Donderdag 21/01/2021

Proces-Aquino

Het proces-Aquino in 5 vragen

Beeld BELGA

De Kamer van Inbeschuldigingstelling zal zich opnieuw over het drugsdossier in het Aquino-proces moeten buigen. Dat heeft het openbaar ministerie beslist. Een zoveelste achteruitgang in een proces dat al veel deining veroorzaakte.

Waarover gaat het?

Het proces rond de Limburgse misdaadclan Aquino is de grootste drugszaak ooit in ons land. In totaal staan 32 personen en 6 vennootschappen terecht voor de Hasseltse correctionele rechtbank.

'De Vlaamse Soprano's', zo wordt de criminele Maasmechelse familie wel eens genoemd. Of de familie daadwerkelijk banden heeft met de Italiaanse maffia, kon tot nu toe niet aangetoond worden. Wel is ze afkomstig van het Italiaanse dorpje Torano Castello, waar de Calabrische maffia de plak zwaait.

Al jaren maakt het gerecht jacht op de Aquino's. Ze worden al sinds de jaren 90 genoemd als spilfiguren in het internationale drugscircuit, met vertakkingen in Nederland, Luxemburg en Oost-Europese landen. Voor de rechtbank in Antwerpen was al een zaak hangende over een transport van 590 kilo cocaïne, goed voor 25 miljoen euro. Voor een transport van 16 miljoen XTC-pillen werd één van de broers vrijgesproken door een procedurefout. Hun naam valt ook in de maffiamoord op een kapper uit Maasmechelen en in de ontvoering van een Antwerpse oplichter.

In dit proces gaat het onder andere om zes grote vrachten cocaïne die de familie in negen maanden tijd vanuit Colombia ons land zou binnengesmokkeld hebben. Bijna drie ton in totaal, goed voor 82 miljoen euro.

Spilfiguren in de zaak zijn Antonio Aquino (54) en zijn jongere broer Silvio (40). Ook hun vier andere broers kunnen volgens het gerecht gelinkt worden aan criminele activiteiten. Twee van hen worden in verband gebracht met de grootste XTC-vondst ooit - 15 miljoen pillen - in het Australische Melbourne. En daar houdt het niet op: tussen Marokko en Engeland werden containers en opleggers vol hasj aangetroffen.

Ook Nico Beckx en Sinan Unlu, die belangrijke banden met de familie onderhielden, moeten zich voor de rechtbank verdedigen. Het parket eist zware celstraffen voor de kopstukken. Antonio en Silvio riskeren 15 jaar, broer Mario 10 jaar, Nico Beckx 14 jaar. Een hele resem topadvocaten die de familie verdedigen - Jef Vermassen, Sven Mary, Walter Van Steenbrugge, Raf Verstraeten, Jan De Man en Philip Daeninck - gaan daartegen in het verzet.

Waar liep het mis?

Het onderzoek tegen de familie liep al sinds augustus 2012. De onderzoekers moeten een zucht van verlichting geslaakt hebben toen ze de familie eindelijk voor de rechtbank kregen.

Maar minder dan een week na de arrestatie van de Aquino's, einde mei van vorig jaar, ging het al mis. Hun advocaten spraken van procedurefouten. Een eerste juridische strijdpunt was het afluisteren van de telefoon van mama Aquino, toen die in het ziekenhuis was opgenomen.

De verdediging beriep zich op het medische geheim en vocht de rechtsgeldigheid van het onderzoek aan. Sven Mary, advocaat van Silvio Aquino en zijn echtgenote, vroeg en bekwam uitstel. Ook Jef Vermassen, die de belangen van Lucio Aquino behartigt, sprak van procedurefouten. "Men doet een huiszoeking, maar het proces-verbaal van de huiszoeking zit niet in het dossier. Men gaat dan de partner aanhouden die ocharme twee maanden bij hem inwoont. Zij wordt ervan beticht lid te zijn van een bende. Deze dame heeft nog nooit over witwassen gehoord, tenzij door haar was en waspoeder", klonk het.

