Maandag 02/08/2021

Kasteelmoord

Het proces van de Kasteelmoord: hoe zat dat ook alweer?

Kasteel Carpentier in Wingene. Beeld anp
Kasteel Carpentier in Wingene.Beeld anp

Het proces over de moord op Stijn Saelens gaat vandaag met veel media-aandacht van start voor de correctionele rechtbank van Brugge. André Gyselbrecht, Pierre Serry, Franciscus Larmit en Evert de Clercq moeten zich verantwoorden voor hun rol in de zogenaamde kasteelmoord. Maar hoe zit de zaak ook alweer in elkaar?

Dit zijn de feiten

Stijn Saelens werd op 31 januari 2012 doodgeschoten in zijn kasteel in het West-Vlaamse Wingene. Zijn schoonvader André Gyselbrecht wordt door de speurders gezien als de opdrachtgever voor de moord. De huisdokter uit Ruiselede beweert echter dat hij het slachtoffer alleen maar een lesje wilde leren. Saelens zou volgens zijn schoonvader immers incestueuze handelingen gesteld hebben bij zijn dochtertje. De klacht naar aanleiding van die feiten werd volgens de verdediging nooit onderzocht.

Stijn Saelens. Beeld afp
Stijn Saelens.Beeld afp

Het lichaam van Saelens werd twee weken na de feiten aangetroffen in Maria-Aalter, vlak bij een chalet van Pierre Serry. Die vriend van Gyselbrecht zou als tussenpersoon opgetreden hebben bij het beramen van de moord. Serry hield jarenlang de lippen stijf op elkaar, maar begon na een wijziging van advocaat toch met de speurders te spreken. Uiteindelijk gaf Serry zelfs toe dat het de bedoeling was om Stijn Saelens om te brengen.

Eind januari 2013 kon de Eindhovenaar Antonius van Bommel dankzij DNA-onderzoek ontmaskerd worden als schutter. Pas twee jaar later werd een ander DNA-spoor gelinkt aan de Tilburger Franciscus 'Roy' Larmit, een neef van de ondertussen overleden huurmoordenaar. Larmit zou zijn oom die bewuste dag naar het kasteel Carpentier hebben vergezeld, maar beweert dat hij van het moordplan niets afwist. Bij het begraven van het lijk, stak hij wel een handje toe.

Zo zal het proces verlopen

De Gentse KI besliste op 20 januari om de zaak naar de correctionele rechtbank te verwijzen, en niet naar het hof van assisen. De verdediging had nochtans wel erg aangedrongen op een assisenproces. Peter Gyselbrecht, de schoonbroer van het slachtoffer, werd buiten vervolging gesteld.

Op de zitting zullen alle partijen aan de rechtbank bepaalde verzoeken kunnen richten. Wellicht zal er om conclusietermijnen gevraagd worden, waardoor de zaak sowieso moet worden uitgesteld. Los daarvan zullen de advocaten sowieso vragen om enkele getuigen op te roepen. Die getuigenverhoren zouden vrij snel kunnen plaatsvinden en nemen mogelijk enkele dagen in beslag. Het is minder duidelijk wanneer de zaak effectief gepleit kan worden. De rechtbank heeft aan de verdediging van Larmit al te kennen gegeven dat een vonnis voor de zomer mogelijk is. In dat geval zou de zaak al in mei gepleit moeten worden. De vraag tot conclusietermijnen kan echter leiden tot een uitstel naar het najaar.

André Gyselbrecht. Beeld BELGA
André Gyselbrecht.Beeld BELGA

Chronologisch overzicht

De zogenaamde Kasteelmoord is zonder twijfel de meest spraakmakende moordzaak van de laatste jaren.

• Oktober 2011: Bij een routinecontrole ontdekt de politie het adres van kasteel Carpentier in de gps van vier Tsjetsjenen. De agenten stellen een rapport op, maar daar blijft het voorlopig bij.

• Oktober 2011: Het bestaande conflict tussen André Gyselbrecht en zijn schoonzoon blijft aanhouden. Stijn Saelens zou de dokterspraktijk in Ruiselede binnengestormd zijn. Eerder had Gyselbrecht klacht ingediend tegen Saelens wegens incest bij zijn dochtertje. Volgens Gyselbrecht werd die klacht door het gerecht nooit onderzocht. Bovendien heeft Saelens het plan aangekondigd om met zijn gezin een nieuw leven te beginnen in Australië.

