Vrijdag 03/12/2021

Het politierapport dat Ronald Janssen linkte aan moord Annick Van Uytsel

Het vertrouwelijke politierapport dat Ronald Janssen (38) linkte aan de moord op Annick Van Uytsel is uitgelekt. ‘Ronald Janssen viel mijn zus lastig’, schrijft de agent die meteen beklemtoont dat hij eerder al een klacht opstelde tegens Ronald Janssen wegens de verkrachting van zijn toenmalige vriendin. En verwittigt de rechercheur: ‘Janssen woont nabij de mast die het laatste signaal van de gsm van Annick Van Uytsel opving.’

Lokale rechercheur koppelde seriemoordenaar twee jaar geleden al aan zaak-Van Uytsel

Leuven

Het parket van Leuven is karig met commentaar. ‘Het Comité P onderzoekt of er fouten zijn gemaakt’, zei woordvoerder Patrick Vits gisteren. ‘En of’, zegt LDD-veiligheidsexpert Kris Daels. ‘Die tip was allesbehalve vaag. Een beetje rechercheur doet met dit soort informatie iets zinnig. In Leuven deden ze echter niets. De rechercheurs niet en het parket niet.’

Het lichaam van Annick Van Uytsel werd op 3 mei 2007, een kleine week na haar verdwijning, opgevist uit het Albertkanaal in Lummen. Een goed jaar later - op 10 april 2008 om 23.59 uur om precies te zijn - stelde een lokale rechercheur van de politiezone West-Limburg een vertrouwelijk rapport op. De agent meldt dat hij in zijn vrije tijd Ronald Janssen was tegengekomen in danscafé Nicky’s in Diest. Een eerste keer op 13 maart 2008 en een tweede keer op 10 april 2008. Ronald Janssen was voor de agent een bekende. “Want onze diensten voerden op 1 december 2005 ten laste Ronald Janssen een onderzoek in verband met een mogelijke verkrachting van zijn toenmalige vriendin”, schrijft de agent. De speurder stelde zich vragen over het gedrag van Ronald Janssen toen die op 14 maart 2008 in de richting van de uitgang stapte. “Het was toen 01.30 uur. Ik stelde vast dat betrokkene iets fluisterde in de oren van mijn zus. Hierna heb ik onmiddellijk gevraagd aan mijn zus wat de betrokkene vroeg. Zij vertelde me dat ze de man niet kende en dat ze niet verstaan (luide muziek en zeer druk in de zaak) heeft wat de betrokkene zei.”Op 10 april 2008 liep de agent Ronald Janssen opnieuw tegen het lijf in datzelfde café. “Ik zag de betrokkene al dansend op de dansvloer staan. In eerste instantie dacht ik dat er gezelschap bij hem stond, gezien hij al lachend met zijn omstaanders (vrouwen en mannen) aan het shaken was. Doch: ik merkte op dat hij aan een garçon slechts één consumptie bestelde en deze alleen nuttigde, een tiental meters van de plaats waar hij eerst stond. Gezien ik betrokkene reeds tweemaal heb opgemerkt in Diest kan ik vermoeden dat de betrokkene alleen op vermaakuitstap gaat”, klinkt het in typische politietaal. Wat de agent terugbracht naar het vroegere onderzoek.

“Op 17 april 2008 heb ik de verklaringen doorgenomen in verband met de mogelijke verkrachting van zijn toenmalige vriendin. Ik leg een link naar de moord op Annick Van Uytsel. Want uit de verklaringen van het slachtoffer (de partner van Ronald Janssen en moeder van zijn twee dochters, bjm) verneem ik dat ze Ronald in 1993 leerde kennen in Leuven waar de fiets van Annick werd teruggevonden. En omdat betrokkene, ondanks zijn opleiding en functie als leraar, verbaal zeer agressief uit de hoek kan komen.” Zijn partner omschreef Janssen tijdens zijn ondervraging als ‘een kutwijf’.Het politierapport gaat dieper in op het misbruik van Ronald Janssen op zijn partner - hetgeen bekend was. “Op 20 november 2005 kreeg slachtoffer een pak rammel gezien Janssen Ronald naar fuif was geweest en niet kon uitslapen gezien de twee kinderen te rumoerig waren. Mogelijk werd slachtoffer verdoofd met Trazolan (slaapmiddel, bjm) om haar meermaals brutaal te verkrachten. Door middel van een washandje in de mond en dichtknijpen van de neus heeft hij mogelijk getracht haar te wurgen. Tijdens de verkrachting heeft het slachtoffer vastgesteld dat er touwen en sluitstrips in de gang lagen.” De rechercheur kwam in zijn politierapport ook terug op de ondervraging van Ronald Janssen over de aanklacht. Volgens hem ging het over seks met wederzijdse toestemming. Een verklaring die de ondervragende agent bestempelde als ‘leugenachtig’. “Wij zijn ook van mening dat Janssen tijdens het afnemen van zijn verklaring zeer beredeneerd overkwam. Betrokkene gaf bovendien toe dat hij geslagen had.” Janssen riep ook verzachtende omstandigheden in. “Ik heb een slaapprobleem. Ik slaap soms maar twee uur per nacht. Voor dat probleem neem ik Trazolan.”

Om te besluiten voegt de agent er fijntjes aan toe dat Ronald Janssen in de Gemengde Brigadestraat 9 in Halen woont. “Dit op enkele honderden meters van de zendmast waar het laatste signaal van Annick haar gsm werd opgevangen.” Helemaal onderaan het vertrouwelijke politierapport meldt de agent nog: FGP Leuven werd eveneens in kennis gesteld.Kris Daels, veiligheidsexpert van Lijst Dedecker, noemt het hallucinant dat Ronald Janssen ondanks deze informatie nooit werd verhoord. “Wat was er nog nodig om Ronald Janssen te ondervragen? Dit was de gouden tip op een schoteltje! En toch gebeurde er niets mee. Er werden al voor veel minder huiszoekingen gehouden”, zegt Daels. Volgens hem kan het niet anders dat dit politierapport de normale procedure volgde en in handen kwam van minstens 5 à 7 personen bij politie en parket.Daels stuurt aan op een parlementaire onderzoekscommisie. “Omdat het parket ook niet vrijuit gaat, zal enkel een parlementaire onderzoekscommissie kunnen achterhalen wat er eventueel fout is gelopen. Want het Comité P heeft geen enkele bevoegdheid om een onderzoek te voeren naar magistraten.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234