Vrijdag 21/01/2022

Het powerteam achter Bart Verhaeghe

1. Jan Boone (Lotus Bakeries)

Allicht de bekendste van alle investeerders. De topman van Lotus Bakeries, bekend van de speculooskoekjes en pasta, is de derde generatie bij het succesvolle familiebedrijf. Boone investeert via het aandelenpakket van Bart Verhaeghe, en daardoor is niet bekend hoeveel aandelen hijzelf precies heeft. Volgens de wandelgangen zou hij enkele honderdduizenden euro's ophoesten voor zijn aandelen.

Boone, een bedachtzame veertiger, studeerde af als licentiaat Toegepaste Economische Wetenschappen aan de KU Leuven en behaalde nog een Licence Spéciale en Révisorat aan de Université de Mons. De vader van twee kinderen startte zijn professionele loopbaan eerst bij consultant PricewaterhouseCoopers. In 2000 maakte hij de overstap naar Omega Pharma, waar hij Head of Corporate Controlling was en lid van het Corporate Executive Committee en de raad van bestuur. Daar leerde hij ook Club Bruggebestuurder Sam Sabbe kennen, die in die dagen de financiële rechterhand was van Marc Coucke.

In mei 2005 stapte Boone dan in het familiebedrijf, eerst als managing director en bestuurder. Later volgde hij zijn vader Matthieu Boone op als CEO. Jan Boone zetelt ook als onafhankelijk bestuurder bij Omega Pharma en Durabrik. In zijn vrije tijd trapt hij niet zelf een balletje. Liever gaat hij hardlopen en fietsen. Voetbal beoefent hij passief: door te kijken. Hoewel, investeren in een voetbalclub is niet zó passief.

Belang: 85,12% (samen met Bart Verhaeghe en Vincent Mannaert)

2. Dirk Van Tornhaut (Bouwonderneming Van Tornhaut)

Dirk Van Tornhaut is een bouwondernemer en projectontwikkelaar uit Aalter. Het bedrijf werd gesticht door Roger en Frans Van Tornhaut in het begin van de jaren zestig. Alle belangen zijn nu ondergebracht in de holdingvennootschap VT Invest. Wat begon als een ambachtelijke bouwfirma is nu een belangrijke speler op de Vlaamse markt van de appartements-, woning- en industriebouw. Van Tornhaut is niet enkel aannemer, maar ook bouwheer en promotor. Voor die laatste grootschalige projecten wordt vaak samengewerkt met externe partners.

Dirk Van Tornhaut is een graag geziene gast en vaste klant op Waregem Koerse. Veel van de projecten die de firma binnenhaalt situeren zich aan de kust, en events als Waregem Koerse zijn belangrijk als netwerking. Zelf loopt de man niet zo vaak in de kijker. Eerder een stille werker, die een zeer gezonde bouwonderneming runt. Hij schuwt de risico's niet. Zo kocht hij enkele jaren geleden de failliete brouwerij Riva, in het centrum van Dentergem, voor 1,38 miljoen euro. Niet om er te gaan brouwen, wel om de site om te bouwen tot ambachtelijk industrieterrein en een woonproject. De site is 35.000 vierkante meter groot. En de plannen zullen het aanzicht van Dentergem grondig wijzigen.

Zijn connectie met Bart Verhaeghe is niet meteen bekend, maar blijkbaar houdt ook hij van een gedurfd bouwproject.

Belang: 1,56%

3. Frank Bamelis (Senior Assist)

Een manager-investeerder. Met Senior Assist, een bedrijf dat hij samen met Bart Vanderschrick oprichtte, is Frank Bamelis het nummer drie op de Belgische markt van de rusthuizen. Hij bezit nu 36 rusthuizen, en mikt op een jaarlijkse aangroei van 800 kamers. Ook in het buitenland is het duo actief met hun rusthuisconcept, waaronder Turkije en Zuid-Amerika. Het gros van hun activiteiten zit in de regio Brussel. Senior Assist werd pas in oktober 2005 opgericht.

De markt van de rust- en verzorgingstehuizen kent de jongste jaren een hernieuwde dynamiek door de opkomst van verschillende private spelers. Deze beheren zowat 45 procent van de bedden, de rest is in handen van de non-profit en OCMW's. De bekendste private spelers zijn Restel en Senior Living Group, een dochter van het Nederlandse durfkapitaalfonds Waterland Private Equity. Bamelis is daarnaast ook bekend als private investeerder in start-upbedrijven. Zijn financiële belangen zitten in een Luxemburgse holding en zelf woont hij in Monaco. Sam Sabbe, de voormalige financiële man van Omega Pharma, werkt voor hem als financieel directeur in Senior Assist.

