Donderdag 27/02/2020

Verkiezingen

Het programma van Vlaams Belang: hier heeft de kiezer voor gestemd

Vlaams Belang verdrievoudigde zondag zijn score uit 2014. Maar waar staan Tom Van Grieken en co. nu eigenlijk precies voor? De partij combineert een hard immigratiediscours met een links sociaal-economisch programma.

Asiel en migratie

Het bekendst is het migratiestandpunt van de partij, die ijvert voor een migrantenstop. In het partijprogramma luidt het als volgt: “De deur moet dicht. Niet uit racisme of haat tegen hen die buiten onze deur staan, maar uit liefde voor wie binnen ons huis woont.”

Daarnaast wil het Vlaams Belang ook uit het Marrakech-pact stappen. De partij speelde sowieso al een niet te onderschatten rol bij de val van de regering eind vorig jaar over hetzelfde thema.

Om de instroom naar ons land te stoppen, ijvert het VB ook voor het opnieuw invoeren van grenscontroles. “Landen moeten het recht hebben op elk moment naar eigen goeddunken over te gaan tot het invoeren van grenscontroles waar, wanneer, voor hoelang en op welke manier (met de moderne technologische middelen hoeft het overigens niet noodzakelijk te gaan om stationaire controles) zij dat nodig achten”, klinkt het.

Ook de islam moet het ontgelden. De partij wil de moskeeën op droog zaad zetten en ijvert voor een boerkiniverbod.

Justitie en veiligheid

Op het vlak van justitie wil het Vlaams Belang niet weten van strafvermindering of vervroegde vrijlating. “Enkel via een doorgedreven optreden én via de systematische vervolging en bestraffing kunnen we evolueren naar een veilige samenleving”, luidt het. 

Bij feiten van seksueel misbruik ijvert de partij voor chemische castratie. Daarnaast wil het Belang ook weer meer blauw op straat en een uitbreiding van het ANPR-cameranetwerk.

Begroting

Als Vlaamsgezinde partij, die ijvert voor een onafhankelijk Vlaanderen, hoeft het ook niet te verbazen dat Wallonië kop van Jut is. Om de federale begroting op orde te krijgen, stelt Vlaams Belang voor om de miljardentransfers naar Wallonië te stoppen.

Volgens de partij gaat het elk jaar over zo’n 12 miljard euro aan “‘solidariteitsbijdragen’ aan Wallonië”.

Pensioenen

Dit cultureel ‘rechts’ programma koppelt het Vlaams Belang aan een sociaal-economisch links programma. Zo profileert de partij zich ook op het pensioenthema. De partij wil de pensioenleeftijd terugbrengen naar 65 jaar of 40 gewerkte jaren. Het minimumpensioen wil ze naar 1.500 euro brengen.

Armoede

Naast komaf maken met “geïmporteerde armoede” wil het Vlaams Belang de uitkeringen optrekken tot de armoedegrens. Ook de strijd tegen huisjesmelkerij dient opgedreven te worden.

Zorg en welzijn

Het Vlaams Belang wil ook hoog inzetten op de herwaardering van de zorg. Zo mag er niet bespaard worden op de kwaliteit van de rusthuizen en wil de partij een maximumfactuur.

Ook personen met een handicap moeten een afdwingbaar recht op zorg krijgen.

Klimaat

Het Vlaams Belang wil, naar eigen zeggen, niet meedoen aan “de klimaathysterie die ons door bepaalde linkse partijen opgedrongen wordt”.  Het Belang wil van een kernuitstap niets weten en ijvert voor kerncentrales van de nieuwste generatie.

Daarnaast wil de partij de btw op elektriciteit terugbrengen van 21 naar 6 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234