Dinsdag 22/09/2020

Standpunt

Het reële probleem rond migratie in dit land is de pure hypocrisie

Beeld REUTERS

Yves Desmet is commentator bij De Morgen.

Ooit, in de jaren 70 van de vorige eeuw, hingen er aan de ruiten van vrijwel alle cafés in mijn stadje M. Bordjes met het opschrift 'Défendu aux Nord-Africains'. Die bordjes zijn inmiddels verdwenen, de achterliggende angst en het ingebakken wantrouwen tegen alles wat uit de migratie in dit land binnenkomt duidelijk niet. Liefst 61 procent van de Belgen is van mening dat er te veel migranten zijn in het land. Dat blijkt uit een enquête van Ipsos bij 17.533 inwoners van 24 ontwikkelde landen, waarin we het trieste resultaat halen op de vijfde plaats van de meest migrantonvriendelijke landen te staan.

Yves Desmet.Beeld Bob Van Mol

Enkel in Turkije, Italië, Rusland en Zuid-Afrika vinden nog meer mensen dat er te veel migranten zijn. En het verergert, want in 2011 oordeelde nog 'maar' 50 procent van de Belgen dat er te veel nieuwkomers waren. In Duitsland, dat het grootste aantal migranten in Europa herbergt, zijn de cijfers een stuk beter.

Een rijke, welvarende en in mentaliteit nog steeds vrij katholieke samenleving, heeft angst dat haar welvaart en sociale zekerheid worden bedreigd door migranten die bovendien ook nog eens een andere, als intimiderend ervaren godsdienst belijden. Heerst de overtuiging dat onze 'Verlichting' en onze verzorgingsstaat worden belaagd door 'zwermen' asielzoekers. Het is deze nieuwe vorm van stigmatisering die de plaats van onversneden racisme heeft ingenomen, een nieuwsoortige politieke correctheid, die beweert enkel de problemen te benoemen die er zouden zijn.

Maar het reële probleem is de pure hypocrisie: in 1974, het jaar dat de 'défendu'-bordjes overal hingen, decreteerde de politiek een migratiestop voor dit land, die vandaag nog altijd geldt. Officieel komen er dus geen migranten meer binnen, tenzij via de twee overgebleven uitzonderingskanalen: familiehereniging en asiel. Twee methodes die niet meteen een makkelijk in te passen doelpubliek aantrekken.

In plaats van te kiezen voor een systeem van loting, een systeem van quota, een systeem van selectie volgens opleiding of wat dan ook, waardoor men de migratie-instroom zou kunnen matchen met wat deze samenleving nodig heeft en wat migranten een toekomst zou bieden, blijft men halsstarrig leven met de kop in het zand, decreteren dat er een migratiestop is, die in de realiteit al veertig jaar niet werkt of bestaat.

En omdat je in dit land beter politiek scoort door deze problematiek te dramatiseren dan door hem op te lossen, is er nu al vier decennia lang geen enkele evolutie in de opstelling van de modale bange blanke Vlaming tegenover een steeds globaler wordende wereld.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234