Dinsdag 22/06/2021

Het probleem dat er eerst geen was

Half november: Het Nederlandse voedselagentschap NVWA krijgt een tip over het gebruik van fipronil in de pluimveesector. De melding wordt onderzocht, maar "er is geen reden om aan te nemen dat ook eieren besmet zijn". Er wordt geen melding gemaakt aan ons land.

2 juni: Een Belgisch legkippenbedrijf meldt bij ons voedselagentschap FAVV "een mogelijk probleem" met fipronil. Het agentschap start een onderzoek en brengt het parket op de hoogte. Naar de buitenwereld wordt niet gecommuniceerd, omdat de omvang beperkt lijkt.

19 juni: Het FAVV neemt contact op met de Nederlandse collega's. Volgens het FAVV komt er weinig of geen informatie door en vertraagt daardoor het onderzoek.

20 juli: Er is een doorbraak na een huiszoeking bij Poultry-Vision, een Kempisch bedrijf dat producten levert tegen pluimveeziekten. Het wordt duidelijk dat er mogelijk veel meer bedrijven zijn besmet. Nu stuurt het voedselagentschap een officiële waarschuwing naar alle EU-lidstaten.

22 juli: NVWA geeft de bevoegde Nederlandse minister een stand van zaken. Daarin wordt ook verwezen naar de tip over fipronil van afgelopen november.

23 juli: Deze krant bericht over een groot onderzoek naar fipronil in eieren. Volgens het FAVV is er geen gevaar voor de volksgezondheid. In de dagen nadien worden tientallen pluimveebedrijven geblokkeerd in Nederland.

31 juli: Bij één Nederlands bedrijf zouden de gemeten fipronilwaarden een acuut gevaar vormen voor de volksgezondheid. De eieren van nog eens tien bedrijven zouden schadelijk zijn voor consumtie door kinderen.

1 augustus: "Er zijn geen besmette eieren in België", benadrukt het FAVV, dat nog steeds niet communiceert over cijfers of de gemeten staalwaarden.

4 augustus: Het schandaal bereikt Duitsland. Aldi haalt in het hele land eieren uit zijn rekken, als "voorzorgsmaatregel".

5 augustus: Ook Frankrijk wordt getroffen. Nederland blokkeert nog eens veertien pluimveebedrijven. Bij ons roept toxicoloog Jan Tytgat op om de uitkomst van de staalanalyses bekend te maken.

6 augustus: De regering neemt het heft stilaan in handen. Landbouwminister Ducarme stuurt een persbericht uit met de eerste cijfers.

7 augustus: Er ontstaat verwarring over de aangetroffen hoeveelheid fipronil per ei. Het FAVV blijft erbij: we zitten nog tien keer onder de Europese drempelwaarden.

8 augustus: Bij een tegenexpertise is gebleken dat bij één bedrijf wel degelijk de minimimdrempel is overschreden. De regering neemt maatregelen en opent een infonummer.

9 augustus: Tijdens een speciale parlementaire commissie beschuldigt Ducarme Nederland van het achterhouden van informatie.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234