• 31 januari 2012: Elisabeth Gyselbrecht ontdekt rond de middag bloed- en sleepsporen in de hal van het kasteel Carpentier. Er wordt ook een kogelhuls aangetroffen. Van haar echtgenoot Stijn Saelens ontbreekt elk spoor. André Gyselbrecht en zijn zoon Peter worden opgepakt voor verhoor maar na 48 uur terug vrijgelaten.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

• 3 februari 2012: Pierre Serry uit Aalter wordt opgepakt voor zijn betrokkenheid bij de moord op Stijn Saelens. De vriend van dokter Gyselbrecht ronselde via een kickboksclub in La Louvière vier Tsjetsjenen. Het gaat om de Tsjetsjenen die eerder bij een toevallige politiecontrole werden onderschept. Op dat moment worden de mannen gezien als de mogelijke huurmoordenaars, maar de vijf verdachten worden terug vrijgelaten.

• 7 februari 2012: Door de grote hoeveelheid bloed in het kasteel is het onwaarschijnlijk dat de vermiste Stijn Saelens nog leeft. Toch wordt een opsporingsbericht verspreid, maar dat levert niets concreets op.

• 15 februari 2012: André Gyselbrecht, Peter Gyselbrecht en Pierre Serry worden opnieuw urenlang ondervraagd over de verdwijning van Stijn Saelens. De volgende dag worden ze officieel in verdenking gesteld én aangehouden door de onderzoeksrechter.

• 17 februari 2012: In een bos in het Oost-Vlaamse Maria-Aalter wordt het levenloze lichaam van Stijn Saelens aangetroffen. Het lijk lag begraven in de buurt van een chalet van Pierre Serry. De put was nog voor de verdwijning gegraven door een neef van Serry. De autopsie wijst vrij snel uit dat Saelens geraakt werd in zijn rechterlong en stikte in zijn eigen bloed.

• 24 februari 2012: Elisabeth Gyselbrecht stelt zich burgerlijke partij bij de onderzoeksrechter.

• 27 februari 2012: Jef Vermassen trekt zich terug uit de zaak. De advocaat van André Gyselbrecht was naar aanleiding van de incestklacht immers ook de raadsman van Elisabeth Gyselbrecht. Nu de weduwe zich burgerlijke partij heeft gesteld, dreigt dus een belangenconflict. Johan Platteau wordt de nieuwe advocaat van dokter Gyselbrecht.

• 3 maart 2012: In de cel van Pierre Serry wordt een brief gericht aan zijn familie aangetroffen. In het briefje staat te lezen dat dat het slachtoffer enkel een lesje moest krijgen. Dat verhaal vertelt André Gyselbrecht aan de speurders.

4 september 2012: De Kamer van Inbeschuldigingstelling in Gent beslist dat André en Peter Gyselbrecht de gevangenis onder voorwaarden mogen vrijlaten.

• 5 september 2012: Vader en zoon Gyselbrecht geven in Tielt een persconferentie naar aanleiding van hun vrijlating. In het bijzijn van zijn advocaat Vincent Vereecke stelt Peter Gyselbrecht duidelijk dat hij met de hele zaak niets te maken heeft.

Advocaat Vincent Vereecke, Peter Gyselbrecht, Andre Gyselbrecht en advocaat Johan Platteau op de persconferentie. Beeld BELGA
Advocaat Vincent Vereecke, Peter Gyselbrecht, Andre Gyselbrecht en advocaat Johan Platteau op de persconferentie.Beeld BELGA

• 26 januari 2013: Het parket meldt dat de in het voorjaar van 2012 overleden Antonius van Bommel de uitvoerder is van de moord op Stijn Saelens. De Eindhovenaar kon dankzij DNA-onderzoek ontmaskerd worden. Het onderzoek spitst zich vanaf nu toe op de tweede uitvoerder van de moord.

• 14 februari 2013: André Gyselbrecht wordt opnieuw aangehouden door onderzoeksrechter Paul Gevaert. De aanleiding is een voor de verdachte ongunstig rapport van de gerechtspsychiater. Opvallend genoeg heeft Gyselbrecht op aanraden van zijn advocaat zelf niet meegewerkt aan het onderzoek van psychiater Hans Hellebuyck.

• 19 februari 2013: Johan Platteau dient een wrakingsverzoek in tegen onderzoeksrechter Paul Gevaert. Volgens de advocaat van Gyselbrecht werd het onderzoek te veel à charge gevoerd.

• 21 februari 2013: Paul Gevaert houdt de eer aan zichzelf en zet een stap opzij. Onderzoeksrechter Koen Wittouck neemt het lijvige dossier van hem over.

22 augustus 2013: Evert de Clercq wordt in Zeeuws-Vlaanderen opgepakt met het oog op zijn uitlevering aan ons land. De man uit IJzendijke zou uit de entourage van Pierre Serry komen. De Clercq verzet zich tegen zijn uitlevering.

17 september 2013: Het DNA-spoor van de vermoedelijke tweede uitvoerder komt niet overeen met het DNA van Evert de Clercq. De Zeeuw wordt door de onderzoeksrechter vrijgelaten.

