Dinsdag 01/12/2020

Het rapport van de parlementsleden: Eric Van Rompuy (CD&V)

Beeld Franky Verdickt.

Alle federale en Vlaamse parlementsleden vonden bij de start van de paasvakantie hun rapport in De Morgen. Wie de beste parlementair van de afgelopen legislatuur is, mag u zelf beslissen via onze poll. Opdat u een weloverwogen keuze kunt maken, stellen wij de genomineerden de komende dagen uitgebreid voor. Vandaag: Eric Van Rompuy (CD&V) en Jan Peumans (N-VA).

1. Op welke verwezenlijking bent u het meest trots?
"Op de staatshervorming en de splitsing van B-H-V. Ik was in 1999 fractieleider toen het Vlaams Parlement vijf resoluties goedkeurde met het oog op een nieuwe staatshervorming. Vijftien jaar later is de staatshervorming eindelijk gelukt. Ze geeft het Vlaams Parlement voor 10 miljard euro extra bevoegdheden."

"In 2004 liet ik door het Vlaams Parlement een resolutie goedkeuren over de hoogdringende splitsing van B-H-V. Ook die is nu gerealiseerd. Ik ben fier dat ik daaraan heb meegewerkt, want het dossier heeft de Belgische politiek jarenlang verlamd."

2. Wat wil u tijdens de volgende legislatuur bereiken?
"Na bijna 30 jaar moet ik helaas mijn geliefde Vlaams Parlement verlaten. Net op een moment dat het zo interessant wordt. Ik hoop dat de Vlaamse partijen ernstig zullen debatteren over al die nieuwe Vlaamse bevoegdheden: woonbonus, kindergeld, het activeringsbeleid van de RVA,... Er moet voor meer dan 10 miljard euro aan bevoegdheden worden ingevuld, dat is niet makkelijk. In Welzijn en Onderwijs zullen de middelen meer dan nodig zijn."

"Op het federale niveau worden de budgettaire problemen loodzwaar. We moeten 12 miljard euro vinden om een evenwicht te bereiken. Die discussie gaat terug op de fundamenten van onze sociale zekerheid, zoals de pensioenen. Hopelijk kunnen we dat op een sociaal rechtvaardige manier."

3. Wie verdient volgens u de prijs van beste parlementslid?
"Lode Vereeck (ex-LDD, nu Open Vld) steekt er toch bovenuit. Voor iemand die net in het parlement kwam, en vanuit een piepkleine fractie, heeft hij het heel goed gedaan. In één adem wil ik ook Mieke Vogels (Groen) noemen. In de commissie Welzijn is het haar gelukt om zwaar te wegen op de discussies, ook al ging ik niet met haar akkoord. Vogels is een parlementslid van de oude stempel, maar ze schuwt het debat niet. En dat heb ik de voorbije legislatuur toch wat gemist. In de meerderheid scoren Bart Martens (sp.a) en Koen Van den Heuvel (CD&V) ook goed."

4. Heeft u tips voor uw minder succesvolle collega's?
"Wees aanwezig, zowel fysiek als mentaal. Je kunt alleen een rol spelen als je er ook echt bent. Vaak zitten parlementsleden op het tipje van hun stoel om zo snel mogelijk te kunnen vertrekken. Maar het helpt niet als je heel de tijd op je laptop zit te tokkelen. Je moet kunnen inpikken en repliceren op wat de andere parlementsleden zeggen. De huidige laptopgeneratie voert het debat veel te weinig."

"Je moet geen vragen stellen, maar wel dé vraag. Het gaat niet over de kwantiteit, maar over kwaliteit van de parlementaire vragen. Tegenwoordig passeren in elke commissie twintig tot dertig vragen waar geen haan naar kraait. Het gaat te veel over de statistiekjes: 'op hoeveel staat mijn teller'?"

Morgen: Bart Somers (Open Vld) en Peter Dedecker (N-VA)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234