Dinsdag 24/11/2020

Opinie

Het opsluiten van onschuldige kinderen is een moderne rechtsstaat onwaardig

Olivier MarquetBeeld Photo News

Olivier Marquet  is algemeen directeur UNICEF België.

Het is zover. Met de goedkeuring van het Koninklijk Besluit ter zake is het perfect mogelijk dat een kind samen met zijn ouders van zijn vrijheid wordt beroofd en opgesloten in het gesloten centrum te Steenokkerzeel. UNICEF is verbouwereerd over deze beslissing.

De opsluiting van kinderen met een migratieachtergrond is voor UNICEF onaanvaardbaar. Waarom zijn we zo verontwaardigd? Ons land heeft in 1989 het Verdrag inzake de Rechten van het Kind ondertekend. Daarmee aanvaardde België een dubbele verantwoordelijkheid. Allereerst om te garanderen dat alle kinderen die op Belgisch grondgebied verblijven de best mogelijke bescherming en zorg zouden krijgen. En ten tweede, om erover te waken dat hun belangen steeds behartigd zullen worden in iedere beslissing die een impact heeft op hen.

Met de uitvoering van het plan van de Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) gaat de regering lijnrecht in tegen dat engagement. Het opsluiten van onschuldige personen is een fundamentele inbreuk op de mensenrechten en een moderne rechtsstaat onwaardig.

Schadelijke gevolgen

Het gaat in dit geval daarenboven om onschuldige kinderen die (tijdelijk) van hun vrijheid beroofd worden louter omwille van hun migratieachtergrond. Dit terwijl wetenschappelijk aangetoond is dat dit schadelijke gevolgen heeft. Zelfs kinderen die voor een hele korte periode opgesloten worden, kunnen ernstige psychologische klachten ervaren. Zelfs op langere termijn. Depressie, angststoornissen, maar ook symptomen vergelijkbaar met mensen die lijden aan PTSS (posttraumatisch stresssyndroom) zoals nachtmerries, bedplassen en slapeloosheid. Ze worden getekend, mogelijk zelfs voor het leven.

Het is dan ook niet voor niets dat de Commissaris voor de Rechten van de Mens van de Raad van Europa Francken in juni opnieuw op de vingers tikte. Het gaat hier immers om een fundamentele inbreuk tegen de Rechten van het Kind en hun belangen. Het Comité voor de Rechten van het Kind van de VN is formeel: "Kinderen mogen nooit opgesloten worden om redenen gelinkt aan de migratiestatus van hun ouders."

Soms wordt dan verwezen naar de manier waarop die kinderen worden
opgesloten. Maar dat speelt voor UNICEF totaal geen rol. Een discussie over het type kooi is ronduit triviaal. Een kooi is een kooi en zelfs de mooist vergulde kooien zijn geen plaats voor een kind. Laat ons niet vergeten dat België in 2008 na meerdere veroordelingen door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens en diverse acties van mensen- en kinderrechtenorganisaties stopte met het in gesloten centra opsluiten van kinderen met een migratieachtergrond. Waarom doen we nu dan in vredesnaam een stap terug?

Alternatieven

Er bestaan toch voldoende alternatieven die zowel op menselijk als financieel vlak voordeliger zijn en zouden kunnen leiden tot een duurzame oplossing. Als internationale neutrale organisatie vraagt UNICEF de regering verder te investeren in de bestaande alternatieven, zoals de terugkeerhuizen of het verblijf in eigen woning, door ze te verbeteren, te versterken en te evalueren, in de plaats van die stap achteruit te zetten. Internationaal onderzoek toont immers aan dat deze alternatieven wel degelijk kunnen werken.

Een kind is en blijft een kind, en alle kinderen, onafhankelijk van hun migratiestatus, hebben recht op alle rechten die vermeld worden in het Kinderrechtenverdrag. UNICEF België verzoekt de Belgische overheid dan ook ten stelligste om de kinderen die momenteel in de gesloten opvangcentra geplaatst worden in vrijheid te stellen en geen andere kinderen meer op te sluiten. We roepen op om samen na te denken over alternatieven die het belang van het kind centraal stellen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234