Zondag 19/09/2021

'Het publiek schaart zich achter 'our boys''

De ontslagen binnen de Britse regering brengen Tony Blair nauwelijks aan het wankelen. Robin Cook is te onpopulair om van op de achterste parlementsbanken het verzet tegen de premier te leiden. Clare Short heeft veel krediet verspeeld door aan te blijven als minister. 'Het volk is stilaan overtuigd dat Blair zijn best gedaan heeft', zegt analist David Baker van de gerenommeerde afdeling politologie van Warwick University. Dat blijkt ook uit de peilingen: nog maar 44 procent van de Britten is tegen oorlog.

Brussel / Warwick

Eigen berichtgeving

Fabian Lefevere

'Ik denk niet dat de ontslagen een bedreiging vormen voor Tony Blair. De ontslagen waren sowieso getelefoneerd: ze kwamen voor niemand als een verrassing. Zelfs al stemmen vanavond meer Labour-leden tegen Blair (de stemming in het Lagerhuis vond plaats na het ter perse gaan, FL) dan nog is dat geen ramp. Straks begint de oorlog en is alles vergeten. Blair beseft dat maar al te goed."

Kan zelfs een ongebonden Cook de premier niet bedreigen, als leider van de interne oppositie tegen zijn beleid?

David Baker: "Cook is natuurlijk een vooraanstaand lid van Labour, en buitengewoon intelligent. Maar hij is niet populair. Cook heeft altijd gepleit voor een ethische politiek, zonder dat toe te passen op zijn persoonlijke leven. (Baker verwijst naar Cooks drukbesproken scheve schaats met zijn secretaresse, FL). Cook beantwoordt te veel aan het cliché van het ros, opgewonden, Schotse standje waar de Engelsen een aangeboren hekel aan hebben. En je kunt hem moeilijk een man van links noemen. Hij mag al afwijkende ideeën over buitenlandse politiek hebben, hij deelt het Blairite geloof in de vrije markt."

Hoe geloofwaardig is Clare Short nog?

"Zij is een veel natuurlijker leider van het linkse verzet binnen Labour tegen een oorlog en wordt ook hoger ingeschat door de kiezers. Maar haar gedrag de jongste dagen komt belachelijk over. Ze verkoopt veel gebakken lucht, dreigt met aftreden, maar zit nog altijd op haar stoel. Politiek doet haar dat weinig goed."

In de opiniepeilingen is nog slechts 44 procent tegen en al 38 procent voor een oorlog. Hoe komt dat?

"De publieke opinie schaart zich stilaan achter our boys. Saddam Hoessein bleek de jongste dagen onverzoenlijker dan ooit. Blair daarentegen heeft het prima gedaan. Op de persconferentie na afloop van de top op de Azoren zag hij er doodvermoeid uit, de mensen kregen de indruk dat hij zich tot het uiterste heeft ingespannen. Zijn imago van Bush' poedel is hij stilaan aan het verliezen. Nu is hij de man die alles op alles heeft gezet om een tweede VN-resolutie af te dwingen, maar daarbij onredelijk werd tegengewerkt door de Fransen. Terwijl de Britten al geen hoge dunk hebben van Fransen. Chirac heeft Blair uiteindelijk een dienst bewezen door dagen op voorhand zijn veto aan te kondigen."

Zal Blair niet moeten inbinden na de oorlog? Nu al gaan stemmen op om de partij weer een linksere koers te laten varen.

"Dat hangt af van het verloop van de oorlog. Het is niet ondenkbaar dat Gordon Brown (minister van Financiën en voorstander van een linksere koers, FL) na de oorlog het verzet opvoert. Als de oorlog echter van korte duur is en het Westen van aanslagen gespaard blijft, dan is Blair de grote winnaar. Dan verandert er misschien helemaal niets en dumpt Blair integendeel Brown. Vergeet niet dat Margaret Thatcher vóór de Falkland-oorlog de onpopulairste minister van de twintigste eeuw was. Na de oorlog was ze de populairste. Winston Churchill was al evenmin geliefd voor de Tweede Wereldoorlog, maar werd na afloop onze grootste premier."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234