Zaterdag 25/01/2020

HET PROEFKONIJN

Het is hem meer dan gegund, Peter Goossens, dat hij door het tijdschrift Four is uitgeroepen tot derde beste van de wereld. En het is Blue Nile in Londen ook gegund dat het, afgaande op het aantal opgestoken duimen op Tripadvisor, het beste restaurant van Londen is. Alleen, kan dat wel, een bescheiden Eritrees café, in de schaduw van een Tesco supermarkt in een buitenwijk? Gelukkig was het er lekker, schrijft mijn collega van The Guardian, 'maar keukens laten zich echt niet in algoritmen vatten'.

Het zijn bedenkingen die ik wel vaker maak bij het lezen van laaiend enthousiaste commentaren. Natuurlijk is het leuk dat men een fantastische avond heeft gehad en dat de ene smaakexplosie op de andere volgde. Maar smaken verschillen en ieder heeft zijn eigen referentiepunten. Een lange aanloop naar het verslag van niet mijn laatste, maar het meest recente avondmaal.

Het was een bijzondere avond, een pop-up namelijk, in een voormalige textielfabriek. The Red Loft is door de eigenaar verbouwd en wordt verhuurd voor evenementen. Een prachtige ruimte, deze keer ingenomen door Foodstorms. Initiatiefnemer is chef Kevin Storms, bij Gentenaars bekend als jarenlange kok van veggierestaurant Avalon. Hij begon een nieuwe carrière, gebouwd op catering, workshops en pop-uprestaurants, maar blijft zijn veggiefilosofie trouw. Het vijfgangenmenu werd op een fraaie website aangekondigd als 'plant based fine dining' en had onze nieuwsgierigheid gewekt.

De grote loft is goed bezet, ik tel zo'n 55 eters, meestal per twee of per vier, er is ook een lange tafel waar wie wil kan aanschuiven. Loper op tafel, gepoetst wijnglas, kommetje olijfolie, diensters in 't zwart, een paardenstaart, een kanten bloesje. Drie aperitieven dienen zich aan, een glas rosé, gin tonic, en we kiezen cava Castell D'age (7 euro), een fijne brut nature, van biologische origine.

Bij de hapjes merken we al het verschil met de 'oude' vegetarische restaurants, waar vaak alles tegelijk in grote scheppen op een bord wordt gekletst. Een lekkere mousse van portobello met gremolata van citroen en een plukje dille, en een flauwe beignet van broccoli en appel, die wordt opgetild door de zoete mosterdsaus.

Het eerste gerecht is een kroket van risotto met wortel, pieds de mouton en peterselie. We hebben intussen ook water en wijn besteld, uit het rode aanbod van drie kozen we de krachtigste, een bio-Vacqueyras die voor zijn 38 euro wat meer karakter had mogen vertonen.

De knolselder in zoutkorst valt waterachtig uit, de mosterdzaadjes, kappertjes en het stukje gebrande prei helpen. Het lekkerst vinden we de romige soep van witte groenten met cantharel, koffie en cacao. Het hoofdgerecht is er weer net niet op: de roulade van linzen te dik, de boerenkool met cashew niet zo krokant als ze eruitziet, wel lekkere bier- mosterdsaus en decoratief roodlof. We worden weer welgezinder bij het dessert, met cake van pastinaak, flinterdunne schijfjes peer, walnoot en een schepje vanille-ijs. De avond is intussen ver gevorderd en we verzaken aan thee en koffie.

En terwijl we de nacht in fietsen, wissel ik van gedachten met de Jurist over lijstjes en commentaren. We zijn het erover eens dat je pas een goed oordeel kunt vellen als je ijkpunten hebt, als je kunt vergelijken. Daarom zullen we ons verder blijven bekwamen in de kunst van het proeven.

Wat?

Foodstorms, pop-up. Wordt georganiseerd in Gent (Red Loft) en in Leuven (Kookboot La Coquerie), voor data van komende sessies, zie Facebook. In Gent is er nog een in December.

Keuken?

Vegetarisch /vegan. Verzorgd gepresenteerd, kleine porties, maar menu als geheel wel voldoende. Om sexy te zijn, zoals aangekondigd, mist ze pit. Sommige mogen echt wat stouter.

Prijzen?

Dat vinden we het struikelblok: 192 euro voor twee. Een menu is 65 euro en ik wil hierbij met nadruk zeggen dat ik het niet te veel vind 'omdat het alleen groenten waren'. Nee, het is gewoon te veel als ik vergelijk met de maaltijden die ik de voorbije drie maanden voor Proefkonijn heb gedaan, en waarbij we telkens ongeveer hetzelfde patroon volgden: aperitief/menu/1 fles wijn en water.

Extra?

Doordachte combinaties, mooi gepresenteerd. Vriendelijke, wat onwennige bediening. Aangenaam ingerichte ruimte, die, ondanks de 55 eters, een goede akoestiek bleek te hebben.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234