Donderdag 21/01/2021

Openbaar vervoer

Het openbare leven in Brussel: welke treinen en metro's rijden? Zijn scholen open?

Wachtrij aan Brussel-centraal.

De aanslagen op Brussels Airport en in het Brusselse metrostation Maalbeek hebben ons land en de rest van de wereld diep geschokt. Hoe komt het openbare leven in Brussel vandaag terug op gang? Zijn er treinen afgeschaft? Rijdt de metro? Wij zetten een aantal praktische gevolgen in de nasleep van de terroristische aanvallen op een rij.

Zijn er treinen?

De drie grote stations Brussel-Noord (via Simon Bolivardlaan), Brussel-Centraal (via Hortaplein) en Brussel-Zuid (via Trierstraat), zijn net als gisterenavond opnieuw open. Ook Brussel-Luxemburg is open. De toegangsmogelijkheden zullen ook vandaag echter beperkt worden uit veiligheidsoverweging: zo zal er slechts één ingang open zijn en zal iedereen die het station wil betreden gefouilleerd worden. Zowel kleinere als grotere stukken bagage worden volledig doorgespit door de rijk aanwezige militairen en politie aan de ingang. Ook in de stations zelf is er veel bewaking

Net als gisteren blijven er ook enkele stations vandaag gesloten:

- Brussel-Schuman
- Brussel-Nationaal-Luchthaven
- Brussel-Congres
- Kappellekerk
- Merode

De stations die vandaag opnieuw opengaan:

- Etterbeek
- Schaarbeek
- Delta
- Meiser
- Simonis
- Brussel-West

- Reizigers die naar Brussel willen, trekken daar - wegens de extra veiligheidsmaatregelen - dus best extra tijd voor uit. Maar zo zegt Thomas Baeken van spoorwegnetbeheerder Infrabel, "iedereen zal op zijn bestemming raken".

- Om lange wachtrijen te vermijden wordt geadviseerd zoveel mogelijk de spitsuren te vermijden. "Voor wie dat niet mogelijk is, raden we aan om iets vroeger te komen", zo klinkt het bij Baeken.

- De meeste Thalystreinen rijden, zo is te lezen op de website, uitgezonderd de treinen 9304, 9321, 9993 en 9994.

Hoe zit het met de metro?

De dag na de aanslagen komt het tram- en busverkeer in de hoofdstad stilaan weer op gang.

Omstreeks 06.30 uur rijden buslijnen 13, 29, 34, 46, 63, 64, 66, 71, 87, 89 en 95.

Metrolijnen 1 en 5 rijden vanaf 7 uur, lijnen 2 en 6 worden niet uitgebaat. De metrostations sluiten woensdag om 19 uur, zo is vernomen van MIVB-woordvoerster An Van hamme.

Het feit dat de metro pas om 7 uur opengaat en om 19 uur alweer sluit, is een veiligheidsmaatregel, preciseert de woordvoerster. Ook worden extra militairen en veiligheidsmensen ingezet.

Op lijn 1 stoppen de metro's in de stations Stokkel, Roodebeek, Montgomery en Schuman aan de ene kant en de stations Centraal Station, De Brouckère en Weststation aan de andere kant. Op lijn 5 stoppen de metro's in de stations Delta, Petillon en Schuman aan de ene kant en de stations Centraal Station, De Brouckère, Weststation, Sint-Guido en Erasmus aan de andere kant. Er rijden pendelbussen tussen Schuman en Centraal Station.

Tramlijnen 3, 4, 7, 19, 39, 44, 51, 55, 82, 92, 93, 25-94 en 97 rijden ook uit. Lijnen 3 en 4 worden normaal uitgebaat, met uitzondering van de stations Horta, Sint-Gillisvoorplein, Lemonnier, Anneessens, Beurs en Rogier. Wel uitgebaat worden de premetrostations Albert, Zuidstation, De Brouckère en Noordstation. Lijnen 7 en 25 worden normaal uitgebaat, met uitzondering van de stations Boileau, Georges Henri en Diamant. Premetrostation Montgomery is open.

Op lijnen 7, 19 et 82 vraagt de MIVB om aan boord te blijven wanneer de tram zich ondergronds bevindt. Op lijnen 3, 4 en 51 moet worden afgestapt voor de tram door de tunnel rijdt.

Meer informatie over het aangepaste schema kan u krijgen via het contact centre 070-23.2000, de website www.mivb.be, Twitter @stibmivb en Facebook: Facebook.com/mijnmivb.

Hoe loopt het schema van De Lijn?

Bij de Vlaamse openbaarvervoermaatschappij De Lijn verloopt het verkeer vanochtend normaal. Ook van en naar Brussel rijden de bussen zoals gepland, zegt woordvoerster Astrid Hulhoven.

