Zondag 25/07/2021

Het rekenwerk kan beginnen

Alle partijen, inclusief N-VA, reageren positief op de voorgestelde werkwijze. De Vlaams-nationalisten zullen naast het compromisvoorstel dat Bart De Wever als verduidelijker uitwerkte, wel een eigen N-VA-model indienen. Daarin is opnieuw sprake van een splitsing van de vennootschapsbelasting.

Met een halve dag vertraging presenteerde koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte gisteren de werkmethode die hij de komende weken wil hanteren. In een brief aan de zeven partijen deed de sp.a’er uit de doeken hoe hij de cijferoorlog over de financieringswet die de afgelopen week woedde, wil beslechten. “Om een sereen debat te kunnen voeren is het belangrijk dat de gevolgen van verschillende modellen en voorstellen zo nauwkeurig en objectief mogelijk worden berekend”, stelt Vande Lanotte.

Alle partijen kregen tot gisterenavond de tijd om eigen voorstellen in te dienen. Die zullen door de Nationale Bank en het Planbureau zo gedetailleerd mogelijk gesimuleerd worden, zodat de gevolgen voor de verschillende bestuursniveaus duidelijk worden.

Groen! vroeg gisteren alvast extra tijd om haar model verder uit te werken. N-VA zal naast het compromisvoorstel dat Bart De Wever als verduidelijker opstelde ook een eigen alternatief indienen. Daarin is naar verluidt wel opnieuw sprake van een splitsing van de vennootschapsbelasting. Ook CD&V komt met een eigen voorstel, terwijl sp.a “een waaier aan componenten” op tafel zal leggen. De socialisten stellen daarnaast een set van beoordelingscriteria voor, die moeten helpen om met de “juiste bril naar de verschillende modellen te kijken”. Ook de Franstalige partijen PS, cdH en Ecolo hebben elk een voorstel klaar. “Om het beeld van een Franstalig tegenover een Vlaams front te vermijden komt er geen gezamenlijk voorstel, maar het is duidelijk dat onze modellen niet tegengesteld zijn aan elkaar”, klinkt het.

Vande Lanotte vroeg alle partijen ook een verantwoordelijke aan te duiden die als contactpersoon moet fungeren voor de Nationale Bank en het Planbureau. Die moet volgens de bemiddelaar het voorstel bijsturen, “indien onverwachte of ongewenste neveneffecten, hiaten of interne contradicties zich zouden manifesteren”. Bij N-VA twijfelde men nog tussen Kamerfractieleider Jan Jambon of Koen Algoed, kabinetschef van Philippe Muyters. Voor sp.a was Frank Vandenbroucke de evidente keuze. CD&V en Groen! opteren voor technici die al voor de High Level-werkgroep hun diensten bewezen: Wim Coumans, huidige kabinetschef van minister Inge Vervotte, en Anton Delbarre, fiscaal expert van Groen!. CdH stuurt Laurent De Briey, hoofd van de studiedienst, terwijl Ecolo aan Waals minister Jean-Marc Nollet denkt. Voor de PS neemt begrotingsspecialist Pierre Provost de honneurs waar.

Tegen 8 november moeten het Planbureau en de Nationale Bank een eerste rapport klaar hebben. Dat wordt vervolgens voorgelegd aan een wetenschappelijk comité met drie Nederlandstalige en drie Franstalige experts (zie kader). Van hen wordt volgens Vande Lanotte geen evaluatie van de modellen gevraagd, “wel is het de bedoeling na te gaan of bij de simulaties geen zaken over het hoofd gezien werden, dan wel verbeterd kunnen worden.” Ten slotte krijgen beide instanties twee dagen de tijd om hun rapport op basis van de opmerkingen van de experts af te werken zodanig dat het definitieve werkstuk klaar is op 12 november. Op basis daarvan kunnen dan de onderhandelingen met de zeven partijvoorzitters hervat worden.

Ademruimte

Alle partijen reageerden gisteren positief op de voorgestelde werkwijze. N-VA-voorzitter Bart De Wever toonde zich verheugd dat Vande Lanotte iedereen uitnodigt om zwart op wit een eigen financieringsmodel voor te stellen. “Dat zal hopelijk duidelijk maken waar alle partijen naar toe willen.” Ook aan Franstalige kant wordt de werkwijze van de bemiddelaar gesmaakt. “Het is positief dat we terugkeren naar de dynamiek waarin zeven partijen trachten overeen te komen en niet één partij haar wil oplegt.”

Terwijl de experts aan het rekenen gaan, zet Vande Lanotte zijn contacten met de zeven partijen voort. Naast de discussie over de financieringswet moeten immers ook op vlak van de bevoegdheidsoverdrachten en de splitsing van B-H-V heel wat zaken worden uitgeklaard. “De cijferoefening geeft hem ademruimte om vertrouwen te winnen voor het tweede luik van de onderhandelingen”, klinkt het.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234