Zaterdag 20/07/2019

"Het pamperen moet gedaan zijn. Jongeren moeten opnieuw schrik krijgen van de politie"

Beeld Marc Baert

Voor de liberale politievakbond VSOA moet het gedaan zijn met het pamperen van de Brusselse jeugd. "Het 'dit zijn onze kiezers-beleid' van de afgelopen twintig jaar heeft duidelijk gefaald. En het wordt altijd maar erger. Daarom willen we dat de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken een repressief actieplan opstellen", zegt ondervoorzitter Vincent Houssin. Ministers Geens en De Croo pleiten intussen voor een harde aanpak van de relschoppers.

De rellen van gisteren en afgelopen zaterdag waarbij jongeren in Brussel politieagenten aanvielen, zijn voor de politievakbond de spreekwoordelijke druppel. "Sinds 2000 is het bijna verboden om tussenbeide te komen bij bepaalde manifestaties. Ze willen zo politiek correct zijn waardoor ze de zaken niet benoemen en de realiteit ontkennen", zegt Houssin.

Omdat de lokale autoriteiten in Brussel niet ingrijpen, richt de vakbond zich tot de ministers Koen Geens en Jan Jambon. "We willen dat er een repressief actieplan wordt opgesteld. Want het preventiebeleid dat nu geldt, haalt niets uit als er geen repressie is."

Nultolerantie

Concreet komt het erop neer dat VSOA vraagt om speciale ploegen zoals de VIP Police op te richten, die zouden dan "baldadige jongeren opzoeken en bij de minste overtreding verbaliseren", zegt Houssin. "Jongeren moeten weer schrik krijgen van de politie."

Daarnaast dringt VSOA er bij Geens op aan om werk te maken van de omzendbrief, "die de minister had beloofd voor oktober", over nultolerantie voor geweld tegen politie. De politievakbond wil dat er ook een referentiemagistraat wordt aangesteld die ervoor moet zorgen dat "jonge criminelen die hulpverleners aanvallen, vitrines en wagens beschadigen, burgers intimideren" altijd worden vervolgd.

"De afgelopen twintig jaar gold een soort van tolerantiebeleid dat bedoeld was om de boel niet te laten escaleren. Het is echter net erger geworden. Ik verwacht dan ook een signaal van Binnenlandse Zaken", besluit Houssin. 

Mechelen

Minister van Justitie Koen Geens pleit ervoor om snel een nultolerantie in te voeren voor geweld tegen de politie. Dat zei hij bij aanvang van de ministerraad. "Er is een mix nodig van preventie en repressie", aldus Geens. "Men moet vooral duidelijk maken dat men niet gratuit zulke dingen kan doen in de hoofdstad van Europa."

De Mechelse burgemeester Bart Somers (Open Vld) werd de afgelopen dagen verschillende keren aangehaald als voorbeeld van hoe het anders kan. Houssin sluit zich daarbij aan. "Mechelen was een kleine twintig jaar geleden een onveilige stad met regelmatig rellen. Maar Somers heeft aangetoond dat je met een gecombineerde aanpak van een hard optreden en preventief beleid een ommezwaai kan bekomen", besluit Houssin.

Ook vicepremier Alexander De Croo wil dat Brussel een voorbeeld neemt aan Mechelen. "Daar is ook veel aandacht voor preventie, maar wordt wel een kordaat beleid gevoerd", zegt hij. "Vandaag moet je vooral optreden. Praten helpt niet."

Gemaskerde betogers

De politievakbond Sypol herhaalt vandaag dan weer een eis die ze ook al stelde na de uit de hand gelopen betoging van 7 november 2014. Toen eiste de vakbond dat van zodra een manifestatie escaleert, de leiding over het politieteam niet langer in handen is van de burgemeester maar wel van de politieleiding. "Deze politieleiding is speciaal opgeleid om dergelijke acties uit te voeren", luidt het persbericht. Daarnaast wil Sypol dat gemaskerde betogers meteen worden opgepakt. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden