Zondag 16/05/2021

Het proefkonijn

Dat de wijnkaart bij Andy De Brouwer de moeite is, mag niet verwonderen.

We zijn elke zaterdag dicht bij elkaar, er zit slechts een vel papier tussen. Tijd dus om eens naar Halle te gaan om mijn papieren DM Magazine-compagnon in levenden lijve te zien.

Samen met zijn zus is Andy De Brouwer de vierde generatie De Brouwer die het hotel-restaurant aan het kanaal Brussel-Charleroi uitbaat. In 2013 besloot Andy om mee op de trein van de bistronomie te stappen. De sfeer moest ongedwongener worden, het kader minder chic, de prijzen lager.

De eetzaal is ruim en licht. Achteraan is een hoge tafel waar je kunt aperitieven, of een glas wijn drinken. Dat die wijnkaart de moeite is, mag niet verwonderen. Andy won meerdere sommelier-medailles en nieuwe dingen proeven en ontdekken is zijn leven. De kaart is helder ingedeeld (van lichte en biowijnen tot krachtige rode) en beslaat een ruim prijzengamma. Genoeg betaalbare wijnen, maar wie uit de bol wil gaan, kan dat ook, met een paar wereldtoppers van boven de € 1.000.

De Danser en ik hebben ons amper in de lederen stoelen genesteld, of we zien de sommelier binnenkomen met... zijn arm in het gips. Hij zal zijn kunsten dus niet komen vertonen in de zaal.

Onderdeel van de overstap naar bistronomie is een menuformule waarbij je kiest hoeveel gangen je wilt. Een mooi menu, dat begint met tartaar van gepekelde trekzalm met venkel en zwarte look, vervolgt met witte asperges met grijze garnalen en mousselinesaus, dan melklam met groene asperges en haverwortel, en afsluit met rabarber, witte chocolade en dragon. De Danser is er direct voor gewonnen. Maar als ik ergens hersentjes op de kaart zie staan, kan ik er moeilijk aan weerstaan. In dat geval wil hij de zwezerik. We laten het volgen door melklam en vol-au-vent.

Van de wijnkaart kiezen we een wijn die Andy zelf heeft geassembleerd in de Minervois, zijn Red III, (opvolger van Red I en Red II) een volle rode blend van carignan, syrah, grenache en cinsault.

De chef is Nico Corbesier, die werkte bij gerenommeerde huizen als Michel en De Bijgaarden. Zijn gerechten zijn grotendeels gestoeld op klassiekers uit de Frans-Belgische traditie, en hij houdt van stevige kruidingen en uitgesproken sauzen.

De hersenen (15) worden op twee manieren opgediend. Koud, in dunne sneetjes, en kroketjes. Augurk, kappers en tartaar zorgen voor het zure tegengewicht. Bij de kalfszwezerik (20) komen stukjes gebakken asperges, béarnaise, en mesclun.

Het is een rustige avond, met wat buitenlandse hotelgasten en een Vlaamse vader en zoon die hier duidelijk al eerder zijn geweest.

Daar is ons hoofdgerecht... niet. De chef wou ons toch laten proeven van zijn asperges met een gefrituurd gepocheerd eitje, grijze garnaaltjes en mousseline. Lekker, maar weer saus, en twee uit de kluiten gewassen asperges is niet echt een 'proevertje'. Mousseline is er ook bij de vol-au-vent (24) met kip, zwezerik, morilles en het lichte bladerdeeg er als zeilen in rechtop gezet. Dat is wel wat veel saus. Het ligt natuurlijk aan onze keuze, maar de ober had me verzekerd dat de vol-au-vent niet zo machtig-ouderwets zou zijn. Aan de overkant ruikt het melklam (32) met groene asperges, haverwortel en tempura van daslook meer naar de lente. Het menu was wellicht een evenwichtigere keuze geweest, mijn bord geraakt nu niet leeg.

Waarmee gezegd is dat Les Eleveurs een joviale plek is met vriendelijke bediening, vrij klassieke keuken met forse smaken.

Wat?

Les Eleveurs, Suikerkaai 1A (tegenover het station), Halle. 02 361 13 40 . Gesloten za-middag, zo en ma.

Interieur?

Ruim, licht, een grote luchter van houten lepels, enkele berkenstammen als afscheiding, comfortabele stoelen.

Prijzen?

Lunch 32, Marktmenu 40, 52 of 64 euro voor 3, 4 of 7 gangen. Bijpassende wijnformules 18, 20 of 30 euro. Niet-alcoholische wijnformule 12, 13,5 of 20 euro.

Kom ik terug?

Ja, met grote honger, om nog meer wijnen te proeven, of een keer voor tapas aan de bar. En als het uit de hand loopt, zijn er altijd hotelkamers.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234