Zondag 25/07/2021

Het rapport van de ronde

Als je alle ambities van alle renners en ploegen voor een Tour de France optelt, dan moet zo'n ronde een rit of tachtig tellen, minstens twee groene en drie bollentruien uitreiken, en een toptien hebben met naar schatting dertig plaatsen. Goed dat dit jaar één enkele gele trui al van voor de start volstond, het maakt het aantal ontgoochelingen er wat minder op. Op de vooravond van het laatste weekend kunnen we al een goede round-up maken, een overzicht van ontgoochelingen en meevallers. Waarbij het opvalt dat er deze Tour veel ploegen reden hebben om tevreden te zijn: ze konden een graantje meepikken. Vaak is dat het teken van een Tour waarin de sterkste gewiekst genoeg is om de anderen ook wat te gunnen. Het verhaal van nemen, en wat overblijft, ook gul overlaten.

US Postal, de sterkste

De feiten: alle renners nog in koers, winst in drie etappes, geel. Ambitie vooraf: Armstrong moet zijn vierde Tour winnen. Gevoel aan het einde: intense tevredenheid. Armstrong won, Armstrong domineerde. Op zijn enige 'slechte' dag, de individuele tijdrit in Lorient, werd hij tweede. De ploeg reed zichzelf in de kijker, in de bergen was er zelfs geen ernstige tegenstand. Sterk punt: de sterkste kopman, plus het best uitgebouwde team, en de verstandigste ploegleider. Eén blok in dienst van één man met één doel. Zwak punt: u zegt?

Lotto, met de besten mee

De feiten: twee opgaves: Verbrugghe (val) en Vierhouten (ziek), één etappe (McEwen), in de running voor groen. Ambitie vooraf: ritwinst. Gevoel aan het einde: een geslaagde Tour, als McEwen groen wint, de beste Ronde van Lotto ooit. En met Aerts in de Alpen nog mee in de aanval ook. Zwak punt: Lotto is steengoede subtop geworden, wat betekent dat de echte top nog een fractie (en een paar miljoen euro) verder ligt. McEwen moet nog knokken voor groen, Aerts wint net niet. Lotto is dus nog geen absolute topploeg, maar met die beperking kan Lotto best leven.

Rabobank, een kanjer van een Tour

De feiten: alle renners nog in koers, twee etappes (Kroon en Boogerd), Leipheimer in toptien. Ambitie vooraf: toptien, ritwinst. Gevoel aan het einde: Rabo's Tour-start was pover maar ineens kwam het goed. Leipheimer, in 2001 vierde in de Vuelta, eindigt nu toptien in de Tour, en meer mag je van een vierde in de Vuelta niet vragen. Kroon en Boogerd winnen op een manier die Nederland aanspreekt: Kroon voor twee andere Nederlanders, Boogerd groots door de Alpen. Zwak punt: Leipheimer is minder goed dan hij zelf zei: "I'm the best." Maar aanvallen kunnen ze nog.

Tacconi, ambitie in de koelkast

De feiten: vier opgaves (Bossoni, Donati, Hauptman, Luttenberger), één etappe (Frigo). Ambitie vooraf: etappewinst, ereplaats voor Frigo. Gevoel aan het einde: oef. Gelukkig dat Dario Frigo in de laatste alpenetappe met Guerini in de slag zat, of het zou er slecht uitzien. Frigo begon goed (mooie tijdrit) maar ging in de bergen door de knieën. Maar wie ver achterop ligt, mag aanvallen, en dat was zijn redding. Zwak punt: sinds de strengere dopingcontroles mag Dario Frigo zijn hoge ambities in de koelkast steken, en is Luttenberger nauwelijks een renner.

Crédit Agricole, het ene jaar is het andere niet

De feiten: twee opgaves (Vaughters en Moreau), één etappewinst (Hushovd), geen toptien. Ambitie vooraf: minstens podiumplaats voor Moreau, minstens één ritwinst, een paar dagen geel, eventueel groen. Gevoel aan het einde: Zie Tacconi. Oef. Vaak hebben de Crédit Agricoles aangevallen om gisteren dan eindelijk te winnen. Een mindere Tour dan vorig jaar al kregen ze met de miserie van Moreau en, in het begin, van Hushovd wel bakken gratis publiciteit. Het was de sympathie voor de loser, maar die was er dan toch. Zwak punt: het ene jaar alles, het andere minder, is dat niet het te verwachten bilan voor een ploeg van aanvallers? Ervoor gaan betekent soms ook niet veel krijgen.