• 3 januari 2014: André Gyselbrecht wordt door de KI in Gent opnieuw onder voorwaarden vrijgelaten.

• 2 april 2014: Het Brugse parket kondigt aan dat het André Gyselbrecht, Peter Gyselbrecht en Pierre Serry voor het hof van assisen wil brengen voor de moord op Stijn Saelens. De zoektocht naar de tweede uitvoerder zou dan los daarvan voortgezet worden. Alle andere verdachten, zoals de Tsjetsjenen en de Clercq, wil het parket buiten vervolging laten stellen.

null Beeld PHOTO NEWS
Beeld PHOTO NEWS

• 30 januari 2015: Op de zitting van de raadkamer verzet de verdediging zich tegen het afsplitsen van het dossier. De onderzoeksrechter laat uitschijnen dat er mogelijk binnenkort een doorbraak volgt. De raadkamer oordeelt dat het dossier niet klaar is voor verwijzing en laat de onderzoeksrechter zijn werk verderzetten.

• 10 februari 2015: Franciscus 'Roy' Larmit wordt in Nederland opgepakt. De Tilburgse neef van Antonius van Bommel is mogelijk de tweede uitvoerder van de kasteelmoord.

• 13 maart 2015: Het openstaande DNA-spoor in het dossier blijkt inderdaad van Larmit te zijn. De Tilburger verzet zich tegen zijn uitlevering.

• 27 maart 2015: Een Nederlandse rechtbank beslist dat Franciscus Larmit aan het Belgische gerecht mag uitgeleverd worden.

• 28 april 2015: 'Roy' Larmit wordt na zijn uitlevering aangehouden door de onderzoeksrechter. Tot frustratie van de speurders wil de verdachte in eerste instantie geen verklaringen afleggen. Uiteindelijk zal hij verklaren dat hij niet wist wat zijn oom van plan was. Hij zou hem enkel naar Wingene vergezeld hebben.

• 25 juni 2015: André Gyselbrecht wordt voor de derde keer aangehouden door de onderzoeksrechter. Bepaalde verklaringen van Larmit doen hem de das om. Zo zou van Bommel het slachtoffer omschreven hebben als een incestueuze vader, informatie die in de richting van Gyselbrecht wijst. Diezelfde dag wordt ook Evert de Clercq opnieuw opgepakt. Opvallend genoeg stuurde het parket enkele maanden eerder nog aan op zijn buitenvervolgingstelling.

• 30 juni 2015: Vincent Vereecke wordt voorgedragen voor de functie van rechter in de rechtbank West-Vlaanderen. Johan Platteau neemt nu ook de verdediging van zoon Gyselbrecht op zich.

• 19 augustus 2015: Evert de Clercq wordt opnieuw aan België uitgeleverd en aangehouden door de onderzoeksrechter. Larmit beweert dat hij in de zomer van 2011 op vraag van zijn oom naar IJzendijke trok. Daar moest hij aan de Clercq zeggen dat een bepaalde afspraak kon doorgaan. Die eerste contacten zouden dus dateren van voor het ronselen van de Tsjetsjenen. De Clercq ontkent elke betrokkenheid.

• Januari 2016: Het conflict tussen 'Roy' Larmit en Evert de Clercq bereikt een hoogtepunt. De Zeeuw beweert al langer dat Larmit hem erin probeert te luizen. Via zijn raadsman zou Larmit aan de Clercq geld gevraagd hebben om geen belastende verklaringen af te leggen. Dat onderzoek leidde voorlopig tot niks. Larmit veranderde meermaals van gevangenis omdat hij zich bedreigd voelde door de entourage van de Clercq.

• 28 februari 2016: In vier fases wordt in het kasteel Carpentier in Wingene en aan de chalet in Maria-Aalter een reconstructie van de feiten gehouden. Grote middelen werden ingezet om de wedersamenstelling af te schermen van het publiek en de media.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

• 1 maart 2016: Door de Potpourri II kunnen voortaan ook moorddossiers voor de correctionele rechtbank behandeld worden. In de praktijk wordt amper nog een zaak naar het hof van assisen verwezen.

• 21 april 2016: Johan Platteau vraagt om de verschijning van André Gyselbrecht voor de Gentse KI met open deuren te behandelen. Het verzoek wordt afgewezen.

• 1 juni 2016: André Gyselbrecht, Peter Gyselbrecht, Franciscus Larmit, Pierre Serry en Evert de Clercq worden in het bijzijn van hun advocaten met elkaar geconfronteerd. Enkele uren na de confrontatie voert Peter Gyselbrecht zijn raadsman Johan Platteau terug naar Antwerpen. De motor van Platteau wordt opgepikt door de nieuwe vriend van Elisabeth Gyselbrecht. Door een samenloop van omstandigheden wordt de weduwe als getuige verhoord voor de vermeende motordiefstal. Uit dat pv zou blijken dat de vrouw met Platteau op restaurant ging. Door een brief van het parket opent de Antwerpse stafhouder een tuchtonderzoek tegen Platteau.

