Maandag 21/06/2021

Het nieuws van zeven uur om halfacht op uw iPod?

Morgen beter verdwijnt van het scherm, het nieuws kan voortaan op elk moment uit Radio1 spatten, tv- en radioreporters worden polyvalent inzetbaar, Het journaal en Het nieuws vinden hun weg naar gsm en iPod. VTM en VT4 brengen voortaan journaals op maat van tieners. Ziehier de vijf hoofdpunten van dit speciale nieuwsbulletin.

Door Brecht Decaestecker

Exit actualiteitenmagazine 'Morgen beter'

Het actualiteitenmagazine, dat vorig seizoen 's avonds laat op Canvas werd gepresenteerd door Tim Pauwels en Kathleen Cools, wordt afgevoerd en voorlopig niet vervangen. Behalve dan de versie op vrijdag, die vorig jaar vaak het meest bekeken werd. Voortaan kunt u op vrijdagavond in de zetel zakken voor Terzake politiek, een uitgebreider versie van het actualiteitenmagazine Terzake dat de politiek van de voorbije week als uitgangspunt zal hebben. De manier van presenteren van Morgen beter blijft echter bewaard, want voortaan wordt Terzake gepresenteerd door twee duo's: Annelies Beck & Emmanuel Rottey en Lieven Verstraete & Liesbeth Imbo. Siegfried Bracke, voormalig gezicht van Terzake, is hoofdredacteur duiding geworden en zal nauwelijks nog te zien zijn op het scherm. Tim Pauwels maakt opnieuw deel uit van de ploeg Wetstraatjournalisten.

Ook VTM kondigt geen nieuwe actualiteitenmagazines aan. Wel zal Telefacts, net als vroeger, gedurende ruim een halfuur één enkel onderwerp belichten. De presentatie is in handen van Cathérine Moerkerke, die terugkeert uit zwangerschapsverlof.

Het nieuws moet

voortaan op elk moment van de dag uit Radio 1 kunnen spatten

Radio 1 wordt veel nieuwsgedrevener dan het vroeger al was. Dat verklapte Mark Coenen, algemeen directeur marktstrategie van de VRT, in maart al in De Morgen. Hoe dat er precies zal uitzien, weten we over enkele uren, want vandaag presenteert de openbare omroep het vernieuwde Radio 1. Eén van de nieuwe stemmen wordt Ruth Joos, zus van voetbaljournalist Filip Joos en vroeger presentatrice bij Studio Brussel. Die jongerenzender brengt voortaan tussen de middag een licht verteerbaar actualiteitenmagazine, gepresenteerd door Heidi Lenaerts (zie ook pagina 19). Voor de nieuwsplannen van 4FM hoeven ze bij de VRT voorlopig nog niet teveel te vrezen. Het commerciële radiostation moet nog beginnen met het proefdraaien van de nieuwsshow die ze 's morgens willen brengen. Voor de presentatie van die show, die niet voor november op de radio zal zijn, is nog geen enkele naam bekend.

Tv- en radioreporters worden overal inzetbaar, van 's morgens tot 's avonds

De nieuwsdienst van de VRT heeft, met de omschakeling van tapes naar digitale informatiedragers en de verhuizing naar een nieuw gebouw, de grootste verandering uit zijn geschiedenis achter de rug. Ook bij VTM is de digitale nieuwsstroom achter de schermen een feit. Bij de openbare omroep zullen radiostemmen op tv opduiken en andersom. Zoals tv-journalist Paul D'Hoore al langer 's morgens op Radio 1 de beurscijfers analyseerde, zo mogen voortaan ook Wetstraatjournalisten van de radio, zoals Johny Vansevenant en Marc Van de Looverbosch, de regeringsonderhandelingen in het tv-journaal komen uitleggen. Bovendien moet voortaan nog sneller en nog meer nieuws op vrtnieuws.net komen. "Als we van een goed interview maar vijf minuten in het journaal kunnen uitzenden, waarom zouden we het dan niet volledig op de site aanbieden?", aldus algemeen hoofdredacteur Pieter Knapen.

'Het journaal' en 'Het nieuws' banen zich een weg naar uw gsm en iPod

Voor de kijker verandert er de komende maanden weinig, zowel bij Het nieuws op VTM als Het journaal op Eén. Behalve dan dat Goedele Wachters zich warmloopt als vers nieuwsanker bij de VRT. Over enkele weken wordt nog een nieuw nieuwsanker bekendgemaakt. Bij VTM wordt achter de schermen druk gespeculeerd voor een herlancering van Het nieuws in 2008. "Qua look en feel wordt het een compleet nieuw concept", vertelt Eric Goens. "Het wordt een veel grotere verandering dan nieuwe decors of een nieuw bureau." Ondertussen is de zender, die Het nieuws als eerste op PSP en op gsm aanbood, ook druk bezig om dat op uw iPod te krijgen. "Die trein missen we niet", aldus Goens. "Integendeel, we trékken hem. Natuurlijk wordt Het nieuws op gsm nog niet door honderdduizenden mensen bekeken. Dat gebeurt pas wanneer de 3G-gsm's zullen doorbreken. Maar de iPod is succesvoller dan de PSP, dus ook daar moeten we voet aan de grond krijgen.

De commerciële zenders brengen journaals op maat van tieners

Zoom en Jam, zo heten de tienerjournaals die vanaf 3 september zullen te zien zijn op respectievelijk VTM en VT4. Beide zenders krijgen voor dat nieuwsprogramma, dat grotendeels door jongeren gemaakt zal worden, 250.000 euro van minister van Jeugd Bert Anciaux (sp.a-Spirit). Wat we tijdens persconferenties te zien kregen, oogt hip en fancy, maar we vragen ons af of het ook is wat de minister voor ogen had. "De minister had niets voor ogen", zegt Eric Goens, directeur informatie bij VTM. "Er is afgesproken dat hij zich nergens mee zou moeien. Zo hoort het ook." Hallo Anciaux? "We hebben alleen maar doelstellingen afgesproken", aldus de minister. "Zoals: welke doelgroepen moeten bereikt worden. Op creatief vlak kregen ze carte blanche. Voor het einde van het jaar zullen we evalueren of die doelstellingen gerealiseerd zijn." De minister wil een gelijkaardig bedrag aan Ketnet schenken voor een nieuw kinderjournaal.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234