Donderdag 13/08/2020

Standpunt

Het probleem is niet de verloning van politici. Het probleem is dat er te veel politici zijn

Bart Eeckhout.Beeld Eva Beeusaert

Bart Eeckhout is hoofdredacteur van De Morgen.

Straatgeweld is altijd uiterst betreurenswaardig. Toch is de hardnekkige burgerbeweging van de zogenaamde ‘gele hesjes’ een boeiend fenomeen.

De ongeleide en dus soms agressieve beweging biedt een, welja, sociale correctie op het gangbare idee van actiegroepen, vol welmenende hogere middenklassers. De gele hesjes willen geen traag verkeer of gezonde lucht. Ze willen goedkope diesel. Dat is niet in alle kringen een even populair strijdpunt, maar niet iedereen heeft het comfort om zich door het leven te kunnen bewegen per elektrische deelstep.

Tegen het streven naar goedkopere diesel valt van alles in te brengen. Tegelijk doorprikt de beweging genadeloos de hypocrisie van het beleid.

Mag je een overheid vertrouwen die zegt de dieselprijs met taksen op te drijven om het milieu te redden, terwijl diezelfde overheid vliegreizen kunstmatig goedkoop houdt met lage tarieven op kerosine? Mag je een overheid vertrouwen die zegt milieu en klimaat te redden, als ze tezelfdertijd smerige en stokoude turbomotoren als noodgeneratoren inzet om de mankementen in haar eigen energiebeleid te maskeren?

Lees ook

Groen en sp.a: “Maak van alle parlementsleden werknemers”. De twee partijen willen vertrekpremies van parlementsleden aanpassen naar een ‘normaal’ sociaal statuut.

Van links tot rechts: de uittredingsvergoeding is in het publieke debat bijzonder gecontesteerd. En toch nemen politici van alle gezindten de vertrekpremie, die tot in de honderdduizenden euro’s kan oplopen, meestal op. Waarom?

Er is meer. De gilets jaunes duiken toevallig tegelijk op met een andere lastige kwestie: hoeveel mag er in het rugzakje zitten dat parlementsleden bij hun uittreding meekrijgen?

Je moet niet in het platte populisme vervallen dat het parlement vol zakkenvullers zit om vast te stellen dat er een probleem is. Dat probleem wordt nog het meest treffend verwoord door een socialistisch Kamerlid dat zegt niet eens te weten hoeveel hij verdient. Een pijnlijke bekentenis, zeker voor een socialist.

Er zijn vast niet veel gele hesjes die niet weten hoeveel (of liever: hoe weinig) ze verdienen. Omgekeerd zitten er ook niet veel ‘gele hesjes’ in de Kamer.

Om de etterende discussie over de lonen en vergoedingen van politici te stoppen, stellen Groen en sp.a nu voor parlementsleden te beschouwen als gewone werknemers. Een radicale gedachte, die het voordeel van de duidelijkheid heeft.

Maar die toch ook enige nadelen heeft. Onafhankelijkheid hoort voorop te staan bij een volksvertegenwoordiger, die het algemeen belang moet dienen. Dus maak je hem best zo immuun mogelijk voor de lokroep van particuliere belangen.

Belgische politici verdienen veel. Waarschijnlijk een tikje te veel. Toch ligt het pijnpunt niet bij de hoogte van verloning en vergoeding. Het probleem is dat er veel te veel politici zijn.

Politici mogen goed verdienen, net zoals elkeen met een uitzonderlijk talent of een uitzonderlijke verantwoordelijkheid. Maar niet iedereen in de zes parlementen van dit land getuigt van zo’n uitzonderlijke gave of werkkracht.

Wie de kwestie van de verloning van politici wil ontzenuwen, moet van parlementsleden geen bedienden maken. Die moet snoeien in het aantal mandaten.  Een idee dat weliswaar nog veel dieper in het eigen vel snijdt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234