Fdjeux.com, dan toch bij de grote jongens

De feiten: twee opgaves (Casper, Guesdon), één uit koers gezet (Durand), één etappe (McGee). Ambitie vooraf: ritwinst. Gevoel aan het einde: eindelijk, eindelijk, eindelijk. Eindelijk dan toch eens een ritje gewonnen, na jaren vruchteloos ervoor te zijn gegaan. En dan nog redelijk spectaculair, zoals McGee het in Avranches afmaakte. En het moet gezegd: met Baden Cooke en Bradley McGee hebben ze sterke en beloftevolle jongeren in huis. En dan heeft Fdjeux.com de beloftevolle Zwitser Sven Montgomery nog thuis gelaten. Zwak punt: de Franse renners, wat een probleem is voor een Franse ploeg. En vooral Jacky Durand, terecht uitgesloten (liet zich door auto bergop trekken).

Once, op een na de beste

De feiten: één opgave (Alvaro Gonzalez de Galdeano), één etappe (ploegentijdrit), vijf dagen geel (Igor Gonzalez de Galdeano), podium (Beloki), toptien (Igor Gonzalez de Galdeano, Azevedo). Ambitie vooraf: podium (officieel), Tour-winst (officieus). Gevoel aan het einde: een beetje ambigu. Natuurlijk heeft Once een steengoede Tour gereden, maar toch. Een sterk collectief maar weinig individuele persoonlijkheid. Uiting daarvan: op de ploegentijdrit na geen ritwinst. Once imponeert wel maar kan niet domineren, laat staan aanvallen. En Beloki had best willen gaan voor geel, maar schiet tekort. Zwak punt: dat Lance Armstrong bij de concurrentie zit. Zolang kan Once geen Tour winnen.

Telekom, een verplicht nummer

De feiten: alle renners nog in koers, één etappe (Zabel), één dag geel (Zabel), in de running voor groen (Zabel). Ambitie vooraf: na het wegvallen van Ullrich beperkte zich dat tot ritwinst en groen. Gevoel aan het einde: hangt van dit weekend af. Pakt Zabel groen, kan Telekom tevreden zijn, meer niet. 'Faalt' Zabel, ondanks rit en dagje geel, dan is de Tour mislukt. Het logische gevolg van een ploeg die gebouwd is rond één vedette (Ullrich). Als die wegvalt, moet Zabel sprinten met een ploeg die voor de helft (Julich, Livingston, Guerini) voor de bergen is uitgebouwd. Zwak punt: de leeftijd van Zabel, en Jan Ullrich tout court.

Euskaltel, fuck de Basken

De feiten: twee opgaves (Gonzalez, Sanchez), geen ritwinst. Ambitie vooraf: bergrit winnen. Baskenland onafhankelijk. Gevoel aan het einde: een mislukking over de hele lijn. Alleen David Etxebarria reed voor wat hij waard was, maar liet zich in Béziers nipt kloppen door Millar. Voor de rest was Euskaltel beschamend slecht. Zwak punt: al die Baskische would-be klimmers. Ze zouden beter een paar degelijke Spanjaarden inhuren die elders niet aan de bak komen. Zoals Casero, Vuelta-winnaar die met Team Coast geen Tour mocht rijden. Casero geen Bask? Fuck de Basken.

Kelme, of beter: Botero

De feiten: vier opgaves (Sevilla, Tauler, Gomez, Perez), twee etappes (Botero), vierde plaats (Botero). Ambitie vooraf: bergetappe winnen, podium halen. Gevoel aan het einde: een Tour als een bergrit, met toppen en dalen. Toppen waren de dubbele ritwinst van Botero, en dan nog in een tijdrit en een bergrit, een dal was er bovenop de Ventoux: Sevilla slecht, Botero slechter dan slecht. Door die inzinking verspeelt Botero wel het podium dat hij meer dan wie ook verdiende. Nu zal hij vierde worden. Zwak punt: Oscar Sevilla moet bewijzen dat hij kopman kan zijn. Sneu dat ex-Kelmes Rubiera en Heras bij de verkeerde ploeg rijden: US Postal, tegen Kelme.

