Zaterdag 28/01/2023

Het paleis van boem en paukenslag

Sinds het Koninklijk Jeugdtheater (KJT) tot Het Paleis werd herdoopt, is het - meer dan vroeger - een open huis geworden voor al wie in Antwerpen met kunst voor kinderen en jongeren begaan is. Samen met de Bourla-Zolder huisvest Het Paleis tot en met 19 april de derde editie van Kunstonderacht, een kunstenfestival van Villanella voor de hele familie met theater, dans, muziektheater, tentoonstellingen en veel muziek.

Een week lang vaart Het Paleis onder de vlag van 'Het Paleis van Boem': een weinig kiese verwijzing naar het gelijknamige Rotterdamse componistenduo dat enkele keren met regisseur Guy Cassiers heeft samengewerkt maar niets met het festival te maken heeft. Het is een overbodige valse noot, want organisator Villanella zorgde voor een volle affiche die heel wat beloften inhoudt voor de toekomst. Naar alle waarschijnlijkheid herbergt Het Paleis vanaf volgend seizoen immers beurtelings Kunstonderacht en het Kunst Jr. Festival, dat tot dusver jaarlijks in het Nederlandse Den Bosch werd georganiseerd.

Volgens Marc Verstappen, artistiek leider van Villanella én tevens verantwoordelijk voor de programmering in Den Bosch, is de paasvakantie de ideale periode voor een kunstenfestival voor jongeren, want "heel cultureel Vlaanderen ligt dan op apegapen". Bovendien is volgens hem de bereidheid van zowel Het Paleis als Het Toneelhuis (dit seizoen nog de KNS) om zich hiervoor te engageren groot.

Dat kan de continuïteit alleen maar ten goede komen, want alhoewel Kunstonderacht een eerste keer werd georganiseerd in het kader van Antwerpen '93, is het dit jaar pas aan zijn derde editie toe. Het oorspronkelijke uitgangspunt om families met kinderen in contact te brengen met de 'niet-traditionele' kinderkunsten is min of meer bewaard gebleven. Dat betekent niet dat er geen theater te zien is: het met Villanella verbonden gezelschap Luxemburg gaat in première met Mijn vader (zie ook hiernaast) en Bronks toont Het tuintje, de nieuwste productie van Ad van Iersel en Bram Wiersma.

De meeste voorstellingen situeren zich echter op het grensgebied tussen muziek en theater. De openingsavond wordt verzorgd door het Juniorenorkest van Jeugd en Muziek Antwerpen, met als speciale gast Max Vandervorst. Theatergroep Hollandia komt met de tweede versie van Machine Agricole, een behoorlijk geschifte muziektheatervoorstelling met landbouwmachines onder leiding van regisseur-componist Paul Koek en met acteur Bert Luppes. Het Blindman Quartet tekent voor de soundtrack bij Buster Keatons Steamboat Bill Jr., en Peter Hollinger brengt de percussieperformance waarmee hij op Oorsmeer indruk maakte.

De bijzondere voorkeur die Villanella heeft voor 'geniale knutselaars', spreekt uit de tentoonstellingen van de Fransman Daniel Depoutot en de Nederlander Paul Devens. Koe van Niek van der Horst is de eerste proeve van een dansvoorstelling voor kinderen, een terrein waarop Villanella zich vaker wil begeven. Als slotmanifestatie is er De Nacht van Boem, een muziekspecial waaraan onder anderen Piet Jorens en DJ Low hun medewerking verlenen.

Opvallend aan de affiche is dat het aantal eigen producties of coproducties van Villanella veeleer beperkt is. Dat heeft volgens Marc Verstappen voornamelijk financiële redenen: sinds vorig jaar wordt Villanella als kunstencentrum door de Vlaamse Gemeenschap ondersteund met een dotatie van 8 miljoen frank per jaar. Dat is niet voldoende, vindt Verstappen, vergeleken met de situatie van centra als Bronks en De Kopergietery die ook andere subsidiekanalen kunnen aanspreken. "Met 8 miljoen kunnen we die productionele impulsen niet geven. Er is doorheen het jaar een enorme vraag van scholen en publiek, maar te weinig geld om nieuwe producties te maken. Die situatie moet worden rechtgetrokken."

Peter Anthonissen

Kunstonderacht: van 11 tot 19 april in Het Paleis (ex-KJT) en op de Bourla-Zolder in Antwerpen, telkens vanaf 13 uur. Reserveren op tel. 03/202.83.60 (Het Paleis).

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234