Om 12.00 wordt er bij De Lijn uur een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers van de aanslagen op Brussels Airport en in het metrostation Maalbeek. Dat betekent dat ze op de middag tot aan hun eerstvolgende halte rijden, waar ze de motor gedurende een minuut stilleggen.

Het verkeer van De Lijn richting Brussel werd gisteren rond 16.00 uur hervat, nadat het was stilgelegd na de aanslagen op de luchthaven van Zaventem en in de Brusselse metro.

Aangezien rond de luchthaven nog een veiligheidszone is ingesteld, rijden de bussen niet tot aan de luchthaven. In Brussel stoppen ze niet aan het station Brussel-Noord, maar wel aan een vervanghalte in de Koning Albert-II laan.

Geraakt u er met de auto?

Voor wie met de auto naar Brussel komt vandaag, kan op bepaalde plaatsen hinder ondervinden.

Zo blijven enkele tunnels aan de oostzijde van het centrum van de stad gesloten: Tervuren, de Jubelparktunnel, de Wettunnel en ook de Reyerstunnel richting centrum.

Ook de omgeving van de Wetstraat en de Europese Wijk zijn afgesloten.

De ochtendspits naar Brussel kwam vanmorgen alvast "vrij gebruikelijk" op gang. Dat meldt het Vlaams Verkeerscentrum.

Voornaamste knelpunt was de A201, de verbinding tussen de Brusselse ring en de luchthaven van Zaventem. Automobilisten kunnen die wel oprijden, maar kunnen nog altijd niet doorrijden naar de luchthaven. Ze moeten dus de A201 verlaten om terug te keren of het centrum van Zaventem in te rijden. Op de A201 is het dan ook aanschuiven tot in Zaventem zelf.

Aan het eind van de A201, de weg naar de luchthaven Brussels Airport, staan in Zaventem verschillende politieagenten en militairen, die de toegang naar de luchthaven afsluiten. Enkel mensen die in de bedrijven op de luchthaven werken, maar niet in het hoofdgebouw, worden na controle van hun identiteit en wagen doorgelaten.

Het Verkeerscentrum verwacht voorts net als gisteren vertragingen door de controles aan de grensovergangen. Vanochtend ontstonden prille files aan grensovergangen richting Nederland (E34 en E314) en Frankrijk (E17), aldus Peter Bruyninckx, de woordvoerder van het Vlaams Verkeerscentrum.

Beeld BELGA

Wat met scholen?

In Brussel en Vlaanderen gaan de scholen gewoon open, zo bevestigden Brussels minister-president Rudi Vervoort en Vlaams onderwijsminister Hilde Crevits. Alle scholen in Machelen en Diegem sluiten wel de deuren. De schoolpoorten blijven ook dicht in het naburige Vilvoorde.

In Brussel werden alle scholen meteen na de aanslagen opgeroepen om de leerlingen binnen te houden. Het crisiscentrum vroeg aan iedereen in Brussel om binnen te blijven en zich niet te verplaatsen. In de late namiddag werd de maatregel opgeheven en konden ouders hun kinderen van school afhalen.

"Volgens de informatie waar we nu over beschikken, zijn er geen indicaties dat scholen geviseerd worden. Dit betekent dus dat scholen gewoon open kunnen gaan", liet Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) na de aanslagen weten. Crevits vraagt om tot nader order voorzorgsmaatregelen in acht te nemen en waakzaam te zijn.

"We proberen zo snel mogelijk het dagelijkse leven terug op te vatten. De lessen worden gegeven zoals altijd, maar als de leerkracht voelt dat de studenten nood hebben om over de gebeurtenissen te praten, zal dit ook gebeuren. Dat hebben we na de aanhouding van Salah Abdeslam ook gedaan", vertelt Annick Stie, directeur van het Maria-Boodschaplyceum.

De ouders van de school zijn via mail en smartschool op de hoogte gebracht van de situatie. Dat er enkele thuisblijvers zijn, vindt de directie geen probleem. "Gisteren (dinsdagavond) hebben een tien à vijftien ouders al laten weten dat hun kinderen vandaag niet op school aanwezig zouden zijn. Begrijpelijk en dan gaat het meestal over de jongste leerlingen van de eerste graad", aldus nog Stie.

Winkels gesloten?

De vestigingen van IKEA in Zaventem en Anderlecht blijven vandaag nog dicht. Dat meldt het bedrijf. Het personeel is zeer onder de indruk van de aanslagen van gisteren. "Veel van de werknemers in Anderlecht en Zaventem wonen in de buurt of komen met metro of trein naar het werk. Dat maakt dat de aanslagen een grote indruk hebben nagelaten", zegt woordvoerster Annelies Nauwelaerts.

Morgen gaan beide winkels normaal gezien weer open.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234