Maandag 21/10/2019

Het rapport van de parlementsleden: Wilfried Vandaele (N-VA)

Wilfried Vandaele (N-VA). Beeld Franky Verdickt

Alle federale en Vlaamse parlementsleden vonden bij de start van de paasvakantie hun rapport in De Morgen. Wie de beste parlementair van de afgelopen legislatuur is, mag u zelf beslissen via onze poll. Opdat u een weloverwogen keuze kunt maken, stellen wij de genomineerden de komende dagen uitgebreid voor. Vandaag: Wilfried Vandaele (N-VA) en Vera Van Der Borght (Open Vld).

1. Op welke verwezenlijking bent u het meest trots?
"We hebben de belasting op inverkeerstelling (BIV) kunnen aanpassen zodat minder vervuilende auto's minder betalen. Dat is maar een eerste stap. De kilometerheffing moet die invalshoek doortrekken en in de plaats komen van de huidige verkeersbelasting.

"Ik heb er ook in mijn eentje voor gezorgd dat Vlaanderen een deel van de veiling van de 800 MHz-band kreeg. Aangezien via die frequentie almaar meer media worden geconsumeerd, is dat ook deels een mediakwestie en dus een gemeenschapsbevoegdheid. Zo heeft Vlaanderen toch 43,2 miljoen euro gerecupereerd. Ik kan dus zeggen dat ik mijn wedde ruim terugverdiend heb."

2. Wat wil u tijdens de volgende legislatuur bereiken?
"Op vlak van leefmilieu hebben we te weinig bereikt. Mensen, ook politici, moeten beseffen dat op een goede water- en luchtkwaliteit en voldoende natuur ook een prijs geplakt kan worden. Ze zijn immers belangrijk voor onze economie en onze gezondheid.

"Ik hoop dat we ons met N-VA ook sterker kunnen profileren op de 'zachte thema's' in het algemeen, zoals armoede en ontwikkelingssamenwerking. Wie zich inspant voor het welzijn van een gemeenschap, mag zeker de zwakkeren in die gemeenschap niet uit het oog verliezen."

3. Wie verdient volgens u de prijs van beste parlementslid?
"Ik retourneer graag het compliment dat Bart Martens (sp.a) me gegegeven heeft. Hij verdient die bekroning, als autoriteit op het vlak van milieu en ruimtelijke ordening. Als hij niet kan terugkeren, zullen we hem missen. Omwille van de humor wil ik ook Lode Vereeck (Open Vld) maar ook Felix Strackx (VB) vermelden. En bij de jonge garde waardeer ik de inhoudelijke sterkte van oppositieleden Hermes Sanctorum (Groen) en Jo De Ro (Open Vld)."

4. Hebt u tips voor uw minder succesvolle collega's?
"Werk harder! Combineer geen tien mandaten met dat van parlementslid. Zelf ben ik schepen geweest van de 'kleine' gemeente De Haan en ik kon dat door hard te werken net combineren met het Parlement. Als collega's in grotere steden besturen en in nog wat intercommunales zetelen, k

Morgen: Sonja Becq (CD&V) en Dirk Van Der Maelen (sp.a)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234