Vrijdag 07/08/2020

HET PROEFKONIJN

IK had zin in een à la carte restaurant" zegt chef Maurice De Jaeger, als hij even langs de tafels komt na de lunch. Eindelijk nog eens een restaurant waar je binnen kunt met kleine of grote honger, met een dikke of minder gevulde portemonnee.

A la carte restaurants hebben een kwalijke reputatie gekregen omwille van de ellenlange menukaarten. Je hoeft niet doorgestudeerd te hebben om te weten dat de kans dat je daar verse producten op je bord krijgt, klein is. In het topsegment blijft er altijd een bescheiden à la carte keuze, maar het zijn vooral de rock-'n-roll koks die het beste van zichzelf willen geven tegen lage prijzen, die zich (noodgedwongen) tot een unieke menuformule hebben beperkt. Maar niet dus bij Brasa. Er is wel een lunchmenu, maar al de rest is vrij.

Brasa zegt het al: hier zal geroosterd worden, en het eerste waar mijn oog op valt zijn de gouden ananassen die langzaam wentelen aan het spit. De inrichting is los, het heeft iets van een garage of een schuur die omgebouwd is tot kantine. Er is een kleurige tegelvloer, de kaart is een dubbelgevouwen krant, het bestek ligt stevig in de hand en het servet is van geblokt katoen. Maar de verzorgde bar, met champagne en cava in een grote ijsemmer, en de open keuken achter glas maken snel duidelijk dat het geen ineengeknutselde tent is. Ook het onthaal door gastvrouw Deborah Hellburg en haar ploeg is tiptop.

Chef Maurice heeft onder de vleugels van Sergio Herman gewerkt, en dat merk je. Hij is doordesemd van de boodschap dat de mensen op hun gemak moeten zijn, een fijne tijd beleven aan tafel en goed eten moeten krijgen, dat ze eventueel kunnen delen.

Als aperitief kiezen we het huisaperitief: een elegant glas op voet met cava, limoen, verbena en een laagje wit schuim. Heerlijk fris en speels. Er staan krokantjes met een dip op tafel, en als je meer appetizers wil, kun je die bestellen. Afgaande op de borden rond mij zie ik dat de porties niet zuinig zijn, dus nemen we twee appetizers in plaats van een voorgerecht: drie holle oesters 'Asian style' (5 per stuk) en gefrituurde calamares (8). De rauwe oesters met een vleugje pikanterie zijn zalig, de calamares gloeiend heet, met lekkere dip.

Van de grill is er zwartpootkip, rund van verschillende afkomst, en kreeft. Voorts bestel je apart je bijgerecht, sla, frietjes, warme groenten.

We komen overeen voor de zwartpootkip, die je per twee moet nemen, maar als we horen dat we daar 50 minuten op moeten wachten, switchen we naar één Chianina steak (44) voor twee, en die portie is perfect voor mij. Het vlees kom saignant zoals gevraagd, in reepjes gesneden, en apart onberispelijk aangemaakte kropsla (5), goede frietjes (4) en Provençaalse groenten (6). Ik drink er twee glazen huiswijn bij, een Dao (6) en een Chileense pinot noir, en heb dan nog ruimte voor de spectaculaire ananas, gegrild met zoute karamel, die geserveerd wordt met een bolletje vanille-ijs en baba au rhum (14). Ook de dame blanche komt volgens de regels van de kunst op tafel.

Brasa is een dochter van het even verder gelegen Cuines 33, dat een prima reputatie geniet. Met zijn sympathieke, licht exotische aanpak, moet Brasa in Knokke zeker aanslaan.

Wat?

Brasa, Smedenstraat 57, (vlakbij het station) Knokke, 050 61 00 61, ma en di gesloten

Keuken?

Brasa omschrijft zichzelf als 'contemporary grill cuisine'. Diverse runderrassen worden op de houtskoolgrill gelegd, maar er zijn ook klassiekers als carpaccio en Caesar salad, griet met groene asperges of steak tartaar. Alles komt fris en vers recht uit de open keuken (achter glas).

Prijzen?

Lunchmenu € 24, à la carte gaan de appetizers van 5 tot 15, voorgerechten 16-28, hoofdgerechten 28-44. De steaks zijn gemiddeld 300 g, maar grote eters kunnen een royaler stuk bestellen. Nagerechten 9, Glas champagne 12, cava 8, koffie 5. Doordat de side dishes apart moeten besteld worden, kan de rekening vlug oplopen.

Kom ik terug?

Dit is een restaurant naar mijn hart. Attente bediening, leuke muziek en lekker eten zonder poespas. Een extraatje voor de liefhebbers is naast de keuze aan gins, ook een serieuze whiskykaart en bourboncocktails.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234