• 5 juli 2016: Johan Platteau dient klacht in voor mogelijk geknoei met de computer van Stijn Saelens. Volgens de advocaat van André Gyselbrecht werden bepaalde foto's en bestanden mogelijk gewist tijdens de huiszoeking.

• 29 september 2016: Het Brugse parket vraagt de verwijzing naar de correctionele rechtbank van André Gyselbrecht, Peter Gyselbrecht, Pierre Serry, Franciscus Larmit en Evert de Clercq. De raadkamerzitting wordt op 7 oktober 2016 onmiddellijk uitgesteld voor bijkomend onderzoek.

• 13 oktober 2016: De Antwerpse stafhouder komt tot de conclusie dat er geen ongeoorloofde contacten waren tussen Johan Platteau en de burgerlijke partij Elisabeth Gyselbrecht. De avond van de reconstructie zat de advocaat niet op restaurant, maar met enkele advocaten en Peter Gyselbrecht op café.

• 17 november 2016: Het Canvasprogramma Terzake zendt telefoontaps uit het onderzoek naar de kasteelmoord uit. De gesprekken wijzen op mogelijk te nauwe banden tussen het parket en de familie Saelens. Het parket-generaal laat echter weten dat de opnames eerder al onderzocht werden en ziet er geen graten in.

• 18 november 2016: Het nieuws raakt bekend dat Pierre Serry zijn verklaringen gewijzigd heeft. De man uit Aalter gaf in een verhoor toe dat het wel degelijk de bedoeling was Stijn Saelens om het leven te brengen. De Tsjetsjenen en de Waalse tussenpersoon hadden ondertussen ook al verklaringen in die richting afgelegd. Zij zouden pas in beeld gekomen zijn toen de 'Nederlandse piste' aansleepte. Volgens Serry ronselde de Clercq de huurmoordenaar. Daarnaast zou Serry ook verklaringen afgelegd hebben over het geld dat betaald werd voor de moord.

• 21 november 2016: Peter Gyselbrecht geeft bij monde van zijn nieuwe advocaat Gert Warson toe dat hij telefoongesprekken uit het dossier lekte aan de VRT-redactie.

• 22 november 2016: De verdediging bepleit voor de raadkamer de verwijzing naar het hof van assisen. Peter Gyselbrecht vraagt de buitenvervolgingstelling. Diezelfde dag wordt Peter Gyselbrecht door de onderzoeksrechter aangehouden voor het lekken van telefoontaps aan de VRT-redactie.

• 24 november 2016: De raadkamer beslist om de zaak niet naar de correctionele rechtbank te verwijzen. Een assisenproces is volgens de raadkamer geschikter. Daarom zal de KI in Gent de knoop moeten doorhakken. De raadkamer wil Peter Gyselbrecht buiten vervolging stellen, maar het parket gaat hiertegenin beroep. Ondertussen wordt Peter Gyselbrecht vrijgelaten in het onderzoek naar de gelekte telefoontaps. In dit dossier is ook een huiszoeking uitgevoerd bij de betrokken VRT-journalist.

• 16 december 2016: Voor de KI bepleit de verdediging opnieuw de verwijzing naar het hof van assisen. Het parket-generaal vraagt de verwijzing naar de correctionele rechtbank.

• 20 januari 2017: De Kamer van Inbeschuldigingstelling in Gent beslist om André Gyselbrecht, Pierre Serry, Franciscus Larmit en Evert de Clercq voor de correctionele rechtbank te brengen. Dat is alleen maar mogelijk door het aannemen van verzachtende omstandigheden. De KI houdt in het arrest rekening met de verzachtende omstandigheid dat de verdachten nooit eerder veroordeeld werden door een hof van assisen. Peter Gyselbrecht wordt definitief buiten vervolging gesteld.

• 20 februari 2017: De rechtbank wijst een verzoek tot voorlopige invrijheidsstelling van Franciscus Larmit af. In de marge raakt bekend dat de rechters nog voor de zomer een uitspraak willen doen over de zaak zelf.

• 7 maart 2017: De vrederechter in Tielt beslist dat de nieuwe vriend van Elisabeth Gyselbrecht niet langer voogd ad hoc kan zijn voor de kinderen van Elisabeth met Stijn Saelens. Er wordt een advocaat aangesteld die de belangen van de kinderen op het proces zal verdedigen.

• 9 maart 2017: Het proces ten gronde gaat van start met een inleidende zitting. Alle partijen zullen hun mening kunnen geven over het verloop van het proces. In de praktijk gaat het dan over het oproepen van getuigen, het vastleggen van conclusietermijnen en het bepalen van de data voor de volgende zittingen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234