Belang: 1,56%

4. Peter Vanhecke (Ukrnafta)

Een beetje een vreemde eend in dit gezelschap. Vanhecke is sinds februari 2011 gedelegeerd bestuurder van Ukrnafta, een grote olie- en gasproducent in Oekraïne (Kiev). Na zijn studies rechten aan de KU Leuven en een MBA van de Columbia University in New York begon hij zijn loopbaan bij het internationale advocatenkantoor van Baker & McKenzie. Na drie jaar maakte hij de overstap naar consultant Boston Consulting Group, om later de overstap te maken naar het segment van het investment banking. Hij werkte onder meer voor Lazard in Parijs, Wasserstein Perella in Londen en Dresdner Kleinwort. Langs die weg rolde Vanhecke binnen op het hoofdkantoor van Renaissance Capital in Moskou. In 2008 werd hij CEO van Renaissance Capital in Oekraïne. Hij oogt en is streng, zeggen mensen die hem kennen.

Een harde professional, een echte business manager, met veel ervaring in overnameprocessen en een brede kijk op tal van sectoren. Zijn komst bij het energiebedrijf Ukrnafta werd gezien als een enorme stap voor het staatsbedrijf. Naast de staat is het bedrijf voor de helft in handen van de machtige geldschieter PrivatBank. Dat is op zijn beurt in handen van de oligarchen Gennadi Bogoljoebov en Igor Kolomoiski. Vanhecke, van wie heel weinig geweten is, is de eerste westerse manager die er de touwtjes in handen krijgt. Als hij oligarchen de baas kan, dan allicht ook wel Verhaeghe?

Belang: 3,44%

5. Luc & Carole Maes (Latexco)

Vader en dochter Maes verwierven eeuwige bekendheid als slaap-sidekick van Tom Boonen. Als Innergetic duizenden mensen in Europa en zelfs in de Verenigde Staten bekend in de oren klinkt, heeft latexschuimproducent Latexco uit Tielt dat te danken aan de successen van mannen als Tom Boonen en andere Bettini's. Hun matrasbedrijf Innergetic, een afgeleide van Latexco, legde hen geen windeieren, maar Luc Maes zelf bleef altijd zijn nuchtere zelve. Geen tafelspringer, maar een bescheiden hardwerkende ondernemer die niet te beroerd was om de operationele touwtjes uit handen te geven. Geen patriarch dus.

Dochter Carole Maes is uit hetzelfde no-nonsense hout gesneden. Het bedrijf werd groot en ging internationaal, met diverse buitenlandse vestigingen. Naast investeren in hun eigen bedrijf en de wielersport stappen ze nu ook in Club Brugge. Meer als supporter dan als investeerder. De familie Maes, die samen met Stefaan Van Hulle en Karel Vlaemynck in het kapitaal stapt, is overigens ook zakenpartner van bouwondernemer Dirk Van Tornhaut. Samen investeerden ze in bouwprojecten aan de kust. Luc Maes is intussen een kwikke zeventiger.

Belang: 2,18% (samen met Van Hulle en Vlaemynck)

6. Stefaan Van Hulle (Van Hulle Bouwservice )

Derde generatie in het bouwmaterialenbedrijf dat onder impuls van Van Hulle een boost kreeg. Het bedrijf is voornamelijk actief in gipsplaten en tegels. Stefaan Van Hulle investeert samen met de familie Maes en Vlaemynck in Club Brugge. Met de familie Maes is hij ook al mede-investeerder in enkele bouwprojecten van Van Tornhaut aan de kust, ook al een investeerder in blauw-zwart.

Stefaan Van Hulle is een geëngageerd man, zo is te horen. Het Sint-Andriesziekenhuis in zijn woonplaats Tielt ligt hem nauw aan het hart. Hij organiseerde een benefietavond en Club Bruggespeler Carl Hoefkens leverde voor 10.000 euro speelgoed af op de kinderafdeling van het ziekenhuis. Met de rest van de opbrengst bouwt het ziekenhuis nog een kindvriendelijke kamer op spoed en een kindvriendelijke wachtzaal. Zijn echtgenote, Fanny Galle, is tevens actief binnen de Designregio Kortrijk, een samenwerkingsverband tussen Interieur Foundation, stad Kortrijk, Howest, Leiedal en Voka West-Vlaanderen.

Belang: 2,18% (samen met Maes en Vlaemynck)

7. Karel Vlaemynck (Vlaemynck Vastgoed)

Karel Vlaemynck is actief in het vastgoed. Met Immo Vlaemynck heeft hij een immobiliënkantoor in Tielt en een syndicusbureau. Daarnaast is hij ook actief als investeerder in diverse bouwprojecten. Onder meer samen met Van Tornhaut aan de kust, waarbij ook de andere Tieltse ondernemersgroep van Club Brugge mee in investeert. Paradepaardje voor Karel Vlaemynck moet echter het Vlaemynck Business Center zijn. Een gebouw waarin verschillende bedrijven zich kunnen vestigen onder één dak. Ideaal voor starters, eenmansbedrijven of kleine en grote ondernemingen. De ondernemingen huren de nodige ruimte, en krijgen daarnaast ook tal van diensten aangeboden. Gaande van onderhoud, vergaderruimtes, een receptieomgeving, tot zelfs catering.

Belang: 2,18% (samen met Maes en Van Hulle)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234