Donderdag 13/08/2020

HET PROEFKONIJN

Het toeval wil dat ik twee dagen na elkaar heb gegeten in een hotel. Dat is niet vanzelfsprekend, en ik vraag me af of ik het zou gedaan hebben, indien het niet voor deze fijne job was. De drempel is vaak toch hoog.

Waarom stap je veel gemakkelijker een gewoon restaurant binnen dan een hotel? Niet zelden omdat je het restaurant van buiten niet ziet en zo'n hotellobby intimiderend kan zijn.

Gisteren had ik het voorrecht de benen onder tafel te steken bij de grote Alain Ducasse in Parijs, ter gelegenheid van de voorstelling van een nieuw 'Best of'-kookboek. Het is een stap-voor-stapreeks die Ducasse zelf uitgeeft ("met uitgevers heb je anders toch altijd ruzie") waarmee hij een mooi overzicht wil geven van de beste chefs van Frankrijk. 'Onze' Piet Huysentruyt is dankzij Likoké de eerste vreemde eend in de bijt. We hadden een eenvoudige, maar perfecte lunch met gemarineerde sint-jakobsnoot, geroosterde eendenborst met schorseneer en vacherin met exotisch fruit. Je zit op een van de chicste en centrale plekken van Parijs, er is een aangename drukte, de bediening is voorbeeldig en het kost je zelfs niet de kleren van het lijf. Toch denk ik niet dat ik er op mijn eentje makkelijk zou binnenstappen.

De avond voordien was ik aangeschoven op een van de mooiste plekken van Gent. In het Mariott-hotel, met uitzicht op de historische Graslei. Daar is sinds kort Eric de Wagenaere met zijn Coeur d'Artichaut ingetrokken. Het is een serieuze evolutie van de kleine bistro met slaatjes die hij in 1992 opende in Onderbergen. Maar de keuken is zijn oorspronkelijke principes trouw gebleven: gezond eten met veel groenten en bij voorkeur lokale producten.

Er zijn drie eetkamers die in elkaar overlopen: de gezellige ontbijtzaal met een wand die volledig met ouderwetse borden is bedekt, en aansluit bij de keuken. Een kamer met omabehangpapier en uitzicht op het water, ernaast een bibliotheekkamer, met buste van Bach, een oude landkaart en ook uitzicht. De kwieke meisjes die bedienen dragen een wit overhemd en zwarte broek met bretellen. Er is duidelijk gezocht naar een fusie van retro en hedendaags.

Bij het aperitief, een glaasje cava, komt een potje rillettes, het donkere brood is erg lekker, ik moet me intomen. Ik begin met vitello tonnato (18), mijn gezelschap met asperges à la flamande (16). Diezelfde neem ik in een volwassen portie als hoofdgerecht. Een lichtrode Oostenrijker, zweigelt, wordt op verzoek perfect koel geserveerd.

De vitello is mooi gepresenteerd, met enkele kapperbessen en schijfjes radijs bovenop. De laag tonijn die dient als 'bodem' is echter te dik en te veel, ik verwacht hier eerder een smeuïge tonijnmayonaise. De asperges zijn voorbeeldig schoongemaakt en gekookt, dat betekent nog een beetje beet maar geen taaie vliezen, en geserveerd met royaal mimosa-ei en boter. Bij de koffie komt er nog een chocoladebonbon met stempel van Coeur d'Artichaut.

Dit is een aangename maaltijd, zonder kapsones en voor een eerlijke prijs. Toch moet je hier geen drie maanden van tevoren reserveren. Wat is dat toch met hotelrestaurants?

Wat?

Restaurant Coeur d'Artichaut. Hotel Mariott, Korenlei 10, 9000 Gent. 09 225 33 18. Open voor lunch & diner maandag tot zaterdag. Zondag brunch.

Keuken?

Klassiekers als vol-au-vent, Noordzeetong en café glacé vormen de basis. In het weekmenu en het menu van de chef kan de kok zich wat meer uitleven. Hotelgasten maken kennis met de Belgische keuken en onze bieren.

Interieur?

Rustgevende combinatie van retro en hedendaagse bistro.

Prijzen?

Voorgerecht 16-19 euro, hoofdgerecht 25 -32 euro, dessert 8 euro, week lunch 24 euro.

Kom ik terug?

Met bezoekers aan Gent die niet de recentste trendy zaak verwachten, ja.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234