Dinsdag 06/12/2022

Het ponykamp van de hetero en de gezamenlijke strijd

Sammy Mahdi is politicoloog en nationaal voorzitter van Jong CD&V. Zijn wisselcolumn met Derk Jan Eppink verschijnt wekelijks.

Dag één op ponykamp, eind jaren 90. "Eikes, was jij je soms niet? Je ziet zo bruin." Niet bijster creatief, maar de andere kinderen vonden het een goede mop. Bepaalde herinneringen blijven in het geheugen gegrift. Zo ook mijn eerste computerles aan de universiteit. Niemand kende elkaar. De bedoeling was per twee te gaan zitten. De klas zat eivol, achter iedere computer zat drie man. De lege stoel naast mij bleek onzichtbaar.

Het zijn twee van de vele littekens uit je jeugd wanneer je er een beetje anders uitziet. Zonder de juiste ondersteuning houden wel meer mensen een pointillistisch meesterwerk aan hun jeugd over. Ik had het geluk heel wat te kunnen relativeren. Maar het werd me op jonge leeftijd wel snel duidelijk dat het leven geen ponykamp is.

Toch zijn er andere groepen in onze samenleving die nog verder weg staan van de pony's en de paarden. Wanneer je een andere geaardheid hebt, moet je niet enkel een strijd leveren met de wereld rondom je, maar ook met jezelf. De schijnbaar beschermende wereld waarin je je bevindt, davert op zijn grondvesten. De jeugdverhalen die ik van homoseksuele vrienden te horen kreeg, zijn bijzonder aangrijpend. Velen onder hen hadden het moeilijk hun eigen seksuele voorkeur te aanvaarden en zouden liever vallen op iemand van het andere geslacht, om toch maar aan 'de norm' te voldoen. Je realiseert je snel dat je voor grotere uitdagingen komt te staan. Een kroostrijk gezin hebben bijvoorbeeld, is niet vanzelfsprekend.

Het blijft niet bij anekdotiek: het onderzoek van Unia vorig jaar leverde resultaten op die ik nooit voor mogelijk hield. Eén op de tien volwassenen zou hun volwassen zoon aanraden om zijn homoseksualiteit te verbergen op het werk en wenst tevens geen homoseksuele leerkracht voor zijn of haar kleinzoon. Sterker nog, drie op de tien ouders zou het niet helemaal oké vinden om in schoolboeken illustraties te vinden van ouders van hetzelfde geslacht. En dat terwijl, paradoxaal, vier op de tien aangaf zich niet 100 procent hetero te voelen. Groei in die realiteit maar op als iemand die op personen van hetzelfde geslacht valt.

Strijdmars

We hebben de indruk dat het leven van minderheidsgroepen in onze moderne maatschappij er automatisch op vooruitgaat, maar dat gaat niet vanzelf, niet voor etnisch-culturele minderheden en niet voor de lgbt-gemeenschap. Zo blijkt uit een Amerikaanse studie dat zwarte vrouwen 17 procent minder verdienen dan blanke, terwijl er in 1979 nog geen sprake was van een loonkloof.

De groeiende acceptatie van homoseksuelen in onze samenleving hebben we mede te danken aan het maatschappelijke en politieke werk van de voorbije decennia. Toch steeg het aantal klachten over homofoob geweld in 2016 met 12 procent in vergelijking met het jaar voordien. Het voorstel van Unia om homofobe haatpraat te correctionaliseren, zodat de feitelijke straffeloosheid van homofobe persdelicten aangepakt wordt, lijkt me daarbij te kunnen helpen.

Alleen is er meer dan wetgeving nodig. De Antwerp Pride is meer dan folklore. Het is een strijdmars voor aanvaarding, waar alle minderheidsgroepen mee het voortouw in horen te nemen. Net zoals de mars in Istanboel tegen kledijvoorschriften, waar ook vrouwen met een hoofddoek aan deelnamen, horen mensen die strijd voeren voor een open multiculturele samenleving zaterdag mee door de straten van Antwerpen te stappen. Tijdens de Pride in Brussel zag ik Marokkaanse mama's en kinderen met de regenboogvlag zwaaien. En zo hoort het, vechten voor het principe van een open samenleving, niet enkel voor de vooruitgang van je eigen gemeenschap. Vooruitgang boeken we alleen maar samen. En wie weet geraken we er dan ooit wel, op dat ponykamp.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234