Donderdag 19/05/2022

'Het niveau van de rekruten aan de politieacademie is bedroevend laag'

Federale politie wil hoger slaagpercentage in selectieprocedure, lesgevers nu al met handen in het haar

Te strenge medische testen, te veel laaggeschoolde kandidaten of foute selectiecampagnes: er blijken redenen zat waarom slechts één op de acht kandidaten slaagt voor de selectieproeven van de politieopleiding (DM 27/2).

DOOR SUE SOMERS

Brussel l Hoewel de federale politie het tegendeel beweert, zijn de capaciteiten van zij die doorstromen naar de politieschool volgens de vakbonden niet om over naar huis te schrijven. 'Ze kunnen geen A4'tje volschrijven of het staat vol fouten.'

Volgens Philip Van Hamme van de politievakbond NSPV is het triest gesteld met het niveau van de politie. "De huidige pv's zijn pure kafka. Een kind van twaalf haalt er de spelfouten uit. Iedereen denkt tegenwoordig van zichzelf dat hij een goede politieman of -vrouw zou zijn. 'We proberen het en we zien wel waar we uitkomen', dat is de mentaliteit. Daar kweek je geen topkorps mee."

De politie doet er nochtans alles aan om geïnteresseerde kandidaten de opleiding in te loodsen, zegt Van Hamme. "Er zijn zelfs voorbereidende cursussen voor allochtonen en anderstaligen. Ze krijgen proefexamens voorgeschoteld die de echte testen bijna letterlijk benaderen. En nog slagen ze niet in de selectieprocedure."

"Het niveau aan de politieacadamie is bedroevend laag", bevestigt een lesgever. "Niet alleen intellectueel, ook wat attitude betreft. Mij best dat er studenten worden toegelaten met tatoeages. De zeden evolueren en het is maar terecht dat de politie daarin meegaat, maar de lat ligt soms wel erg laag. Je moet tenslotte onder de mensen kunnen komen, hè. De jeugd is ook veel kieskeuriger geworden. Een overgrote meerderheid is niet meer te porren voor avond- of weekendwerk. Het extra geld is het enige wat hen kan motiveren."

Hoofdcommissaris Frank Moons, adjunct-directeur rekrutering en selectie bij de federale politie, wijst erop dat een slaagpercentage van 12 procent voor de politieproeven perfect beantwoordt aan het aantal kandidaten dat tot de opleiding wordt toegelaten. "Dat wordt door de minister opgelegd en bedroeg in 2007 1.150 plaatsen. Als je er rekening mee houdt dat jaarlijks meer dan 10.000 kandidaten aan onze proeven meedoen, kom je met 1.150 opleidingsplaatsen aan zo'n 12 procent."

Niet dat de politie daar bij haar proeven rekening mee houdt en slechts een bepaald aantal kandidaten laat slagen. Moons zegt dat er in 2007 zelfs rekruten op overschot waren. "Zo konden we het ons permitteren slechts de besten toe te laten tot de politiescholen. Onze selectieproeven zijn dus niet zo streng dat we zelfs ons quotum niet halen." Om het personeelstekort aan te vullen, is het aantal opleidingsplaatsen voor 2008 opgetrokken tot 1.350.

"Een slaagpercentage van 12 procent is goed", zegt Moons. "Maar 15 procent zou beter zijn." Voor 2008 heeft de politie dan ook wijzigingen voorgesteld. Zo wil ze dat de fysieke proef voortaan een af te leggen parcours bevat. Waarmee Moons niet wil hebben gezegd dat de kandidaten daar het vaakst de mist ingaan. "Kandidaten worden getest op fysiek, intellect en persoonlijkheid. Iemand met een universitair diploma kan het goed doen in de cognitieve testen, maar niet de beoogde persoonlijkheid of fysiek hebben." Ook het publiek van de selecties wordt beter omschreven.

Een anonieme lesgever voegt eraan toe dat de 'oude rijkswachtmentaliteit' die nog bij de politie leeft niet bepaald bevorderlijk is voor de rekrutering. "De medische testen zijn veel te streng. Je wordt voor een futiliteit afgekeurd. Lichte kleurenblindheid of scoliose in de rug is al voldoende. Ook op de psychologische proeven is veel kritiek."

Janpiet Callens van de vakbond Sypol.be vindt het "schrijnend" dat op lange termijn geen kwalitatief personeel kan doorstromen naar de federale gerechtelijke politie. "Politielui moeten alle basisechelons doorlopen. De politieacademie is er dus voor alle functies, terwijl de studenten van de politieschool vooral uit het tso komen. Eigenlijk zou men universitairen rechtstreeks moeten kunnen aanwerven, of die toch sneller laten doorstromen.

"Het ironische is dat het aanwezige universitaire personeel niet gevaloriseerd wordt en dat werkt demotiverend. Zo blijven oud-leden van de gerechtelijke politie op het niveau steken van het middenkader, omdat dat bij de politiehervorming zo is vastgelegd. Zes jaar lang heeft men gejubeld over de politiehervorming, maar het vernis begint eindelijk te barsten."

Janpiet Callens (politievakbond Sypol.be):

Zes jaar lang is er gejubeld over de politiehervorming, maar eindelijk begint het vernis te barsten

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234