Vrijdag 14/05/2021

'Het Nieuwsblad' probeert 300.000 exemplaren per dag te verkopen

GROOT-BIJGAARDEN l Gedelegeerd bestuurder ad-interim Piet Van Roe heeft zijn eerste wapenfeit achter de rug. Michel Vandersmissen (48) mocht gisteren als nieuwe hoofdredacteur de handen schudden van de medewerkers van Het Nieuwsblad. Als adjunct-hoofdredacteur brengt hij Guy Franssen van zusterkrant De Standaard mee. Van Roe kan zich nu bezighouden met Jobat, waar de chaos al even groot blijkt.

Door Brecht Decaestecker

Het gefluister over Michel Vandersmissen, tot en met vandaag chef Economie & Financiën bij De Standaard, als toekomstige hoofdredacteur van Het Nieuwsblad deed al weken de ronde. "Een gerucht", zo zei algemeen hoofdredacteur Peter Vandermeersch twee weken geleden tegen De Morgen. "Het is niet omdat ik af en toe met Michel sta te praten, dat hij de nieuwe hoofdredacteur wordt."

"Goh, hoe gaat dat bij dergelijke wissels", reageert Vandersmissen nu. "Dat heeft zijn tijd nodig."

Klopt. First things first. Uitgeversgroep Corelio, de vroegere VUM-groep, kon moeilijk bekendmaken wie de nieuwe hoofdredacteur werd zolang de oude nog op zijn plaats zat. Dat was Dirk Remmerie, die vriendelijk gevraagd werd hoofdredacteur van Het Nieuwsblad op Zondag of van Jobat te worden, maar hij weigerde.

Na de hoofdredacteurswissel zijn de ambities bij de populaire krant blijkbaar groot. In het tweede kwartaal van dit jaar verkocht Het Nieuwsblad gemiddeld 202.738 exemplaren. Tien jaar geleden waren dat er nog 230.000 per dag. Peter Vandermeersch gisteren: "We willen weer marktleider worden. We mikken op een oplage van 300.000 exemplaren." Ter info: huidig marktleider Het Laatste Nieuws verkocht in het tweede kwartaal van dit jaar gemiddeld 282.577 exemplaren per dag. Volgens Vandermeersch komt er geen sanering bij de redactie, maar wel een versterking. Extra aanwervingen dus. Hij spreekt over een tiental nieuwe mensen, al zullen daar een aantal redacteurs van De Standaard bij zitten die voortaan meer voor Het Nieuwsblad zullen schrijven.

Michel Vandersmissen begon na zijn studies Germaanse talen als correspondent in Limburg voor Het Nieuwsblad. Later ging hij aan de slag als politiek verslaggever bij Gazet van Antwerpen. Na een jaar of drie verhuisde hij naar Het Nieuwsblad en vervolgens naar de economieredactie van De Standaard. Daarna werd hij hoofdredacteur van Jobat, waar hij het na zes maanden voor bekeken hield. Vandersmissen keerde terug naar De Standaard, waar hij eerst chef binnenland en later chef economie was.

"Het Nieuwsblad is de krant waarmee ik ben opgegroeid", vertelt Vandersmissen. "Mijn vader is de oudste regionale correspondent van die krant. Toen ik hem vertelde dat ik hoofdredacteur werd, moest hij zijn tranen bedwingen."

Guy Fransen (48), op dit moment chef binnenland bij De Standaard, wordt adjunct-hoofdredacteur. Hij volgt Elke Colpaert op, die eind vorige week de handdoek in de ring gooide. Fransen werkte in een vorig leven al voor Het Laatste Nieuws, Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad, waar hij regiochef in Antwerpen was.

CEO Piet Van Roe kan zich nu op Jobat concentreren. Daar vond hoofdredactrice Trix Slock dat ze niet langer genoeg ruimte kreeg om haar job naar behoren uit te oefenen. Ze vroeg een andere functie en besloot uiteindelijk een andere uitdaging aan te gaan. In de voorbije acht maanden stapten 24 van de 37 werknemers op. Wim Verdoodt wordt redactiecoördinator. Wie zich mag warmlopen voor de job van hoofdredacteur, blijft een vraagteken.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234