Maandag 21/10/2019

Het recht om Liever dood dan dik te zijn

ZUSTERSTRIJD. Marianne Zwagerman schrijft in een column voor ELLE dat ze liever sterft dan een lijf te hebben dat vraagt om corrigerend ondergoed. Het internet schreeuwt moord en brand: 'Een gereputeerd vrouwenblad onwaardig.' Maar een debat ontketenen, is dat niet net waar een column voor dient?

'Vier je zandloper, niet je vetrollen' is de titel van de column die Marianne Zwagerman schreef als reactie op de I'm No Angel-campagne van het lingeriemerk voor grote maten Lane Bryant. Als steek naar Victoria's Secret, het merk berucht om haar magere modellen, liet Lane Bryant een aantal voluptueuze vrouwen in ondergoed verleidelijk poseren onder de hashtagh #ImNoAngel.

"Waarom van het ene uiterste - graatmagere modellen - naar het andere uiterste - zichtbare vetrollen - gaan?" verzucht Zwagerman in haar column. De schrijfster en innovatiestrateeg pleit voor de zandloper als schoonheidsideaal. Ze zingt daarbij de lof op het lijf van Rafaela Bündchen, de zus van "bezemsteel" Gisele Bündchen: "zonder blubberende buik en dijen, maar wel met vorm".

Met haar uitgesproken mening over preferabele lichaamsverhoudingen haalde Zwagerman zich de woede van menig vrouw op de hals. Een rist boze brieven diende de Nederlandse columniste van repliek. Zo is op de website van deze krant een open brief van blogster Yasmine Schillebeeckx aan Zwagerman te lezen onder de titel "mensen met vetrolletjes zijn ook mensen". Weekend Knack plaatste een opiniestuk van make-upartieste "en dikkerdje" Sabine Peeters online.

Beide vrouwen richten hun verontwaardiging in de eerste plaats op Elle als magazine. "Het is frappant te merken dat een journaliste van zulk hooggewaardeerd modeblad zoveel onzin mag uitkramen", stelt Peeters.

Bodyshaming

Hoewel de hoofdredactie van Elle achter Zwagermans column blijft staan, besloot het blad toch "een podium te bieden aan tegengeluid op het tegengeluid" in de vorm van een opiniestuk van Elle-redactrice Stefanie Bottelier. "Stop bodyshaming your sisters", wijst Bottelier haar controversiële collega terecht.

"Bodyshaming? Wat een onzin", blaast Zwagerman aan de telefoon. De Nederlandse heeft er net een van haar vijfwekelijkse workouts op zitten; sporten zorgt ervoor dat ze haar maatje 40 kan behouden. "Ik vind het redelijk schokkend hoe verkeerd mijn column gelezen wordt. Ik vraag me gewoon af waarom onze maatschappij vrouwen met een ongezond lichaamsgewicht promoot - zowel te mager als te dik, als in de I'm No Angel-campagne. Met alle respect voor te dikke vrouwen die zich daar comfortabel bij voelen, maar het is gewoon niet gezond."

Haatmail

Of Marianne Zwagerman de modellen van I'm No Angel terecht als ongezond dik bestempelt, laten we in het midden. De vraag is eerder waarom zij het recht heeft om die mening te ventileren.

Van Dale definieert een column als "een regelmatige bijdrage aan een krant, tijdschrift of site met een bijzondere eigen inhoud". Van oudsher stelt een columnist de zaken op scherp in zijn of haar eigen stijl. "Veel vrouwen zijn boos op mij, ook binnen de redactie van Elle. Op zich is mijn werk als columnist dan echt geslaagd: ik heb een debat op gang gebracht", verwoordt Zwagerman het.

Dat lezers radicale meningen niet altijd op prijs stellen is niet nieuw. Maar dankzij sociale media klinkt hun verontwaardigde roep steeds luider, waardoor de druk op redacties om te plooien toeneemt.

Zo kreeg ook deze krant het onlangs zwaar te verduren toen Hugo Camps een column over de zelfdoding van Steve Stevaert schreef. "Respectloos" en "een kwaliteitskrant onwaardig" waren de vaakst terugkerende reacties in de online mediastorm. Ook bij De Standaard zijn de opiniemakers enige haatmail gewoon. Vooral de wekelijkse columns van socialist en moslim activist Dyab Abou Jahjah durven al eens in het verkeerde keelgat te schieten.

Als ombudsman bij De Standaard let Tom Naegels bij het selecteren en plaatsen van een column vooral op twee zaken: "De inhoud moet deontologisch te verantwoorden zijn. Er mag niets strafbaars in staan en er mogen geen onwaarheden verkondigd worden. Maar verder kunnen er geen juridische bezwaren zijn tegen het uiten van een radicale mening."

Hoewel zelfcensuur vandaag soms de makkelijkste en vooral minst vermoeiende optie lijkt, is uiteindelijk niemand gebaat bij een eenheidsworst van publicaties waar niemand aanstoot aan kan nemen. Want wanneer je moeilijke meningen niet langer uit, vergeet je ze uiteindelijk ook te denken.

Lees de column van Marianne Zwagerman op www.elle.nl/ lifestyle/Lifestylenieuws/ Het-tegengeluid-op-iamnoangel-Vierjezandloper-niet-je-vetrollen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234