Maandag 08/03/2021
Roel Wauters Beeld DM
Roel WautersBeeld DM

StandpuntRoel Wauters

Het overgrote deel van de bevolking heeft de ernst van de situatie begrepen. Daarvoor is geen spierballengerol nodig

Roel Wauters is journalist van De Morgen.

Met grootscheepse controles belooft de West-Vlaamse politie al wie het in zijn hoofd haalt om naar de kust te gaan zonder pardon terug te sturen. Drones met warmtecamera’s moeten zelfs tweedeverblijvers in hun caravans spotten. Binnenlandminister Pieter De Crem (CD&V) trekt de touwtjes stevig naar zich toe om de roekeloze landgenoten die de coronarichtlijnen niet volgen een halt toe te roepen. Het meest opvallende: hij geeft de politie de toelating om zonder huiszoekingsbevel een woning binnen te vallen om daar een lockdown-party stil te leggen. 

In tijden van buitengewone crisis, zoals we die nu meemaken, is de verleiding groot om buitengewoon forse maatregelen te nemen. Niet dat België op weg is naar Hongaarse toestanden, waar vandaag Victor Orban zonder enige controle doet wat hij wil, toch is ook in ons land voorzichtigheid geboden. Het is niet omdat de volksgezondheid onder druk komt te staan, dat ook onze grondrechten blind overboord gegooid moeten worden. Of om minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) te parafraseren: ‘Blijf uit mijn kot’. 

Al te vaak wordt er gewezen naar de volmachten die de regering nu kan inroepen als inbreuk op onze democratische rechtsstaat, maar het beleid van De Crem heeft daar weinig mee te maken. Het is de invulling van zijn eigen beleidsbevoegdheid, zonder dat er ook maar één volmacht aan te pas komt. Het is aan de parlementsleden om de regering en de minister hierover te interpelleren: hoever moeten die maatregelen gaan?

Een gelijkaardig debat ontspint zich over privacy. In welke mate is het wenselijk en efficiënt dat een app je doen en laten registreert om zo een pandemie zoals we nu meemaken te vermijden? Een gedegen debat moet daarover gevoerd worden, maar dan wel niet met het hoofd op hol.

Het valt daarbij op dat de Vlaams-nationalisten tegengas geven. “We willen niet dat alle remmen losgaan”, zegt fractieleider Peter De Roover. Nochtans, in de strijd tegen terreur na de aanslagen was het N-VA’er Jan Jambon die steeds aandrong op de strafste maatregelen. Theo Francken zegt nu dat de ‘woning heilig is’, maar was destijds grote voorvechter om de politie toe te laten huizen te betreden op zoek naar mensen zonder papieren. Voortschrijdend inzicht, allicht. 

Voor alle duidelijkheid. Dit is geen pleidooi om dit weekend massaal naar de kust te trekken, laat staan lockdown-barbecues te organiseren in uw tuin met de buren en vrienden. Hardleerse overtreders moeten gesanctioneerd kunnen worden. Maar het overgrote deel van de bevolking heeft intussen de ernst van de situatie allang begrepen. Daarvoor is geen spierballengerol nodig.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234