitspraken te doen de toekomst van skireizen."

10.13 uur:
Koning Albert II reageert diep geschokt op het nieuws. "De koning is met zijn gedachten bij de slachtoffers en hun families", klinkt het. Het is nog niet duidelijk of de koning, net als premier Elio Di Rupo en Vlaams minister-president Kris Peeters, afreist naar Zwitserland.

10.04 uur:
Om 13 uur vertrekken twee legervliegtuigen vanuit Melsbroek naar Zwitserland. Die zullen ouders en medisch personeel vervoeren. De Lommelse ouders zijn zonet met twee bussen naar Melsbroek vertrokken. De Leuvense ouders vertrekken om elf uur.

Christian Varone van de politie van het kanton Wallis gaf vanochtend om 5 uur meer toelichting op een persconferentie. Beeld AP
Christian Varone van de politie van het kanton Wallis gaf vanochtend om 5 uur meer toelichting op een persconferentie.Beeld AP
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
Ook Belgisch ambassadeur Jan Luykx was vanochtend aanwezig op de persconferentie. Beeld AP
Ook Belgisch ambassadeur Jan Luykx was vanochtend aanwezig op de persconferentie.Beeld AP
Ook de Nederlandse premier Rutte betuigde zijn medeleven met de Belgische en Nederlandse slachtoffers. Beeld Photonews
Ook de Nederlandse premier Rutte betuigde zijn medeleven met de Belgische en Nederlandse slachtoffers.Beeld Photonews

9.58 uur: De ouders van de stedelijke basisschool 't Stekske in Lommel hebben voorlopig nog geen officiële informatie gekregen over de toestand van hun kinderen die op de bus zaten bij het dodelijke verkeersongeval in Lommel. Dat zei de Lommelse burgemeester Peter Vanvelthoven.

9.56 uur:
In de verongelukte bus zaten 24 kinderen, een leerkracht en een monitrice uit de Sint-Lambertusschool van Heverlee. De leerkracht en de monitrice zijn volgens de Leuvense deken Dirk De Gendt overleden. "We zijn nog in het ongewisse over het lot van acht kinderen. Van de andere 16 kinderen weten we dat ze nog in leven zijn. Sommigen zijn evenwel zwaar gekwetst en hebben armen of benen gebroken. Meer details weten we niet", aldus De Gendt.

9.50 uur:
Vlaams minister-president Kris Peeters en vicepremier Steven Vanackere gaan samen met premier Elio Di Rupo naar Zwitserland. Wanneer de ministers vertrekken, is nog niet bekend. Premier Di Rupo zei alvast dat hij eerst de ouders laat vertrekken.

9.45 uur:
Volgens de website van de Franstalige krant Le Soir reed de bus zichtbaar aan een erg hoge snelheid, waar de maximumsnelheid normaal gelimiteerd is.

9.40 uur:
Een commandant van de Zwitserse hulpdiensten spreekt van het ergste busongeval ooit in het land. De reddingsoperatie heeft in totaal acht uur in beslag genomen.

9.33 uur:
Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a) betuigt zijn steun aan de ouders en andere naasten van de slachtoffers van het vreselijke busongeval. Binnen de onderwijsadministratie werden alvast maatregelen genomen om de getroffen scholen op alle mogelijke manieren te ondersteunen.

9.26 uur:
Even alle informatie van vanochtend samenvatten. Vanochtend vroeg werden de ouders van alle kinderen die op de bus zaten in de scholen samengeroepen. De familieleden gaan in de loop van de voormiddag naar Melsbroek, waar twee vliegtuigen klaarstaan om hen naar Zwitserland te brengen. Het is een ondraaglijke situatie voor alle de ouders, aangezien ze pas in Zwitserland op de hoogte gebracht worden over de identiteit van de 28 dodelijke slachtoffers. Familieleden en betrokkenen kunnen nog steeds het ministerie van Buitenlandse Zaken contacteren op het nummer 02/501.40.00.