Mapei, het is volbracht

De feiten: drie opgaves (Freire, Steels, Dewaele), één etappe (Freire). Ambitie vooraf: sprints winnen. Gevoel aan het einde: mjjja. Oscar Freire wint al de tweede dag in de sprint, dus toen zat de Tour 'goed'. Alleen is daar nu al twee weken niets meer bijgekomen, dus dat is slecht. Maar Mapei, dat met een veredeld B-team reed, heeft jongeren met talent: Martinez kan aanvallen, Horillo is beresterk, Bodrogi ook, en kan tijdrijden. Volgend jaar dan maar, allemaal in een ander team (Mapei stopt). Zwak punt: dat Tom Steels ook al voor volgend jaar onder contract ligt bij Quick-Step, de opvolger van Mapei.

Domo, één dag maakt de Tour

De feiten: twee opgaves (Bruylandts en Rodriguez buiten tijd), één etappe (Virenque). Ambitie vooraf: etappe, toptien, bolletjestrui. Gevoel aan het einde: tevreden. Virenque faalde in twee van zijn drie doelstellingen, maar hij won wel op de Ventoux, legendarische berg, lange ontsnapping, en een rit die toevallig op zondag viel, dus fel bekeken. In één dag weer een royaal jaarloon verdiend. Merckx weerde zich flink in de bergen, Knaven en Van Bon stevig aangevallen. Maar niet iedereen kan winnen. Zwak punt: Virenque is nog goed voor een uitschieter, maar meer niet.

IBanesto.com, het carambagevoel

De feiten: alle renners nog in koers, geen etappes, Mancebo in toptien. Ambitie vooraf: etappe, toptien. Gevoel aan het einde: als het 'carambagevoel' Spaans is voor het 'shitgevoel', dan roept deze ploeg het 'carambagevoel' op. iBanesto.com is een van de duurste ploegen van het peloton en levert al jaren goedkope prestaties af. De nieuwe vedetten, Mancebo en Osa, werden verwacht maar konden het weer niet. Goed begin maar dan door de knieën. Nipt toptien, maar op een wijze die weinig tot de verbeelding spreekt. Misschien dat Mancebo nog kan groeien. Misschien. Zwak punt: iemand een sterk punt gezien?

Lampre, de meevaller

De feiten: twee opgaves (Pinotti en Pagliarini), één rit (Bertogliati), twee dagen geel (Bertogliati), podium (Rumsas). Ambitie vooraf: ritwinst, toptien. Gevoel aan het einde: de positieve verrassing van deze Tour. Van begin tot einde in de aanval. De eerste rit was het al prijs (Bertogliati rit en geel), in de vlakke ritten viel ouwe Ludo Dierckxsens aan als een nieuweling, maar ook Serpellini en Belohvosciks hebben zich getoond. Rumsas kan klimmen en tijdrijden. Een nieuwe topper. Zwak punt: Svorada voldoet niet meer als sprinter.

Cofidis, de meest overschatte

De feiten: één opgave (Atienza), één rit (Millar), even witte trui (Millar), even toptien (Moncoutié). Ambitie vooraf: ritwinst, ergens geel pakken, podium. Gevoel aan het einde: ze zullen wel zeggen dat ze tevreden zijn, maar vraag is of ze dat wel mogen, met die renners en dat budget. Millar wint een overgangsrit en Moncoutié rijdt nipt niet in de toptien. Als die de voeten maar op de grond houdt, als nieuwe kandidaat-Tour-winnaar. Zwak punt: het budget. Cofidis moet een aantal renners (zoals Mattan) minder betalen. En Kivilev reserveren voor kleine rondes, weg van de Tour. Dat kan hij niet.

Fassa Bortolo, een schim van zichzelf

De feiten: één opgave (Pozzi), witte trui (Ivan Basso), geen rit. Ambitie vooraf: ritwinst, goed klassement, aanvallen. Gevoel aan het einde: een ploeg van aanvallers die niet aanvalt, klassementsrijders die zich niet klasseren, een sprinter die niet sprint, amper één jongere (Basso) die zich toont. Een ambitieuze ploegleider als Feretti kan niet tevreden zijn en sponsor Fassa Bortolo zal niet tevreden zijn. Alleen Ivan Basso is zichtbaar tevreden met zichzelf en zijn witte trui (beste jongere). Zwak punt: eigenlijk de hele ploeg, al reden de toppers (Casagrande, Bartoli) niet de Tour.