De toon was gezet: de verdediging zou het spel hard spelen.

Advocaat Sven Mary beriep zich op het medische geheim en verkreeg uitstel.Beeld BELGA

Vanwaar alle uitstel en hervattingen?

Het proces ontaardde in een bitse strijd tussen het openbaar ministerie en de advocaten van de verdediging. Die laatsten lieten de piste van procedurefouten niet varen, terwijl het proces meerdere malen hervat en weer uitgesteld werd.

In februari van dit jaar probeerden ze nog steeds aan te tonen dat het onderzoek met onder meer telefoontaps niet legaal gebeurd zou zijn. De Kamer van Inbeschuldigingstelling in Antwerpen beslist dat er niet illegaals gebeurde.

De Aquino's gaven echter niet op: Silvio beschuldigde de onderzoeksrechter nu van partijdigheid. Hij zou bezwarende elementen uit een ander onderzoek hebben gegeven aan het federale parket en op die manier hebben samengewerkt met het parket, wat zijn onpartijdigheid in vraag stelde. Het Hof van Beroep boog zich over de kwestie.

Op 8 mei werd het monsterproces tegen de rest van de familie ingeleid. Dat ging gepaard met enorme veiligheidsmaatregelen: extra agenten en een politiehond stonden paraat, er werden identiteitscontroles uitgevoerd en iedereen moest langs een metaaldetector.

Waarom vraagt verdediging de nietigheid?

Meteen bij de start in september dreigde het proces te mislukken. De batterij topadvocaten zette alle zeilen bij om het onderzoek nietig te laten verklaren. Ze komen met 220 e-mails waaruit blijkt dat het parket een Nederlandse crimineel inhuurde om de Aquino's te 'betrappen'. Het inzetten van een burgerinfiltrant is verboden in ons land.

Advocaat Jef Vermassen vraagt de nietigheid van de volledige aanklacht: "Ik zit 42 jaar en acht dagen aan de balie. Zoiets heb ik nooit gezien. Ik heb tijdens het lezen op mijn kaak moeten slaan om zeker te zijn dat ik niet droomde. Het is niet de familie Aquino die naar Spanje reisde om er een drugslijn vanuit Zuid-Amerika op te zetten, maar jullie eigen infiltrant."

Er kwam vanuit het federaal parket geen reactie, wat erop wees dat de mails authentiek en effectief zijn achtergehouden. Om alle partijen de kans te geven zich door de 220 mails te werken, werd het proces een week opgeschort.

Intussen konden Jef Vermassen, Walter Van Steenbrugge en Sven Mary de haatmails niet meer tellen.

Advocaat Jef Vermassen.Beeld PHOTO_NEWS

Hoe staat het er nu voor?

Na een week werd het proces hervat, maar veel had die week niet opgeleverd. De advocaten van de Aquino's bleven bij hun standpunt: "Leg dit proces stil tot er een uitspraak is over de strafklacht die werd ingediend tegen de rechercheur die het onderzoek coördineerde." Jef Vermassen had het over een cruciaal proces in de geschiedenis van de Belgische democratie.

Het openbaar ministerie wou daarop geen antwoord geven, maar vond dan weer dat de Antwerpse kamer van inbeschuldigingstelling moest onderzoeken of er inderdaad nieuwe bewijsstukken zijn - de mails tussen de Nederlandse infiltrant en de omstreden rechercheur. De voorzitter weigerde het proces stil te leggen.

Toen exact een maand geleden bleek dat het federaal parket niet alleen een burgerinfiltrant had ingeschakeld, maar ook telefoongesprekken van de advocaten en de artsen van de beklaagden had afgeluisterd, was de verontwaardiging compleet.

Vandaag besliste de rechter dat het drugsdossier terug naar de Kamer van inbeschuldigingstelling moet voor controle op de wettigheid. De Aquino's krijgen voorlopig dus gelijk en het openbaar ministerie wordt teruggefloten. Ondertussen blijven de Aquino's op vrije voeten.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234