9.12 uur:
De Leuvens burgemeester Louis Tobback laat weten dat er vanmiddag om 12 uur een nieuwe persconferentie zal gehouden worden.

9.05 uur:
Twaalf uur na de ramp zijn de ouders nog steeds in het ongewisse over de identiteit van dodelijke slachtoffers. Pas in Zwitserland krijgen de ouders daar definitief uitsluitsel over.

9.00 uur:
Vanaf nu is het noodnummer van Buitenlandse Zaken actief. Familieleden of betrokkenen kunnen bellen naar het nummer 02/501.40.00.

null Beeld AP
Beeld AP
null Beeld AP
Beeld AP

8.57 uur: Prins Filip en prinses Mathilde leiden momenteel een prinselijke missie in Vietnam. Ook hun gedachten zijn bij de ouders van de slachtoffers. De officiële lunch in de stad Hai Phong begonnen met een minuut stilte ter nagedachtenis van de slachtoffers.

8.54 uur: Op de bus zaten ook 7 kinderen met de Nederlandse nationaliteit, zegt de Lommelse brandweercommandant. De lessen in Lommel zijn afgelast, maar voor ouders die geen opvang hebben, is er wel opvang in de school voorzien.

8.51 uur: Ook de Leuvense schepen van Onderwijs, Mohamed Ridouani, betuigt zijn medeleven. "We leven enorm mee met de ouders van die kinderen en de familie van de begeleiders. We hebben een medisch interventieplan in werking gesteld dat gecoördineerd wordt door de lokale politie."

8.47 uur: De Belgische bus die in Zwitserland verongelukte, is van de firma Toptours uit Aarschot. Die firma heeft een uitstekende reputatie, zegt staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet (cdH) op de RTBF. De maatschappij was ook steeds in orde met de rij/rusttijden.

8.40 uur: In Lommel en Heverlee stroomt de familie van de inzittenden toe. Er is nog veel onduidelijkheid, aangezien er nog geen namen van fatale slachtoffers bekend zijn. Vanaf 09.00 uur kan familie van een slachtoffer Buitenlandse Zaken bereiken op het nummer 02/501.40.00.

8.35 uur: Op de luchthaven van Melsbroek staan twee vliegtuigen van het Belgische leger klaar om de ouders ter plaatse te brengen.

8.25 uur: Premier Di Rupo spreekt van een "heel trieste dag voor België". Onze eerste minister vertrekt straks ook naar de plaats van de ramp.

8.17 uur: De Zwitserse hulpdiensten spreken van een ongeval zonder voorgaande. Volgens ambassadeur Jan Luykx waren de Zwitserse hulpdiensten binnen de vijf minuten aanwezig.

8.10 uur: Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders, momenteel op handelsmissie, heeft ook al gereageerd. Zijn gedachten gaan uit naar de familie en zal zo snel mogelijk alles in het werk stellen om de familie ter plaatse te krijgen.

7.45 uur: In de betrokken bus zaten 52 mensen die op terugweg waren van een skivakantie in le Val d' Anniviers. De slachtoffers zijn vooral kinderen van twee scholen, basisschool 't Stekske in Lommel-Kolonie en basisschool Sint-Lambertus uit Heverlee. Er zijn ook leerkrachten bij betrokken, zo laat de schepen van Onderwijs van Lommel Geert Jansen weten

5.15 uur: Tijdens een persconferentie met de Belgische ambassadeur Jan Luyckx wordt bekendgemaakt dat de slachtoffers voornamelijk Belgische schoolkinderen zijn. 22 kinderen laten het leven, net als 6 begeleiders.

Dinsdag 21.12 uur: Een Belgische skibus nog om onduidelijke redenen in een tunnel in het Zwitserse Sierre. Volgens lokale autoriteiten gaat het om een bus met Belgische schoolkinderen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234