CSC-Tiscali, de laatste stunt van Jalabert

De feiten: één opgave (Sandstød, val), bolletjestrui (Jalabert), misschien toptien (Sastre). Ambitie vooraf: ritwinst, topvijf. Gevoel aan het einde: de sponsor die ontevreden is met de aandacht voor en de impact van Laurent Jalabert in deze Tour is op zijn hoofd gevallen. Jalabert wint de prijs waar hij eerst niet op mikte (de bolletjestrui), maar waarmee hij nu heel Frankrijk verovert. Ritwinst had het nog mooier gemaakt, maar kom. Zwak punt: Hamilton was goed als helper van Armstrong, wellicht een potentiële winnaar van de Giro, maar te beperkt, te weinig inhoud vooral, als leider in de Tour.

Bonjour, sympathieke meelopers

De feiten: twee opgaves (Rous gevallen, Simon buiten tijd), geen ritwinst. Ambitie vooraf: ritwinst, opvallen. Gevoel aan het einde: het was niet dramatisch slecht, maar goed is toch iets anders. In de eerste helft van de Tour hebben renners van Bonjour gedaan wat ze beloofden: aanvallen. Veel reclame in de eerste ritten, maar nooit winst. En toen het moeilijker werd, was de brandstof op. Bonjour is een kleine ploeg met beperkt budget en middelmatige renners, veel meer kun je niet verwachten. Zwak punt: zeg: middelmatig punt. Antwoord: de hele ploeg.

AG2R, kleine ploeg met sterke Jaan

De feiten: twee opgaves (Kirsipuu, Oriol), één rit (Kirsipuu). Ambitie vooraf: ritwinst, aanvallen. Gevoel aan het einde: geweldige opluchting. AG2R is een van die Franse ploegen voor wie het hele seizoen gered is als ze één rit kunnen winnen, en het hele seizoen mislukt als dat niet kan. AG2R heeft één renner die dat kan: Kirsipuu. Hij deed het, en daarna mocht hij naar huis. En met Botsjarov als tweede op de Ventoux is het voor AG2R 'vraiment super'. Zwak punt: AG2R is een ploeg waarvan men elk jaar zegt dat ze niet in de Tour hoort, maar die telkens een rit wint. Poenploegen als iBanesto.com en Fassa Bortolo kunnen dat niet.

Alessio, de meest anonieme

De feiten: vier opgaves (Dufaux,Casagranda, Shefer, Ruslan Ivanov), geen ritwinst. Ambitie vooraf: ritwinst, toptien. Gevoel aan het einde: ping. Dienstmededeling. Heeft er iemand Alessio gezien, hij mag het melden aan Leblanc, Jean-Marie. Ping. De meest anonieme ploeg uit de Tour, nooit opgevallen, en haast nooit in de aanval. En als Moreni toch eens mee is (Ventoux), werkt hij zich de ziel uit het lijf, voor Virenque. Verder heeft niemand iets opmerkelijks gepresteerd in drie weken. Zwakke punten: men kan epo vinden, en dat is sneu, want zo moeten Dufaux en Gotti tonen wat ze echt waard zijn. Helpers in de bergen dus, zie het klassement van Gotti. Meer niet.

Jean Delatour: ook goedkope diamant blinkt

De feiten: alle renners nog in koers, één rit (Halgand), beetje bolletjestrui onderweg (Halgand). Ambitie vooraf: zich tonen, hopelijk ritwinst. Gevoel aan het einde: champagne! De keten van diamantairs heeft na twee jaar sponsoring eindelijk te pakken waar het om te doen was, ritwinst, en Halgand heeft zijn ritje (Pau) zeker niet gestolen. Halgand is een van die jongere Fransen die het moeten doen als Jalabert en Virenque straks zullen wegvallen. Hij toont dat hij het misschien kan. Zwakke punten: Brochard heeft een te grote naam voor zijn 'post-Festina'-capaciteit. Iedereen kent hem, let op hem, ziet hem met zijn lange haren, en zo kan hij zo moeilijk winnen, ook al rijdt hij er wel voor.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234